Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förklaringen till avbrottet som orsakade stort kaos

Ett större strömavbrott inträffade i delar av Göteborg under torsdagskvällen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
SOS Alarm fick in ett antal larm från folk som fastnat i hissar och Västtrafik gick upp i stabsläge. Foto: AXEL ÖBERG
Annika Andrén är driftchef för elnät på Göteborgs Energi. Hon berättar att man just nu håller på att undersöka vad som gått snett. Foto: Göteborgs Energi

Ett större strömavbrott inträffade i delar av Göteborg under torsdagskvällen

60 000 kunder i Göteborg drabbades.

Dagen efter avbrottet förklarar Göteborgs Energi vad som gick snett.

– Den frågan ställer vi oss själva också. Det pågår en utredning och vi jobbar på det just nu, säger Annika Andrén, driftchef för elnät på Göteborgs Energi.

Ett stort antal hushåll i vissa delar av Göteborg var under torsdagskvällen strömlösa.

Strömmen försvann runt 20.30 och drabbade stora delar av centrum, Majorna, Högsbo och Hisingen. Dessa delar förblev strömlösa i drygt en timmes tid.

På fredagen förklarar Göteborgs Energi vad som föranledde strömavbrottet. Enligt driftchef Annika Andrén så ska en anslutning till en av transformatorerna i ett av deras utomhusställverk i Biskopsgården ha lossnat. Men det rör sig inte om någon vanlig kabel, utan mer rejäla grejer, berättar hon.

– Transformatorn är ungefär en meter stor, anslutningen sitter i en kopparskena, i ett omfång med bultar och det hade lossnat, säger Andrén.

 Hur har den kunnat lossna?

– Den frågan ställer vi oss själva också. Det pågår en utredning och vi jobbar på det just nu, säger Andrén.

”Oförutsägbart och ovanligt fel”

Enligt Annika Andrén upptäckte man själv inte att det hade skett ett avbrott på elbolagets egna mätinstrument.

– Det är ett väldigt oförutsägbart och ovanligt fel och vi fick ingen detektering på att det skett hos oss utan det gick vidare till Vattenfalls nät. Det gjorde att det blev många strömlösa kunder. Det spred sig kan man säga. 

Annika Andrén tillbakavisar att gårdagens regnväder skulle ha något med avbrottet att göra. Däremot menar hon att ställverket, som byggdes under 70-talet, är extra utsatt då det står utomhus. Därför har man sen tidigare påbörjat ett renoveringsarbete av ställverket.

– Göteborgsväder är en väldigt påfrestande miljö med saltpåläggning och västanvind. En extremt jobbig miljö för ställverk. Därför kommer vi att omvandla det här till ett inomhusställverk, säger Andrén.

Kan det blivit skadat i samband med ombyggnationen?

– Det har inget med ombyggnationen att göra, säger hon.

Räddningstjänsten överbelastades

Strömlösheten drabbade göteborgarna på en rad olika sätt och räddningstjänsten var svår att nå under den timme som delar av staden var strömlös.

– Vi har varit ute på 40-50 larm senaste timmen. Vi har hjälpt folk ur hissar och varit på massor av automatlarm, berättade Mikael Lindgren, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg, strax efter att strömmen återvänt vid 21.30 tiden.

Enligt GP så drabbades både Mölndals sjukhus och Högsbo sjukhus av strömavbrottet, varav det sistnämnda var helt strömlöst i 30 minuter.

Under den strömlösa timmen inkom flera rapporter om bränder på olika platser i staden, uppgifter som räddningstjänsten senare kunde dementera.

– Det stämmer inte. Vi har inga bränder i Göteborg. Vad folk har sett är att raffinaderierna ute på Hisingen bränt av överflödig gas. Då kan det se ut som att det brinner om man är långt ifrån.

Kollektivtrafiken stod still

Även Västtrafik drabbades av strömavbrottet och strömlösheten gjorde att lokaltrafiken stod helt still på torsdagskvällen.

– Vagnar står helt still i stora dela av centrum och på Hisingen. Flera bussar är fast mellan de stillastående spårvagnarna, förklarade Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst.

Spårvagnstrafiken var fortsatt påverkad under den sena kvällen med stora förseningar som resultat.

Strax före klockan 22 meddelade Göteborg Energi att alla kunder i Göteborg hade fått strömmen tillbaka.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!