Ströp sin pappa med hundkoppel – döms

Sonen misshandlade sin pappa så grovt att han till slut avled. Bland annat hade han en stenljusstake som tillhygge.
Foto: Polisen
Sonen högg pappan med kniv i hjärtat.
Foto: Polisen
Sonen ströp pappan med ett hundkoppel.
Foto: Polisen
Mannen döms av Skaraborgs tingsrätt.
Foto: Alex Ljungdahl

Mannen i 30-årsåldern träffade sin mamma vid lunchtid och sa att han hade "ingått en pakt med djävulen."

Senare samma dag gick han till attack mot sin pappa. Han slog fadern med ljusstake, ströp honom med hundkoppel och högg honom med kniv.

Nu döms sonen för mord – men inte till fängelse.

– Något motiv som man kan förstå, det finns inte, säger åklagaren Marianne Aldén.

I oktober 2015 ska mannen i 30-årsåldern ha gått till brutal attack mot sin egen pappa, inne i föräldrahemmet i Skaraborg. Först överföll han pappan med en ljusstaka och vedträ. Sedan hämtade sonen ett hundkoppel som han ströp sin far med.

Han avslutade attacken med att knivhugga pappan till döds. Polisens brottsplatsundersökning visade att misshandeln "pågått så länge att (pappans) blod började koagulera".

– Det är ett långt och utdraget händelseförlopp. Det tar viss tid rent praktiskt att utöva det här våldet, har åklagaren Marianne Aldén sagt.

Nu döms sonen för mord. Straffet blir rättspsykiatrisk vård eftersom han bedöms lida av en allvarlig psykisk störning. Åklagare Marianne Aldén:

– Jag yrkade på ansvar för mord och jag yrkade på att han skulle dömas till rättspsykiatrisk vård. 

Vanföreställningar och nedstämdhet

Rätten refererar till dem rättspsykiatriska undersökning som visar att den dömde led av "psykotiska symtom med förvrängd verklighetstolkning präglad av vanföreställningar, hallucinationer och nedstämdhet." En undersökning som genomfördes innan huvudförhandlingen.

– Det är ovanligt, men innan utredningen och huvudförhandlingen var klar yrkade jag på att man skulle göra en stor rättspsykiatrisk undersökning, säger Marianne Aldén.

Under dagen då sonen senare skulle komma att mörda sin pappa träffade han sin mamma vid lunchtid. Till mamman sa han "att han hade ingått en pakt med djävulen". Det finns ingenting i utredningen som tyder på någon osämja mellan far och son, uppger åklagaren. Sonen har själv uppgett att han "tyckte mycket om sin far".

"Psykiskt sjuk person"

Mannen har varit fåordig under hela utredningen. Någon egentlig förklaring till mordet har han inte kunnat lämna.

– Något motiv som man kan förstå, det finns inte, säger Marianne Aldén.

Rätten fastslår att mannen hade uppsåt att döda sin pappa, men fastslår alltså samtidigt att han led av psykotiska symptom.

– Det är så att en psykiskt sjuk person kan ha uppsåt att begå brottsliga handlingar och på något plan förstå vad han gör. Men det är svårare att bedöma uppsåtet. Men på något plan visste han vad han gjorde, säger Marianne Aldén.

Sonen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Erik Göthlin