Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Striden om Ferdinand ledde till hat och hot

Hans Nilssons film och bilder gjorde Ferdinand världsberömd. Foto: HANS NILSSON
Hans Nilssons film och bilder gjorde Ferdinand världsberömd. Foto: HANS NILSSON
Konnuanlrådet i Eda, Hans Nilsson. Foto: PRIVAT

Den vita älgen Ferdinand blev världsberömd för sitt sagolika utseende.

Samtidigt satte djuret skräck i en hel bygd – då han plötsligt började uppträda aggressivt.

Utlyst skyddsjakt fick då människor i älgens omgivning att utsättas för hat och hot.

– Vi som bor här blev väldigt utsatta och Ferdinand blev oberäknelig. En gång jagade den mig i trädgården ändå upp på vår altan, berättar Johnny Olsson i Gunnarskog.

P4 Dokumentär har gjort programmet ”Den vita älgen som försvann” om Ferdinand – den mäktiga vita älgtjuren i Gunnarskog i Arvika kommun som blev berömd.

Sommaren 2017 fångade kommunalrådet i grannkommunen Eda, Hans Nilsson, Ferdinand på film. Den blev spridd världen över på sociala medier.

Blev förändrad

Och i somras visades dokumentären ”Skogens vita konung” av Ulf Jonasson i SVT. Han följde Ferdinand under fyra års tid.

Mellan de två publiceringarna förvandlades livet för Ferdinand – och för människorna som bodde i älgens hemtrakter.

 

LÄS MER: Nilsson vill fridlysa alla vita älgar

 

I somras visades dokumentären ”Skogens vita konung” av Ulf Jonasson i SVT. Foto: Ulf Jonasson

Ulf Jonasson berättar i P4 att befolkningen i Gunneskog valde att kalla älgen för Ferdinand för att han var lugn och fridfull. Han följde honom innan den mediala uppståndelsen startade och menar att han aldrig fick ett aggressivt intryck av Ferdinand. 

– Han var så lugn och fridfull, men det var innan han fick så mycket uppmärksamhet. Jag märkte ingen aggressiv sida. Det var jobbigt att höra att han plötsligt skulle vara aggressiv, säger Jonasson till P4.

Kvinna attackerades

Turister i massor drog till Gunnarskog i hopp om att få se en skymt av den vita älgen – och Ferdinand ändrade då sitt beteende. 

– Han är ett vilt djur menad att respekteras och det blev för mycket människor efter videon som lades upp. Många turister kom och  ibland kunde han inte gå undan om han ville, man kunde se att han ofta blev omringad, säger Jonasson i dokumentären.

Naturfilmaren Ulf Jonasson. Foto: Ulf Jonasson

 

LÄS MER: Gåtan om vita älgarna ska lösas

 

Ferdinand förändrades från lugn och fridfull till lynnig och ibland aggressiv, upplevde byborna.

– Han gjorde utfall, folk blev oroliga. De äldre som går med rullator vågade sig knappt ut till brevlådan, berättar Johnny Olsson, ordförande i jaktlaget i Ferdinands skogar för P4.

I november 2017 blev en ung kvinna som var ute och motionerade med två hundar attackerad av den vita älgen. Olssons fru blev ögonvittne och lyckades distrahera Ferdinand. Den utsatta kvinnan klarades sig därför från svåra skador.

Detta blev droppen som fick polisen att utlysa skyddsjakt på Ferdinand. Kommunalrådet Hans Nilsson manade till protester. Djurvänner och aktivister vallfärdade till Gunnarskog beredda att agera mänskliga sköldar.

”Skjut kärringjäveln”

Invånarna i Gunnarskog utsattes för hat och hot, på grund av den utlysta skyddsjakten.

Kvinnan som råkade ut för attacken från Ferdinand drabbades värst. ”Skjut kärringjäveln”, var en kommentar som figurerade på sociala medier, framkommer det i radiodokumentären.

– Jag blev själv utsatt. En person i ett större sällskap som kommit till byn förklarade att han visste exakt vem jag var och var jag bodde om det skulle hända Ferdinand något, berättar Johnny Olsson.

Han var ordförande i jaktlaget som hade till uppgift att skjuta Ferdinand. Men man vågade helt enkelt inte verkställa polisens beslut om skyddsjakt av rädsla för repressalier.

Christer Lööf, polisområdeschef i Arvika, berättar i dokumentären:

– Beslutet om skyddsjakt togs för att den uppträtt aggressivt, helt enkelt. Det blev  en uppståndelse utan dess like. Det var enormt många som hörde av sig. Övervägande delen som ringde tyckte att det var synd om älgen, att vi tagit ett felaktigt beslut.

Var är Ferdinand nu

Två dagar senare revs beslutet om skyddsjakt upp.

– Detta eftersom inga fler incidenter rapporterats, helt enkelt, förklarar Lööf.

 Ferdinand har inte synts till sedan de där turbulenta dagarna i november. Han är spårlöst borta från Gunnarskog. Allt talar för att den vita älgen är död.

Rykten säger att Ferdinand fallit offer för tjuvjakt. Men det finns många andra, mer tänkbara, förklaringar:

– Han kan ha råkat ut för svag våris och drunknat, det kan vara en sjukdom och så finns det ju vargar i området, säger Ulf Jonasson.

Johnny Olsson tror att det är vargar som har tagit Ferdinand, att naturen har haft sin gång som han uttrycker det. Han hoppas nu att de boende i Gunnarskog kan lägga en jobbig tid bakom sig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!