Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenten Amira, 25, köpte sin arbetsplats

Här är tre nyheter att hålla koll på.
Amira Ben Khalifa köpte sin gamla arbetsplats.Foto: Privat / Privat
I augusti var affären klar.Foto: GT

2017 började Amira Ben Khalifa, 25, jobba som timvikarie på Subway i Alingsås.

Två år senare äger hon sin arbetsplats.

– Har man drömmar, passion och vilja så klarar man av det, säger Amira.

För att dryga ut sitt studiebidrag började IT-studenten Amira Ben Khalifa jobba extra på Subway i hemstaden Alingsås. Därefter gick det undan.

Efter bara några månader befordrades hon till restaurangchef. 

– Jag blev väldigt engagerad väldigt snabbt. Jag fick mycket ansvar, bland annat för inventering och personal, berättar Amira.

För att klara av sin nya roll fick hon hjälp och stöd av en tidigare ägare till restaurangen. 

– Han hjälpte mig med arbetsrutinerna, men även med saker som man egentligen mest har nytta av att veta om man driver eget, säger Amira.

Amira växte med ansvaret och ju mer hon fick lära sig, desto större växte sig en gammal dröm som hon burit på länge: Att själv bli egenföretagare.  

– Jag har länge velat vara min egen chef och stå på egna ben. Jag har alltid känt att det är något jag skulle klara av. Folk litar på mig och jag upplever att jag har lätt för att lära ut.

Ny titel: Ägare

I början av 2019 kom också en bekräftelse på att omgivningen lagt märke till Amiras kvaliteter.

– Jag fick ett erbjudande att köpa restaurangen, berättar hon.

Amira läser till informationsteknolog på högskolan och hade inga planer på att avsluta utbildningen. Men hon tänkte inte låta den bagatellen stå i vägen.

– Jag bestämde mig snabbt för att tacka ja. Jag kände att det var en chans jag var tvungen att ta. Det var nu eller aldrig. 

I april skickade Amira in alla nödvändiga papper till Subway och reste på kurs till USA. Franchiseavgiften finansierade hon med besparingar från sitt extrajobb på restaurangen, och i augusti var allting klart. 

Numera äger hon sin gamla arbetsplats.

Amiras råd: Våga satsa.Foto: GT

”Våga satsa”

Än så länge är Amira mycket nöjd med sitt beslut, även om det har inneburit en hel del jobb.

– Jag är i skolan på dagarna och i restaurangen på kvällarna. Det blir inte mycket tid över till annat. Det har varit mycket nytt att lära sig, men det har gått bra, säger Amira.

Till den som, precis som hon själv, funderar på att starta eget har hon ett par handfasta råd.

– Jag hade sagt ”våga satsa”! Man får kanske bara en chans, och det gäller att ta den när den uppenbaras. Ingenting kommer lätt, det är ett hårt arbete. Men har man drömmar, passion och vilja så klarar man av det. 

Få koll på dagens ekonominyheter.