HETVÄGG. Här är en skiss av bullerplanket med solfångare som det kan komma att se ut söderifrån. I förgrunden ligger västra stambanan. Foto: Montage: HENRIK BENGTSSON
HETVÄGG. Här är en skiss av bullerplanket med solfångare som det kan komma att se ut söderifrån. I förgrunden ligger västra stambanan.  Foto: Montage: HENRIK BENGTSSON

Strålande idé ger annat ljus i skällan

Publicerad

LERUM. Så här kan ett bullerplank också se ut:

400 meter av sammankopplade solfångare som värmer upp bostäder.

- Lerum blir först i världen, säger projektledaren Henrik Bengtsson till GT.

Om ett par månader lämnar han in bygglov på bullerplanket som ska stå i centrala Lerum, norr om järnvägen mellan viadukten vid Aspedalen till Takåsen.

Idén att bygga ett bullerplank av solfångare föddes för tre år sedan och en projektgrupp bildades som döpte sig själva till Noisun, en ordvits på engelska noise (oväsen) och sun (sol).

- Lerum har ju ett väldokumenterat problem med buller eftersom vi har både E20 och västra ­stambanan genom samhället. Men nu får vi också energi till vårt ­värmeverk på köpet, säger Bengtsson.

Totalt kostar solfångar-bullerplanket 14 miljoner.

Får fem miljoner av EU

EU är så intresserad av projektet att man tagit fram stora plånboken och slantar upp fem miljoner.

Lerum står för hälften och resten kommer från trafikverket och SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Energin som tas till vara i solfångarna ska omvandlas till värme och kopplas ihop med Lerums fjärrvärmeanläggning.

På ett år beräknas bullerplanket ge 400 000 kilowatt vilket motsvarar uppvärmningen av cirka 25 villor.

En turistattraktion

Om bygglovsprocessen flyter på ska bygget kunna startas efter sommaren och stå klart nästa årsskifte.

Eftersom planket är världs­unikt och samtidigt en demonstrationsanläggning för EU räknar kommunen med massor av besökare från hela världen.

Förmodligen blir anläggningen Lerums största sevärdhet någonsin.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER