Strömstads kris – efter Norges stängda gräns

Handlarens oro efter den uteblivna gränshandeln till Norge.
shoppingcentret Nordby ser en väldigt kraftig nedgång.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Parkeringsplatserna utanför Nordby köpcentrum ekar tomma.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den norska gränsen mot Sverige kommer att förbli stängd sommaren ut.

I Bohuslän, där man är beroende av grannlandets kunder, har den norska regeringens beslut minskat gränshandelns omsättning med 90 procent.

Nu flaggar Strömstad kommun för att situationen kan få allvarliga följder på lång sikt.

– Jag är väldigt rädd för de långsiktiga konsekvenserna av det här, säger kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson, (S).

Norge stängde sina gränser till Sverige den 16 mars i år, för att minimera smittspridningen av coronaviruset.

För Strömstad kommun har den stoppade trafiken från Norge inneburit en enorm ekonomisk förlust.

I Strömstad kommun har dragplåstret Nordby köpcentrum, som i normala fall har årliga intäkter om 4–5 miljarder kronor, drabbats mycket hårt då 90 procent av besökarna är norrmän.

– Vår verksamhet bygger på gränshandel, vilket innebär att vi ska sälja till norrmän. Kommer det då inga norrmän så blir det inte så bra, säger chefen för köpcentrat Ståle Lovheim.

Nordby köpcentrum brukar årligen dra in 4–5 miljarder kronor. Men i år är det annorlunda.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som det ser ut nu kommer Norge hålla gränsen stängd åtminstone till den 20 augusti, men verkligheten kan komma att bli en helt annan.

Kent Hansson, (S), är kommunstyrelsens ordförande i Strömstad. Han berättar att kommunen blöder till följd av den stängda gränsen.

– Eftersom vi har ett näringsliv i Strömstad som är väldigt beroende av gränshandel och besöksnäring så betyder det att vi har ett tufft läge. Framförallt våra företag, säger han.

30 procent har permitterats eller varslats

De lättade reserestriktionerna inom Sverige, som möjliggör för människor att resa inhemskt, kommer enligt Hansson resultera i att besöksnäringen troligen kommer klara sig. 

Värre är det för de företag som bedriver handel.

– De som lider hårdast är gränshandelsföretagen. Omsättningen uppvägs inte av den inhemska turismen. Det är en droppe i havet jämfört med vad som normalt omsätts, säger han.

Kent Hansson, (S), är kommunstyrelsens ordförande i Strömstad.
Foto: Pressbild / Pressbild

Enligt Kent Hansson är drygt 30 procent av den arbetsföra befolkningen antingen korttidspermitterad eller varslad och situationen kan vara på väg att förvärras.

– Att man håller gränsen stängd från norsk sida är synnerligen allvarligt för oss. Många av företagen har hittills klarat sig med permitteringar, men nu börjar man avisera att det kan komma att bli mer varsel, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt rädd för de långsiktiga konsekvenserna av det här. Är det så att gränsen fortsatt håller stängd även hösten så kommer det att få oerhörda konsekvenser.

Butikschefen: ”Vi är jättepåverkade”

Att stora köpcenter som Nordby drabbas är inte så konstigt, men även i centrala Strömstad påverkas butikerna av norrmännens frånvaro.

I centrala Strömstad är det glest i hamnen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johanna Hedström är butiksansvarig på Sportshopen, som är en av dessa butiker.

– Vi är jättepåverkade, precis som alla andra som bedriver gränshandel. Vi är otroligt beroende av båtfolket och de är nästan icke befintliga nu. Vi har en del kunder från andra delar av Sverige, men det är norrmännen som utgör grunden i kundkretsen i vanliga fall, säger hon.

Johanna berättar att man sluppit permitteringar och uppsägning av personal i företagets butik i Strömstad, men att det ser värre ut i andra filialer, exempelvis i Nordby.

– I min butik är ingen permitterad, det är jag jag och två sommarjobbare som det brukar vara. Men det är värre i företags övriga butiker, säger hon.

Kan få svårt att klara av norska kraven

Kent Hansson menar att det kommer att vara svårt för Strömstad att komma på fötter när Norge väl gör det möjligt att öppna gränsen mot Sverige. Detta på grund av de särskilda krav som kan komma att ställas när det gäller antal smittade per invånare.

I Strömstad har bara ett 20-tal fall av konstaterad corona-smitta registrerats, men i Norge räknar man inte på kommunnivå utan baserat på de svenska regionerna.

– Från norsk sida fokuserar man helt på de formella regionerna i Sverige och vi befinner oss i samma region som Göteborg, där smittan är hög, säger Kent Hansson.

Strömstad tillhör Västra Götalandregionen, som under tisdagens rapport från Folkhälsomyndigheten hade 16 231 konstaterade smittade och 763 dödsfall i covid-19.

– Som det ser ut nu kommer vi aldrig komma ner i de låga smittantal som Norge kräver inom rimlig tid, säger Hansson och fortsätter:

– Jag tror att vi måste titta på delregionala lösningar. Man kan tycka att det rimligtvis borde vara viktigast för norrmännen att säkra upp de områden som är sannolika att norrmän besöker. Vi är ett sånt område och då är det främst gränshandeln jag talar om.

”Folk mår dåligt”

I sitt arbete som kommunstyrelsens ordförande har Kent också mött de människor som drabbats av den ekonomiska krisen och han är orolig för de tendenser han ser.

– Jag möter dagligen förtvivlade företagare. Dels är man bekymrad för sitt eget företag men man är också orolig för sina anställda. Det får socioekonomiska konsekvenser, folk mår dåligt och vi får rapporter på att våld i nära relationer ökar. Det är inte bra, säger han.

Se även:

Infektionsläkaren förklarar begreppet ”klustersmitta”.