Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals var utan ström: ”Kaotiskt”

Hit kan du vända dig om olyckan är framme.

Stora delar av Borås har varit utan ström, rapporterar Borås Tidning. 

– Vi har fått flera hisslarm och ett antal automatlarm. Vi åkte till en början men sen fick vi avvakta för vi blev totalt nerringda, säger Christian Karlsson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, till tidningen.

Avbrottet varade mellan klockan 12.13 och 13.42 och drabbade 8 000 abonnenter.

Det är Borås Elnät som är leverantör av ström som rapporterar att man har ett omfattande avbrott i staden sedan klockan 12.14. Men man vet inte hur stort avbrottet är och inte heller när det kan vara åtgärdat.

– Enligt de första indikationerna jag har fått är det här ett större avbrott, det här blir spekulationer men uppskattningsvis är det uppåt 8 000 abonnenter som påverkas, säger Borås elnäts driftingenjör Paul Johansson till BT.

Totalt levererar man el till 42 000 abonnenter, enligt uppgift på hemsidan. Där skriver man följande om det aktuella avbrottet: ”Just nu har vi en störning i elnätet och vår personal arbetar med att lösa problemet. Läs gärna om hur vi arbetar vid en driftstörning under Felanmälan.”

Fem olika hisslarm

Det ska främst vara de östra delarna av Borås som drabbats.

Klockan 12.50 når vi Karlsson på räddningstjänstens ledningscentral.

– Det är väldigt mycket larm. Nu har vi fått klart för oss att också hela Knalleland är strömlöst och det kommer in hisslarm hela tiden, berättar han.

Knalleland består bland annat av runt 100 butiker som alltså står utan ström. I området ligger också allsvenska Elfsborgs hemmaarena, Borås Arena.

– Det är lite kaotiskt, säger Karlsson som innan han måste återgå till arbetet hinner berätta att vad han känner till har man fått in fem larm om att folk sitter fast i hissar.

Informationen från Borås Elnät är fortfarande knapphändig på hemsidan.

Till BT säger dock driftingenjör Paul Johansson att många kunder fått tillbaka strömmen vid 13-tiden. Avbrottet ska bero på att stor transformator löst nu. Orsaken till att den gjort det är ännu okänd.

Klockan 13.42 meddelar bolaget via sin hemsida att alla fått strömmen tillbaka. Strömavbrottet berodde på ett kabelfel.