Strippklubbskungens hot: "Pallar inte mer"

Dragan Bratic vid sin klubb i Edsvära.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Dragan Bratic har åtalats för grova ekobrott.
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Dragan Bratic har drivit strippklubbar på flera platser i landet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Strippklubbskungen Dragan Bratic har åtalats för grova ekobrott som kan ge flera års fängelse.

Själv är han förkrossad över anklagelserna – och hotar nu med att hungerstrejka.

– Jag ska bara sätta mig på torget. Jag pallar inte mer, säger han.

Dragan Bratic har länge drivit strippklubbar runtom i landet, bland annat i Jönköping, Åre och Karlshamn och är ett välkänt namn i branschen.

Nu är han i fokus i en stor ekobrottshärva – och har nyligen åtalats vid Jönköpings tingsrätt för grova skatte- och bokföringsbrott. Det handlar om belopp på flera miljoner kronor som inte ska ha redovisats mellan år 2012 och sommaren 2015.

Han misstänks ha undanhållit att bokföra intäkter och löner samt lämnat felaktiga uppgifter om skatt och arbetsgivaravgifter. Han har, menar åklagaren, gjort det med uppsåt.

Försvaret: "Jag har alla bevis"

Det är något han nekar till.

– Det här är så jäkla fruktansvärt. Jag har alla bevis och har jobbat enligt lagen. Det är en annan grej om de sagt att jag flyttat pengar till Spanien eller någonting, säger Dragan Bratic.


LÄS MER: Nu säljer Dragan Bratic stripklubbar


Enligt Dragan Bratic och hans advokat Sven-Eric Ohlsson är dansarna att betrakta som artister och att det då är andra skattesatser än normalt som gäller. De säger sig ha ett beslut från Skatteverket från några år tillbaka som bevisar att så ska vara fallet.

– Jag är lite förvånad över åtalet av den enkla anledningen att Skatteverket gått på honom och sagt att han ska betala en viss procent skatt på sina arrangemang. Det här är poledance vi pratar om och då är det artistskatt som ska betalas, det vill säga att det är ett upphovsrättsligt verk, säger Sven-Eric Ohlsson, och fortsätter:

– Så har Dragan skattat och så har Skatteverket också accepterat och sagt för ett antal år sedan att det är rätt att göra så. Men så går Skatteverket på och säger att du ska betala vanlig skatt. Här ska det göras gällande att han avsiktligen försökt att undandra skatt.

Dragan Bratic står nu åtalad för grova ekobrott.
Foto: JAN WIRIDEN

Hotar med hungerstrejk

Skulle Dragan Bratic dömas för brotten kan han få flera års fängelse.

Han är både ledsen, arg och förbannad över misstankarna mot honom – och planerar att ta till en okonventionell metod för att visa sitt missnöje. Att hungerstrejka.


LÄS MER: McDonald's strid om skylten med Dragan Bratic


– Jag kan sätta mig någonstans och bara protestera. Hungerstrejka eller något. Jag ska bara sätta mig på torget och inte äta eller dricka. Jag mår så jävla dåligt. Jag pallar inte mer, säger Dragan Bratic.

"Slutar inte med Dragan"

Han kritiserar åklagarna och polisens arbete och säger att de inte velat ta till sig de bevis som han presenterat för dem.

– De struntar i beslutet jag har. Det är en sådan häxjakt och de har tagit allting i från mig. Man kan inte få rättvisa någonstans, säger Dragan Bratic, som anser sig ha blivit svartmålad.

– De har stoppat det här. Det är det som är meningen. Striptease har inte varit med Dragan och striptease kommer inte sluta med Dragan. Jag sett att det finns andra, att det finns striptease i Göteborg och Stockholm och de som jobbar med det här. Det är inte jag som är problemet.

Advokaten: "Är poledance"

Benämningen "striptease" är samtidigt någon som advokaten Sven-Eric Ohlsson reagerar över.

– Det är helt galet att det är striptease-klubbar. Det är poledance och det är till och med på väg att bli en sport. Sportspegeln gjorde ett reportage om poledance där väldigt vältränade idrottsmän fick testa på det och sa att det här var väldigt jobbigt. Vi kommer att se filmer i rättegången, så får var och en avgöra det, säger Sven-Eric Ohlsson.

Du tror att Dragan Bratic frias?

– Ja. Uppsåtsfrågan kommer de inte klara av enligt vår uppfattning. De är fel på det. De vill helt och hållet stoppa hans verksamhet.

GT har utan framgång sökt åklagaren Marianne Staaf. Ytterligare en man åtalas tillsammans med Dragan Bratic, även han för grova ekobrott.