Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Striden om tiggarna splittrar kommunen

Utanför en Hemköp-butik i Kungsbacka satt tidigare 26-åriga Daniela och tiggde, men hon kan nu skapa sig ett nytt liv i hemlandet Bulgarien. Foto: HANNA BRUNLÖF
Det råder en splittring i tiggerifrågan i Kungsbacka kommun. Foto: HANNA BRUNLÖF
Tiggerifrågan splittrar de svenska kommunerna. Foto: PER WISSING GT/EXPRESSEN

KUNGSBACKA. Tiggerifrågan splittrar de svenska kommunerna.

I Kungsbacka vill en politisk majoritet, med Moderaterna i spetsen, utkräva ett tillstånd för att tigga – men både privatpersoner och andra partier protesterar.

– Det är beklämmande hur man ser på fattiga människor, säger oppositionsrådet Eva Borg (S).

Samtidigt har kyrkan och kommuninvånare gått samman för att hjälpa 26-åriga Daniela Petrova att lämna tillvaron som tiggare utanför Hemköp bakom sig – för att skapa sig ett nytt liv som grisbonde i hemlandet Bulgarien.

Onsdagsförmiddagen i Kungsbacka är vacker, men kylig. Det är några grader under nollstrecket och utanför Stadshuset i centrum vajar flaggorna stilla i brisen.

Utåt sett är det inte mycket som avslöjar att det innanför väggarna finns en fråga som pyr och splittrar politikerna.

Men sprickan finns och den är massiv.

– Jag tror inte att man hjälper människor genom att låta dem leva i fattigdom, säger Hans Forsberg, moderat kommunstyrelseordförande i Kungsbacka.

– Det är beklämmande hur man ser på fattiga människor, svarar kommunalrådet och oppositionsrådet Eva Borg (S).

”Jag tror inte att man hjälper människor genom att låta dem leva i fattigdom”, säger Hans Forsberg, moderat kommunstyrelseordförande i Kungsbacka. Foto: HANNA BRUNLÖF

De talar om tiggare.

För efter att Vellinge i Skåne i slutet av förra året fick grönt ljus att införa ett tiggeriförbud på vissa platser är det flera andra kommuner som nu kan följa efter. När Dagens Samhälle nyligen gjorde en enkätundersökning framgick det att kommunstyrelseordförandena i 25 av landets kommuner också vill införa ett lokalt tiggeriförbud i sin stad.

I Västsverige förs det, enligt enkätsvaren, diskussioner på flera orter – såsom Mariestad, Sotenäs, Grästorp, Essunga, Varberg och Töreboda – om att göra försök för att begränsa tiggeriet.

Men det är i Kungsbacka som frågan drivits längst.

Tiggeribeslutet stoppades av länsstyrelsen

I november röstade en majoritet bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala partiet Kungsbackaborna igenom att det skulle krävas tillstånd av polis för att få tigga pengar.

Då reagerade en privatperson och överklagade till länsstyrelsen – som stoppade beslutet.

Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten, och förhoppningen hos den politiska majoriteten är att de ska ha en annan uppfattning, inte minst eftersom det var i Högsta förvaltningsdomstolen som frågan om tiggeriförbud i Vellinge avgjordes några dagar före jul.

När vi är på plats den här onsdagen syns inte heller en enda tiggare till utanför platser där tiggeri kan förekomma, såsom utanför Systembolaget, Ica och Coop Foto: HANNA BRUNLÖF

Men alla håller alltså inte med om den saken. 

Socialdemokraten Eva Borg ifrågasätter sina politiska motståndares människosyn.

– Det är EU-medborgare som har rätt att vara här, fattiga människor som gör allt för att försörja sig själva och sina familjemedlemmar. Vad händer med dessa människor om man fråntar dem den rätten? Risken finns att de hamnar i kriminalitet, säger hon.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att Kungsbacka kommun inte kunnat bevisa att det förekommit några ordningsstörningar i samband med tiggeriet, åtminstone inte i den omfattning som krävs för att införa en tillståndsplikt.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Borg motsätter sig förslaget. Foto: HANNA BRUNLÖF

Och polisen, som är ansvariga för att reglerna i förslaget efterföljs om det skulle träda i kraft, delar den bilden.

– Ur polisens synpunkt inte har något större problem med tiggeri i Kungsbacka i dag, det var betydligt mer intensivt för ett par år sedan, säger Anders Wiss, lokalområdespolischef i Kungsbacka.

Anders Wiss, lokalområdespolischef i Kungsbacka, menar att problemet med tiggeri har minskat. Foto: HANNA BRUNLÖF
Polishuset i Kungsbacka. Foto: HANNA BRUNLÖF

När vi är på plats den här onsdagen syns inte heller en enda tiggare till utanför platser där tiggeri kan förekomma, såsom utanför Systembolaget, Ica och Coop.

Daniela Petrova, 26, satt utanför en sådan matvarubutik förut.

Men nu har hon lyckats ta sig ur tiggeriet.

År 2014 sökte hon sig till Sverige från sitt hemland Bulgarien för att söka sig en drägligare tillvaro för sin familj.

Tiggeriet blev en sista utväg

Men att tigga blev den sista utvägen och hon blev ett bekant ansikte för många, där hon satt med sin kopp utanför Hemköp i det välmående området Särö väster om stan.

Det är Charlotte Karlsson, diakon i Svenska kyrkan, som tillsammans med en grupp privatpersoner hjälpt Daniela.

Hon tar emot oss i Kullaviks kyrka, bara ett stenkanst från en annan Hemköpbutik, men inte heller utanför denna finns det någon som tigger.

Diakonen bestämde sig för att hjälpa till

Annorlunda var det för nästan fem år sedan, då Charlotte flera gånger mötte Daniela när hon gick för att handla.

Hon bestämde sig för att göra en insats.

– Vi fick reda på att hon hade en man och tre barn i Bulgarien. Vi hade en känsla av att hon hade en vilja att jobba, så vi försökte hjälpa henne, säger Charlotte Karlsson.

Charlotte Karlsson, diakon i Svenska kyrkan i Kullavik, är en av dem som hjälpt Daniela. Foto: HANNA BRUNLÖF

Genom en tolk lämnades en lapp fram. Charlotte Karlsson berättar att Daniela var avvaktande till en början.

– Hon trodde antagligen att jag var en myndighetsperson. Senare har jag förstått att det inte är något positivt i Bulgarien, med tanke på vad hon blivit utsatt för, säger Charlotte och fortsätter:

– Till slut fattade hon att vi ville henne väl. Vi började med att ta fram en plan för att hjälpa henne och tiden fram till nu går att beskriva som en lång resa.

Utbildade sig till städerska

Det var 2014. Följande år utbildades Daniela till städerska och i dag har hon en rad uppdrag i området kring Kullavik. Dessutom säljer hon tidningen Faktum och bedriver trädgårdsarbete.

– Jag vill jobba mer, hälsar Daniela Petrova via Charlotte Karlsson, som utvecklar:

– Det var svårt med städet i början, för folk hade svårt att släppa in en person som tidigare suttit och tiggt utanför deras matbutik, det blev en viss kulturkrock.

Med hjälp av ideella krafter har Daniela Petrova, 26, gått från att sitta med pappersmugg utanför Hemköp i Särö till att bli grisbonde i sitt hemland Bulgarien. Foto: Privat

Hon berättar att tanken från början var att Daniela skulle återvända till Bulgarien och kunna försörja sin familj där.

– Från början ville hon inte tillbaka till Bulgarien, utan ville ta hit sin familj. Efter ett år kom hennes man Peter och hälsade på. Då kom verkligheten i kapp dem och vi pratade om att de skulle starta ett lantbruk i hemlandet, där de kan föda upp grisar, berättar Charlotte och fortsätter:

– Vi är några som gått ihop privat för att investera i det. Det väntas rulla i gång nu i februari. Vi får se hur det går.

Partierna överens om ursprungsländernas skuld

Om allt går enligt planerna kommer 2019 bli det sista året som Daniela arbetar i Sverige.

Vad tror du att det betyder att Daniela fått möjligheten att komma i arbete?

– Det märker man tydligt. Hon har fått upprättelse, ett självförtroende och hela hennes uppsyn har förändrats.

Vad svaret på den infekterade tiggerifrågan i Kungsbacka kommer bli är ännu oklart.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Borg menar att det finns en risk att tiggarna hamnar i kriminalitet om förslaget genomförs. Foto: HANNA BRUNLÖF

 

Men så väl Moderaterna och Socialdemokraterna är, trots sina skilda ståndpunkter, överens om att de EU-länder som tiggarna kommer från måste ta ett större ansvar för sina medborgare.

– Rumänien och Bulgarien måste ta ett ansvar, säger Hans Forsberg (M).

– Vår regering har försökt trycka på de här länderna, att de måste ta hand om sina invånare, så att de kan få arbete i sina hemländer. Men det här är inget litet problem att ta hand om, säger Eva Borg (S).

Kommuner som vill begränsa tiggeri

Dagens Samhälle har skickat ut en enkät till kommunstyrelsernas ordförande i alla Sveriges kommuner. 162 av 290 har svarat på någon av frågorna i enkäten, och av dessa uppger 25 att de vill införa ett lokalt tiggeriförbud.

 

Kommunerna där kommunstyrelsens ordförande vill införa ett lokalt tiggeriförbud:

Mariestad, Sotenäs, Grästorp, Essunga, Kungsbacka, Varberg, Örkelljunga, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Burlöv, Vellinge, Håbo, Sigtuna, Upplands-Bro, Österåker, Täby, Danderyd, Ekerö, Katrineholm, Töreboda, Tranås, Sölvesborg, Hässleholm och Staffanstorp.

 

Moderaterna dominerar totalt bland de kommunstyrelseordförande som svarat att de vill införa ett förbud, 23 av 25 är M-politiker.

 

Danmark har redan ett tiggeriförbud. I Norge är det upp till kommunerna att förbjuda tiggeri. I flera andra EU-länder är tiggeri också förbjudet.

 

Källa: Dagens Samhälle