Struntade att stänga under matchen – riskerar vite

Ur arkivet: GT var på plats på Askimsbadet i fjol.
Avenykrogen struntade i att stänga – visade hela EM-matchen
Foto: HENRIK JANSSON
Matchen slutade först 22.45.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

En krog på Avenyn i Göteborg struntade i att stänga 22.30 för att gästerna skulle se klart hela matchen mellan Sverige och Spanien på måndagskvällen. 

Nu riskerar krogen att straffas. 

– Det här är en allvarlig brist, säger Maria Bertrand, samordnare på trängseluppdraget i Göteborg Stad. 

Under fotbollens landskamper lockas det ofta till folkfest – likaså under måndagskvällens EM-match mellan Sverige och Spanien. 

Men nu kan en krog på Avenyn på konsekvenser efter att ha struntat i att stänga 22.30 – för att gästerna skulle få se klar hela matchen som slutade först 22.45. 

– Vi var ute på kontroll på en verksamhet, den verksamheten skötte sig bra och började säga till sina gäster att gå ut. Men då såg man att verksamheten på andra sidan vägen fortfarande hade gäster inne i sin lokal. 

– Kontrollanterna gick dit och de noterade att gästerna stannade kvar efter 22.30 och att det var mycket trängsel bland gästerna, säger Maria Bertrand, samordnare på trängseluppdraget i Göteborg Stad. 

Höga avvikelser i Göteborg 

Nu riskerar alltså krogen att straffas. 

– Det här är en allvarlig brist och vi kommer skicka ut ett beslut om vite samt följa upp verksamheten för att se ifall de har åtgärdat bristerna. Vi kommer ta kontakt med tillståndsenheten på miljöförvaltningen, den instans som ger tillstånd för att servera alkohol. Jag kan inte svara på vad som kommer göras där men de kan besluta om att dra verksamhetens serveringstillstånd, säger Maria Bertrand.

Dessa typer av kontroller görs regelbundet runtom i staden och enligt Bertrand så har avvikelserna varit höga den senaste tiden. 

– I helgen var 20 procent av kontrollerna avvikelser och första i helgen i juni var det 40 procent som var avvikelse. Jag tror att det har med det soliga vädret att göra. Folk vill gärna gå ut och ta en drink eller äta på restaurang, säger Maria Bertrand och fortsätter: 

– Vi vill att alla ska ta ansvar för att minska smittspridning på serveringsställen. Tänk på att bara sitta max fyra personer i varje sällskap och med minst en meter till nästa sällskap.