Strömstads chocksiffror – 700 procent fler arbetslösa

Pandemilagen kan innebära ytterligare restriktioner för handelsplatser och köpcentrum.
Ida Hansson har blivit varslad från sitt arbete på Nordby Shoppingcenter.
Foto: Privat

I tio månader har Strömstad varit utan den livsviktiga gränshandeln och norrmännen som handlar för miljarder.

Nordby Shoppingcenter har tappat 95 procent av sin omsättning, och på mindre än ett år har antalet öppet arbetslösa i kommunen ökat med drygt 700 procent.

– Det är inte roligt att leva i den här ovissheten, säger Ida Hansson, 28, som gör sin sista arbetsdag i veckan. 

Strömstad, som ligger intill norska gränsen, lever i stor utsträckning på gränshandeln och på turism – branscher som i det närmaste har försvunnit under coronapandemin.

Kent Hansson, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande, beskriver ett mycket bekymmersamt läge. 

– Jag har inte dagsfärska siffror, men senast jag hörde något var drygt 12 procent öppet arbetslösa. Det ligger också stora varsel som går ut i januari och februari, och som kommer att ställa drygt 1500 personer utan jobb. Det är uppemot 20 procent av befolkningen, säger han.

Vid den här tiden förra året var drygt 200 personer öppet arbetslösa i kommunen – ökningen är således hisnande, omkring 700 procent. 

Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad.
Foto: Pressbild / Pressbild

Ida Hansson, 28, är en av alla som nu blir av med jobbet. Hon arbetar i en av butikerna på Nordby Shoppingcenter, men på fredag kastas hon ut i arbetslöshet.

– Vi kommer vara många som slåss om jobb som inte finns. Folk har varslats från sina jobb under hela 2020, de jobb som fanns har blivit tagna väldigt tidigt, säger hon.

Hon hoppas att kunna få tillbaka jobbet när gränsen öppnar, men när det blir är än så länge oklart.

– Det är inte roligt att leva i den här ovissheten. Jag tror att jag kommer komma tillbaka till mitt jobb när gränsen öppnar igen, man har ju oftast en återanställningsrätt, men jag har ju ingen förhoppning att hitta ett annat jobb jag tycker bättre om, säger hon. 

”Ett sjunkande skepp”

Ståle Løvheim, centerchef på Nordby, berättar att köpcentret har tappat 95 procent av sin omsättning sedan pandemins början. För helåret 2020 sjönk omsättningen med 79 procent.

– Läget är detsamma som de sista 10 månaderna, det blir sämre för varje dag, säger han. 

Nordby Shoppingcenters parkering ekade tom under helgen och många butiker håller inte ens öppet.
Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO

Ida som gör sina sista arbetsdagar innan hon blir uppsagd säger att det nu, om det är möjligt, är ännu färre kunder i shoppingcentret än tidigare. Något hon tror kan bero på att alla småvägar från Norge nu också är stängda.

I november beskrev hon Strömstad som ett sjunkande skepp, och den känslan är kvar.

– Det har normaliserats väldigt mycket, man tänker inte på det på samma sätt. Men om man ska vara objektiv så är det värre då fler har blivit arbetslösa och det har gått en längre tid med sådan liten omsättning, säger hon.

Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande, är också bekymrad.

– I många hushåll här jobbar båda parter i samma bransch. Man har hus och billån och fasta utgifter som kräver att man har två löner. Går man då ut i arbetslöshet blir det en besvärlig situation för många. Den andra delen är att folk inte mår bra av att inte vara i arbete. Man går in i en depression. 

Vaccinet ett ljus i mörkret

Innan pandemin slog till var arbetslösheten i kommunen låg, enligt Kent Hansson bara omkring fyra procent, men man går nu en osäker framtid till mötes.

– Det kan bli väldigt problematiskt. Vi kan få en utflyttning och lägre skatteintäkter. Det är många kommuner som är hårt drabbade av pandemin, men Strömstad är en av de hårdast drabbade i landet, säger Kent Hansson, och fortsätter:

– Vi klarar inte att möta de här svårigheterna på egen hand – vi behöver statlig hjälp, och har också haft mycket diskussioner med våra regeringsföreträdare och med olika ministrar.

Hansson berättar att kommunen har fått hjälp att finansiera ett omställningskontor, som kommer att öppna upp i början av februari.  

– Där har vi bemanning för att möta de som går ut i arbetslöshet, men det finns inte så mycket andra arbetstillfällen. Det handlar mest om utbildning och omskolningsinsatser, säger han.

Ett ljus i mörkret är den pågående vaccineringen, och Ståle Løvheim säger att shoppingcentrat Nordby redan planerar för en öppen gräns . 

– Runt påsk kanske det är en gamechanger. Då kanske vi får ett datum. Ingen ska ta i från oss det här hoppet, vi tror att det kommer att lösa sig. Vi ska vara back in business innan midsommar, säger han. 

Ståle Løvheim, centerchef på Nordby, sätter sitt hopp till den pågående vaccineringen.
Foto: LEIF JACOBSSON

SE OCKSÅ:

Vaccinsamordnaren Richard Bergström om nästa steg i vaccineringen och när större allmänheten kan börja erbjudas vaccin.