Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFPFrankrikes president Emmanuel Macron. Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: WILL OLIVER/EPA/TTStorbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: WILL OLIVER/EPA/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: WILL OLIVER/EPA/TT
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i "Veckans Brott" på SVT. Foto: ´TT NYHETSBYRÅNLeif GW Persson och Camilla Kvartoft i "Veckans Brott" på SVT. Foto: ´TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i "Veckans Brott" på SVT. Foto: ´TT NYHETSBYRÅN

Leif GW: Därför blir EU- mötet lugnare än 2001

Publicerad

515 delegater, varav 26 regeringschefer, kommer till veckans EU-toppmöte i Göteborg.

Säkerhetsarbetet är gigantiskt och flera tusen poliser ingår i insatsen.

Leif GW Persson tror inte att det kommer att sluta lika illa som vid toppmötet 2001.

– Det är en annan årstid till att börja med. Dåligt väder är en bra brottsbekämpare, säger han i SVT:s "Veckans brott".

Ett EU-toppmöte innebär att "Europeiska rådet" samlas. Detta består av av en ordförande, Donald Tusk, Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker och de 28 medlemsstaternas stats- eller regeringschef.

– Som det ser ut nu kommer alla regeringschefer utom tre, berättar Peter Skeppström tisdag kväll.

Dessutom är Norges statsminister Erna Solberg inbjuden.

Gentolini ska komma trots förlusten.Foto: ANGELO CARCONI/EPA/TT

Kan det bli ett sent återbud från Italien?

– Vad menar du?

Med tanke på matchen?

– Haha, nej, det hoppas vi inte. Jag har i alla fall hört något om det.

Merkel kommer inte

Återbudet från Tysklands förbundskansler, Angels Merkel, är det tyngsta. Också Finlands statsminister, Juha Sipilä, och Cyperns president, Nicos Anastasiades, har aviserat att de inte kan komma.

Värdlandet Sverige representeras av statsminister Stefan Löfven plus åtta av hans ministrar. Ytterligare tolv ministrar är på plats.

Stefan Löfven snackar nog gärna lite fotboll under EU-toppmötet.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Har det någonsin samlats lika många regeringschefer i Sverige tidigare?

– Jag kollade detta och det var ungefär lika många med på EU-toppmötet i Göteborg 2001. EU hade färre medlemsländer då, men de anslutande staterna var inbjuda den gången, säger Peter Skeppström, som till vardags jobbar som politiskt sakkunnig hos Stefan Löfven.

 

LÄS MER: Kravallerna som skakade Göteborg  

 

Den gången var dessutom USA:s president George Bush och hans utrikesminister Colin Powell inbjudna. EU-toppmötet den gången kantades av kravaller och upplopp som ingen göteborgare kommer att glömma. 

Stor polisinsats

Antalet dignitärer gör att säkerhetsarbetet inför och under veckans toppmöte blir gigantiskt. Under tisdagen hade polisen en presskonferens. Där berättade kommenderingschefen Erik Nord att detta blir en av de största polisinsatserna i landet i modern tid.

Kommenderingschef Erik Nord under tisdagens presskonferens.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Man går inte ut med numerären, men det handlar om flera tusen poliser. Polisdistrikten är på många håll dränerade till följd av toppmötet.

De senaste dagarna har hotbilden tonats ned något. Enligt Erik Nord är hotbilden låg både mot toppmötet och mot demonstranter.

 

LÄS MER: Polisens order – undvik fönster och balkonger

 

– Vi planerar inför en hög hotbild, så sänker vi oss om hotbilden inte ligger så högt när vi kommer närmre. Det är därför vi har sänkt oss lite nu, säger Erik Nord.

Det är inga demonstrationståg planerade under EU-toppmötet. Däremot har några organisationer begärt och fått tillstånd att genom manifestationer.

"En helt annan stämning"

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson förklarade på onsdagskvällen i SVT:s "Veckans brott" att han inte tror att EU-toppmötet kommer att sluta lika illa som 2001:

– Nu är det en annan årstid till att börja med. Dåligt väder är den bästa brottsbekämparen. Det blir en helt annan stämning.

I programmet konstaterar programledaren Camilla Kvartoft att det bara för några månader sedan blev kravaller i Hamburg i samband med ett annat politiskt möte, G20-mötet.

"Tyskarna mer utsatta"

– Tyskarna är mer utsatta än vi är. Där är mer folk att mobilisera på demonstrationssidan. Avståndet och årstiden talar emot att vi skulle hamna i motsvarande situation. Jag får för mig att det kommer att gå bättre än förra gången, säger Leif GW Persson.

Kommenderingschefen Erik Nord har tidigare varnat för det trafikkaos som är att vänta och ber också Göteborgarna om hjälp de närmaste dagarna:

– Om man under de här dagarna ser något avvikande så vill vi att man hör av sig till oss, säger kommenderingschef Erik Nord.

 

Regeringscheferna som kommer till Göteborg

 

Charles Michel, Belgien

Bojko Borisov, Bulgarien

Lars Løkke Rasmussen, Danmark

Jüri Ratas, Estland

Emmanuel Macron, Frankrike

Alexis Tsipras, Grekland

Leo Varadkar, Irland

Paolo Gentiloni, Italien

Andrej Plenković, Kroatien

Māris Kučinskis, Lettland

Dalia Grybauskaitė, Litauen

Xavier Bettel, Luxemburg

Joseph Muscat, Malta

Mark Rutte, Nederländerna

Erna Solberg, Norge

Beata Szydło, Polen

António Costa, Portugal

Klaus Johannis, Rumänien

Robert Fico, Slovakien

Miro Cerar, Slovenien

Mariono Rajoy, Spanien

Theresa May, Storbritannien

Stefan Löfven, Sverige

Bohuslav Sobotka, Tjeckien

Viktor Orbán, Ungern

Christan Kern, Österrike

 

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER