Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort sökpådrag efter försvunnen tonåring

Polis och militär söker efter en försvunnen tonårsflicka. Foto: Anders Ylander
Hon kom aldrig hem när hon slutade jobbet på söndagskvällen. Polisen bekräftar att de hittat något som tillhör henne. Foto: Anders Ylander
Polisens tekniker samt rökdykare från räddningstjänsten fanns på plats under måndagskvällens sökande. Foto: Anders Ylander
Polisen och militären har under hela måndagen sökt av ett område av en 300 meter lång radie med utgångspunkt från flickans moped som hon skulle åka hem på innan hon försvann. Foto: Anders Ylander
Totalt tio enheter från polisen var inblandade i sökandet. Foto: Ingrid Norrman
Foto: Ingrid Norrman

På morgonen återupptas det yttre sökandet efter den försvunna Lisa Holm, 17, från Skövde.

Hon sågs senast under söndagskvällen och kom aldrig hem efter att hon slutade sitt arbete vid ett kafé vid orten Blomberg utanför Kinnekulle.

Polisen rubricerar händelsen som olaga frihetsberövande eller människorov.

Nu utökar polisen området där man letar efter flickan och polisen jobbar fortfarande efter att Lisa Holm har förts bort mot sin vilja.

– Det är den teorin vi arbetar efter med alla indikationer från föräldrar, arbetskamrater, kompisar. Alla målar upp samma bild och det sammantaget gör att vi misstänker att hon blivit bortförd mot sin vilja, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Vet du mer? Tipsa GT!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT direkt!

Kontakta redaktionen på tips@gt.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 031-725 90 01.

Försvunna Lisa Holm sågs senast vid 18.30-tiden på söndagen.

Hon befann sig då vid sin arbetsplats, ett kafé vid orten Blomberg vid Kinnekulle utanför Lidköping.

– Brottsrubriceringen är antingen olaga frihetsberövande eller människorov. Just nu ligger det som olaga frihetsberövande, säger Christer Fuxborg.

Ni misstänker alltså att hon kan ha förts borts mot sin vilja?

– Det kan vara så, men det handlar också om att vi med de brottsrubriceringarna får pejla av hennes mobiltelefon och sådana saker. Det är inte alltid vi får det vid ett vanligt försvinnande, säger Christer Fuxborg.

Tiotal enheter

Polisen letade under hela måndagen efter Lisa Holm med ett tiotal enheter, en helikopter och hundpatruller som rör sig i området.

Vid sidan av polisen deltar även militären i sökandet.

Et tiotal polisenheter samt militär har sökt efter flickan. Foto: Anders Ylander

Under tisdagen kommer även Missing people att kopplas in i sökandet.

Sökandet avbröts vid 23-tiden på måndagskvällen i området som var mest intressant. Sökandet kommer att återupptas på tisdagsmorgonen.

– Vi kommer att påbörja igen. Man får sätta sig ner och fundera över vad som kan vara skäligt och vilket område som kan vara intressant, säger Christer Fuxborg.

– Vi håller på att titta på om vi ska utöka området kring den här gården där vi letade i går. I och med att man inte hittat något på den ytan som man letat på i går så kommer man säkert komma på lite andra möjligheter och vinklingar, Christer Fuxborg.

Missing people kan också komma att delta i sökandet efter Lisa Holm under tisdagen.

– Det här är ett ärende som ännu inte kommit in till oss. Det kan bero på att det finns brottsmisstankar. Vi väntar på ett ok från polisen, säger Rolf Atterling, talesperson för Missing people.

– Vi förväntar oss att flera hundra kan komma att delta i sökandet. Den här typen av fall engagerar folk.

"Nycklarna satt i mopeden"

Innan Lisa Holm avslutade sitt pass skickade hon ett sms till sina anhöriga där hon skrev att hon snart skulle komma hem.

Från och till sin arbetsplats körde hon moped. En resa som enligt Christer Fuxborg skulle ha tagit henne cirka en timme till hennes hem.

När Lisa Holm inte kom hem körde hennes anhöriga i motsatt riktning för att leta efter henne.

Utanför kaféet stod hennes moped parkerad med nycklarna i tändningslåset. Intill mopeden hittades en påse med 17-åringens tillhörigheter. Hennes mopedhjälm har dock ännu inte hittats precis som hennes mobiltelefon.

Under måndagskvällen bekräftar polisen att det har gjorts intressanta fynd i området.

Polisen vädjar om tips på iaktagelser öster om Lidköping i närheten av Kinnekulle. Foto: Google Maps

– Vi har hittat någonting som tillhör henne, men vad det är vill vi inte utveckla något närmare. Det jag kan säga är att vi inte har hittat det i någon silo eller liknande utan vid en plats inte långt ifrån hennes arbetsplats. Vi vill låta teknikerna titta på DNA från det här fyndet först för att verkligen förvissa oss om att det tillhör flickan innan vi vill uttala oss mer om det, säger Christer Fuxborg.

Tidigt på tisdagsmorgonen var det fortfarande inte säkerställt om fynden har tillhört flickan.

– Man finkammar ett område. Självklart har man gjort fynd men frågan är om det har med det här ärendet att göra. Det är något som analyserna får leda till, säger Christer Fuxborg.

Enligt nlt.se har magasin och brunnar i området runt Kinnekulle utanför Lidköping genomsökts med hjälp av personalen på ett lokalt säteri. Gödselbrunnar som finns vid det aktuella området ska också ha tömts på innehåll under dygnet. Enligt lokaltidningen ska ett spår som polisen funnit ha upptäckts i en spannmålstork mitt emot flickans arbetsplats.

"Skötsam"

Anmälan om försvinnandet gjordes vid 21.30-tiden på söndagen.

– Den här tjejen beskrivs som skötsam och det finns ingen anledning till att hon ska ha försvunnit självmant, säger Christer Fuxborg.

Kriminalkommissarien Lars Johansson vid grova brottsroteln i Skaraborg leder utredningen. Han säger att polisen under måndagen har spärrat av ett område på en radie av 300 meter från Lisa Holms moped. I området finns lador och byggnader som under måndagen sökts av i sökandet efter spår.

Parallellt utreder polisen Lisa Holms senaste dygn genom att gå igenom vilka hon har pratat i telefon med och skickat sms till och haft kontakt med via sociala medier.

Förhört vänner

Polisen har även förhört hennes skolkamrater, anhöriga, arbetskolleger och vänner för att få reda på vad som kan ha hänt henne.

Polisen gjorde vissa fynd under måndagen. Foto: Anders Ylander

Vid 22-tiden på måndagen var Lisa Holm fortfarande försvunnen.

– Vi har pejlat hennes telefon och den sista platsen vi får fram är vid hennes arbetsplats, säger Lars Johansson.

Enligt uppgifter till GT stängde Lisa Holm kaféet tillsammans med två unga kolleger under söndagen.

Kollegerna försvann i en bil medan försvunna Lisa Holm skulle åka hem till Skövde från Blomberg på sin moped.

– Allt är så fruktansvärt konstigt. Tre unga glada flickor lämnar strax efter 18 och en av dem kommer aldrig hem. Det som hänt är gåta, säger en representant för tonårsflickans arbetsplats.

"Var något i lördags"

Möjligtvis finns det en händelse under lördagen som skulle kunna kopplas samman med försvinnandet.

– Det var någonting i lördags. Det var något som inte riktigt var som det skulle. Det kan säkert vara så att det kommit in någon knasboll. Knasbollar finns över allt, men man vill inte tro att det där har något med det här att göra, säger representanten för arbetsplatsen.

Fabriksområde söks av

Under måndagskvällen berättar Christer Fuxborg att sökandet efter Lisa Holm nu kommer att rikta in sig på ett gods eller fabriksområdet i närheten av hennes arbetsplats.

– Vi kommer att söka fram till klockan 23 ungefär om inget händer. Sedan fortsätter ju arbetet med inre spaning och undersökning av tekniska saker, säger Christer Fuxborg.

Polisen tar emot tips på iakttagelser runt området Kinnekulle utanför Lidköping på telefonnummer 114 14 och har gått ut med följande signalement:

Lisa Holm är 165 centimeter lång, har långt blont hår och smal kroppsbyggnad. Hon hade vid försvinnandet på sig en rosavit Henry Loyd jacka, svarta Adidasbyxor eller jeans.

Följ GT på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!