Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Striden om miljonarvet splittrar Ellos-familjen

Olle Blomqvist grundade postorderföretaget Ellos.
Foto: JONAS TOBIN
Olle Blomqvist blev 87 år gammal.
Foto: MARIA GREDESKOG
Blomqvist sålde Ellos redan i slutet på 80-talet.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Det pågår en arvstvist efter Ellos-grundaren Olle Blomqvists död. 

70 miljoner kronor påstås ha gått utomlands från far till son för 24 år sedan.

Nu vill Blomqvists dotter ha också sin brors arv på grund av den påstådda gåvan.

Ellos-grundaren Olle Blomqvist avled i mars 2016, 87 år gammal. 

Bara en vecka innan han dog testamenterade han all kvarlåtenskap till sin hustru. Också sonen och dottern från ett tidigare äktenskap har en ladstadgat rätt till var sin laglott. 

I juni i år kom beskedet. Barnen ärvde varsina 2,3 miljoner kronor. Blomqvists änka nästan fyra miljoner kronor. Det efter boutredningsmannens Rolf Eriksson beslut om bodelning och arvsskifte.

Två månader senare överklagade dottern beslutet. Hon ville ha rätt även till broderns arvsdel. Och därmed var konflikten i gång.

Då var anledningen oklar. Men nu har det kommit nya uppgifter.

Pengarna som försvann

I en komplettering som kommit in till Borås tingsrätt framgår att bakgrunden är 90 ”försvunna” miljoner. I en komplettering som kommit in till Borås tingsrätt framgår att bakgrunden är 90 ”försvunna” miljoner. Varav 70 av miljonerna påstås ha gått till sonen, vilket även Borås Tidning rapporterat om.

Transaktionen har utgjort en underprisöverlåtelse och inneburit att (sonen) mottagit en gåva från 0lle Blomqvist om 70 000 000 kronor. Transaktionen utgör den huvudsakliga förklaringen till Olle Blomqvists radikala förmögenhetsminskning om 90 000 000 kronor mellan åren 1994 och 1995, vilket också framgår av Olle Blomqvists deklarationer för ifrågavarande år”, skriver dotterns juridiska ombud i yttrandet.

Fredrik Iverström är Olle Blomqvists dotters juridiska ombud.
Foto: MAQS Advokatbyrå

Det är också anledningen till varför hon menar sig ha rätt även till sonens arvsdel i dag. ”Den av (sonen) mottagna gåvan ska avräknas som arvsförskott”, står det i yttrandet.

”Har inte så mycket att säga”

Som bevisning anger hon bland annat en ljudupptagning, som påstås visa på att sonen faktiskt fick pengarna av sin far Olle Blomqvist.

Boutredningsmannen Rolf Eriksson.
Foto: PRESSBILD

Boutredningsmannen Rolf Eriksson kommenterar de nya uppgifterna:

– Jag har inte mycket att säga. Det är klart att parterna har synpunkter på beslutet. Så är det ju. Jag är första instans och jag tycker att jag har uttömmande motiverat mitt beslut. Jag har ingen anledning att ändra på vad jag har sagt i arvskiftesbeslutet och motiveringen för det, säger Rolf Eriksson.

Enligt Eriksson har det aldrig kunnat ledas i bevis att sonen ska ha fått de många miljonerna.

– Nej, nej. Och det skriver jag ju i mitt beslut. Jag kan inte visa på att det är på det sättet. Men jag kan inte säga att det inte är det heller, men jag måste ju kunna visa det och det har jag inte kunnat.

Miljonerna utomlands

Olle Blomqvist ska i slutskedet av sitt liv ha berättat att det finns pengar utomlands, menar dottern.

Vart tog pengarna vägen? De verkar ha gått upp i rök?

– Det vill jag inte kommentera, säger Rolf Eriksson.

Olle Blomqvist var en av Sveriges mest kända företagare och entreprenörer. Han grundade postorderföretaget Ellos 1947. 1988 gick Blomqvists era i graven då Ica-koncernen köpte företaget.

GT har förgäves sökt Fredrik Iverström som företräder Olle Blomqvists dotter i tvisten.

GT har också, via Rolf Eriksson, sökt Olle Blomqvists son för en kommentar. Även det utan framgång.