Strömstad i topp bland svenska campare

Foto: Maria Björn

Västkusten är bästkusten på sommaren.

Strömstad är den näst populäraste campingkommunen i Sverige.

– Strömstad ligger fantastiskt vackert till, säger Pelle Olausson som driver en camping i staden.

Man ska ha husvagn!

Camping är ett älskat semesternöje i Sverige - och den näst populäraste campingdestinationen i landet är västkustens pärla, Strömstad.

I fjol hade kommunen 535 000 gästnätter. Det slår bara Borgholms kommun.

– Strömstad ligger fantastiskt vackert till med skärgården och havet. Den marina nationalparken utanför staden är unik. Utbudet av restauranger och miljön i stadskärnan är också starkt bidragande.

Tackar norrmännen

Det är orsakerna till varför Strömstad lockar så många turister enligt Pelle Olausson, som äger Lagunen camping och stugor.

– Och handeln är väl utbyggd tack vare våra kära grannar i norr, fortsätter han.

De flesta gästerna på Pelle Olaussons campinganläggning kommer just från Norge och är på jakt efter att shoppa billiga svenska varor. Annars är danskar och holländare flitiga besökare – och svenskar.

– De gör ofta utflykter till Norge, man kan göra en dagsutflykt till Oslo, säger Pelle Olausson.

Enligt nya siffror från Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation bor 72 procent av alla campare i husvagn, 15 procent i stugor, 7 i husbil och 6 i tält.

– Husbilen gör stora framsteg, säger Pelle Olausson.

Dåligt väder avskräcker inte

Han tycker också att det gamla hederliga tältet ser ut att vara på frammarsch.

– Det är mycket förstagångscampare, som vill prova på. De köper inte en husvagn, de köper ett tält.

Och sommarens ruskväder tycks inte ha avskräckt årets tältare. Men lika primitivt som förr är det ändå inte att tälta nuförtiden.

– Det är lite kul för alla de som bor i tält vill ju ha en elplats nu, för att ladda dator och mobiltelefon. Det har ökat gradvis, säger Pelle Olausson.

Tiden är alltså förbi då camping var lika med ett torftigt liv med illaluktande sovsäckar och stenhårda gummimadrasser. Den moderna camparen styr kosan mot Strömstad - med en iPad i bagaget.