Stranden totalförstörd efter kraftiga ovädret

Våldsam hagelstorm drabbar Italien – krossar vindrutor.
Stranden är just nu totalförstörd i Grebbestad.
Foto: LÄSARBILD
Arkivbild. Översvämningar i Bohuslän.
Foto: Läsarbild / Privat

Efter de kraftiga översvämningarna i Västsverige har en kommunal badplats i Grebbestad spolats bort, skriver Bohusläningen.

Nu har kommunen börjat med att återställa stranden.

– Den är till 75 procent, ungefär, bortspolad i havet, säger Sten-Anders Olsson, teknisk chef på Tekniska förvaltningen i Tanums kommun, till tidningen.  

Totalt två stränder har totalförstörts på den kommunala badplatsen i Grebbestad.

Det är till följd av det kraftiga stormovädret i Västsverige under den senaste veckan. De stora regnmängderna har även påverkat gator och parkeringar.

– Nu är Grebbestad ungefär som vanligt igen. Vi arbetade fram till midnatt. Städade. Sopade gator. Vi har lagat skador på vägar och parkeringar, åtminstone tillfälligtvis. Så nu på fredag eftermiddag är det inte särskilt mycket spår kvar i Grebbestad efter ovädret, förutom då på den här stranden, säger Sten-Anders Olsson, teknisk chef på Tekniska förvaltningen i Tanums kommun, till Bohusläningen.

”Bortspolad i havet”

Om det går att få fram rätt material kan stranden vara återställd i mitten av nästa vecka. 

– Den är till 75 procent, ungefär, bortspolad i havet, säger Sten-Anders Olsson till Bohusläningen. 

Vid badstranden finns avspärrningsband som kommer att vara uppsatta tills dess att stranden är återställd.

”Det blir skador”

– Det är naturligtvis så att de enorma regnmängder som kom under väldigt kort tid under torsdagen inte riktigt går att skydda sig mot. Det blir skador. Det är också så att vi kan ta lärdom om vilka känsliga ställen det finns vid kraftig nederbörd, säger Sten-Anders Olsson till Bohusläningen.

Det var inte bara Grebbestad som drabbades hårt av regnet. I Bohuslän fick räddningstjänsten ta emot runt 50 larmsamtal under torsdagen, något GT tidigare skrivit om.

Åh nej, regnet fortsätter i helgen: ”Räkna med en hel del skurar”

Efter veckans väderkaos – mer regn kommer i helgen. StormGeos meteorolog Maria Augutis: ”Får räkna med en hel del skurar”. Framförallt väntas kraftiga skurar upp över nordvästra Svealand och upp över södra Norrland.