Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strömstads restauranger svårast drabbade i landet

I januari låg den tunga stämningen som ett täcke över det krismöte som Göteborgskrögarna höll, efter beskedet om förlängt alkoholstopp.
Bente Moen driver restaurangen Orienten i Strömstad. För just hennes restaurang har det gått relativt bra – så bra det nu kan gå ett år som 2020.
Foto: Privat
I somras, berättar Bente, var det många svenskar från hela landet som turistade i Strömstad. Det gjorde mycket för restaurangnäringen i staden.
Foto: Strömstad kommun

Restaurangerna i Strömstad är de i landet som drabbats svårast ekonomiskt under pandemiåret.

Enligt färska siffror från SCB har de tappat 51 procent av sin försäljning.

– Vi har fått dra ner rejält på omkostnader och personal, säger Bente Moen som driver restaurangen Orienten i Strömstad.

26 miljarder kronor.

Så mycket minskade Sveriges restauranger försäljningen med under 2020, jämfört med 2019.

I Strömstad minskade försäljningen från 525 miljoner 2019, till 257 miljoner 2020. Året som för krögarna kom att präglas av hårda restriktioner, tillsynskontroller, alkoholstopp från först klockan 22 och sedan från klockan 20, och en ny vardag som inte tillåter det sociala umgänge som branschen förknippas med.

Bente Moen driver restaurangen Orienten i Strömstad. Hon berättar om ett år som till en början flöt på som normalt – även när det började talas om coronaviruset i februari och mars.

– Det började inte riktigt förrän där på våren, då började utsikterna gå ner litegrann. Sen kom ju sommaren, då trodde alla att det var över. Norrmännen kom inte hit, men många svenskar från hela landet gjorde det. Det fungerade ändå bra, säger hon.

Men sen kom hösten. Och från och med då känner hon verkligen igen den siffra, 51 procent mindre försäljning, som SCB:s statistik vittnar om.

Bente Moen anser inte att hon fått tillräckligt med stöd för att klara av pandemin. Hon fick statligt stöd, men ”det räckte inte nånstans”, säger hon.
Foto: Privat

”Har varit ganska positiva”

Inte minst har den stängda gränsen mot Norge haft stor inverkan.

– Strömstad har varit så beroende av norrmännen i all tid, det har slagit väldigt hårt. Vi har jättemånga arbetslösa, och det finns inga arbeten. Det är jättemånga ungdomar som har det jättesvårt, det är jättetråkigt att det blir så.

Trots det har Bente Moen aldrig själv varit orolig för att behöva stänga sin restaurang.

– Vi har varit ganska positiva. Vi har varit ganska säkra på att det kommer gå, men vi har fått dra ner rejält på omkostnader, personal och sånt där.

Regeringens och Folkhälsomyndighetens åtgärder kring just restaurangbranschen har hon stundtals uppfattat som orättvis – och storstadscentrerad.

– Strömstad är en väldigt liten stad. Den lever på sommaren. I storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg förstår jag kanske att de kör med de här reglerna men här i Strömstad klarar vi oss inte lika bra som i Stockholm. Det är helt annorlunda här, det är lugnt och det hålls avstånd.

”Vi får ingen hjälp”

Förra året fick hon ta del av det statliga stöd som erbjöds – men hon anser inte att det var tillräckligt. I år har varken hon eller någon av hennes branschkolleger fått några klara besked kring liknande stöd.

Hon anser att ett hyresuppskov hade varit lösningen på de mest akuta problemen.

– Det vi fick förra året räckte inte nånstans. Jag tycker de hade kunnat tänka på oss i en sån här liten kommun, att låta oss slippa betala hyran till exempel. Men det kommer inte heller på fråga. Vi får ingen hjälp.

Här tappade restaurangerna mest försäljning

Strömstad: -51 procent.

Sigtuna: -51 procent.

Arjeplog: -50 procent.

Eda: -44 procent.

Storuman: -41 procent.

Härryda: -39 procent.

Årjäng: -39 procent.

Svedala: -38 procent.

Övertorneå: -37 procent.

Åmål: -36 procent.


Sifforna gäller för 2020, i jämförelse med år 2019.


Källa: SCB.

Antalet konkurser gick upp med 33 procent

”Det ser väldigt oroande ut”, har Visitas chefsekonom tidigare sagt.