Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort strömavbrott – 35 000 drabbades

Man facklar på tisdagseftermiddagen på industrin Borealis i Stenungsund. Foto: Mikael Berglund/NyheterSto

Ett stort strömavbrott inträffade på Tjörn, Orust och i Stenungsund på tisdagseftermiddagen.

Över 35 000 kunder drabbades – och butiker och industrier har tvingats slå igen.

– Alla automatlarm gick i gång för oss, säger Carl-Ian Bissmark, förbundschef vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

På tisdagseftermiddagen drabbade ett stort strömavbrott flera västsvenska kommuner. Det handlade om Stenungsund, Orust och Tjörn.

Carl-Ian Bissmark är förbundschef vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund. Vid klockan halv två berättade han:

– Alla automatlarm gick i gång för oss, så nu försöker vi åka runt och säkerställa att det inte brinner någonstans. Allt är strömlöst.

Industrierna i Stenungsund gick direkt ned i samband med avbrottet.

– De facklar som tusan så att trycket inte ska bli för högt, så det är stora lågor som slår ut. Men det är som det ska, då ser man att säkerhetssystemet fungerar, berättade Carl-Ian Bissmark.

Carl-Ian Bissmark, förbundschef vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund. Foto: AMELIE HERBERTSSON

”Kommer pågå framåt natten”

Informationschefen på industrin Borealis i Stenungsund, Iva Rauswall Frisk, förklarar att fackling är en del av säkerhetssystemet, att gas helt enkelt förbränns.

– Det är en del av vårt säkerhetssystem när det händer någonting, säger han. Det kommer pågå under eftermiddagen och kvällen och framåt natten. Vi eldar upp vår produktion.

Också butiker behövde slå igen på grund av strömavbrottet. Robert Larsson driver Ica Kvantum i Stenungsund.

– Att be en stilla bön är det enda man kan göra just nu. Men vi har varit med om strömavbrott ett antal gånger och ledsagar kunder sakta men säkert ut ur butiken, sa han under tiden som strömmen var borta.

Robert Larsson är Ica-handlare på Stenungsund. Foto: Privat

David Roskvist bor i Stenungsund.

– Det slocknade överallt, konstaterar han.

Strax efter klockan 13 var det över 20 000 hushåll som var drabbade på de tre orterna, enligt elbolaget Ellevios hemsida.

Orsakades av fel i ett ställverk

Strömavbrotten orsakades av ett fel i ett ställverk. Upptill Ellevios kunder var det också 14 600 av Vattenfalls kunder som berördes.

– Två transformatorer är åter i drift, så vi kopplar in kunder stegvis just nu. Vi har många drabbade, men inom ett par timmar ska det vara löst, sa Lars-Åke Lynander, pressekreterare vid Vattenfall.

Vid 14.15-tiden var strömmen tillbaka både i Stenungsund, på Tjörn och Orust. Dock är det, vid 17-tiden, fortfarande runt 2 500 hushåll som ej fått den åter.

– Alla våra kunder har fått den tillbaka. Men även Ellevios kunder ska ha fått den tillbaka, eftersom vi driftar regionnätet där även deras kunder ligger, säger Lars-Åke Lynander.

Det är oklart exakt vad stoppet berodde på.

– Vi håller på att felsöka orsaken, säger Lars-Åke Lynander.