När Linnea Lindqvist började som rektor på Hammarkullsskolan för fyra år sedan klarade 33 procent av treorna kunskapskraven.
Hon hade noterat att flera av skolans elever hade läs- och skrivsvårigheter, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och koncentrationssvårigheter som hon ansåg behövde utredas. Genom ett projekt finansierat av VGR (Västra Götalandsregionen) fick skolan snabbare koll på elevernas status vilket ledde till att diagnoser som ADHD och autism kunde konstateras hos åtta av 70 elever.
– När eleverna fått sina diagnoser kunde vi anpassa undervisningen i klassrummet. Barnpsykiatrikern gav lärarna utbildning kring neuropsykiatriska sjukdomar och gav dem verktyg så att de kunde anpassa sina lektioner efter elevernas behov, säger Linnea Lindqvist till VGR Fokus.
80 procent klarar kunskapskraven
Numera klarar 80 procent av treorna på Hammarkullsskolan kunskapskraven.
– I dag kan vi tidigt upptäcka när eleverna inte mår bra och när de behöver en utredning, säger Linnea Lindqvist till VGR Fokus.
Linnea Lindqvist har nu blivit inbjuden till den globala konferensen Nobel Week Dialogue som hålls den 9 december. Där kommer hon diskutera sina lärdomar med nobelpristagare, världsledande experter och politiker. Konferensen hålls på nätet och är öppen för alla som har registrerat sig kostandsfritt på evenemangets sajt. Temat i år är ”The challenge of learning” om lärande, utmaningar och utbildning.