Det är läge för en tur på sjön för den som har möjlighet under helgen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLDet är läge för en tur på sjön för den som har möjlighet under helgen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Det är läge för en tur på sjön för den som har möjlighet under helgen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Solen kommer att stråla över hela landet i helgen. Foto: NORA LOREKSolen kommer att stråla över hela landet i helgen. Foto: NORA LOREK
Solen kommer att stråla över hela landet i helgen. Foto: NORA LOREK

Högsommarvärme – kan bli 30 grader

Publicerad

Underbara maj är här med toppväder i hela Sverige över helgen.

– Det blir fint väder i hela landet, men det kommer att skilja rejält vad gäller antalet plusgrader mellan de södra och de norra delarna av Sverige, berättar Olav Krogsäter, jourhavande meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vi kan få uppåt 30 grader under lördagen på sina håll – varmast väntas det bli i Göteborg. 

Efter en period med lite skiftande väder växer ett rejält högtryck in över landet under torsdagen.

– Det kommer att hålla i sig ett antal dagar och de närmaste dagarna kommer det att bli riktigt varmt på de flesta håll i södra Sverige. Allra varmast ser det ut att bli västra Sverige under lördagen, Olav Krogsäter, meteorolog.

Göteborg verkar få de högsta temperaturerna i helgen. Prognoserna torsdag förmiddag talar om runt 23 grader, men Krogsäter är ganska säker på att det kommer att bli ännu varmare under lördagen.

Upp mot 30 grader

– Nu pekar det mot 27 grader som mest och jag skulle inte bli förvånad om det kommer att närma sig 30+.

Läget är nästan lika fint i hela den södra delen av Sverige.

– Hela Götaland och de sydligare delarna av Svealand, ungefär från Stockholm och söderut, verkar få upp mot 25 grader under lördagen. Sedan blir det svalare ju längre norrut man kommer. Längst upp i norr får man nog nöja sig med 10-12 grader, men det blir klart och vackert också i Norrland, spår Olav Krogsäter

Fredagen bjuder också på fint väder, men inte riktigt lika varmt som under lördagen. Räkna med mellan fem och tio grader lägre än under lördagen: runt 20 grader i de sydligare delarna av landet.

– De västra delarna av landet kan få lite lätta moln och möjligen också någon lätt regnskur under morgontimmarna på fredagen.

Svalare från söndag

På söndag fortsätter det vackra vädret, men...

– Då tränger det in en helt annan typ av luftmassa västerifrån vilket ger betydligt svalare väder i söder. Från söndag skiljer det inte många grader mellan Götaland och och Norrland. Räkna med runt 10 grader i norr och 15 grader i söder.

Hur länge håller det vackra vädret i sig?

– Åtminstone fram till tisdag. Från onsdag är det risk för betydligt mer moln, men de behagliga temperaturerna håller i sig. Det är ingen kyla i sikte, inte ens på nätterna, säger Krogsäter.

 

Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER