Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort politikbråk efter att Ibn Rushd nekas bidrag

Nina Miskovsky, M, kommunalråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Daniel Bernmar, V, kommunalråd i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Ibn Rushd.
Foto: Ibn Rushd

Kommunalrådet Nina Miskovsky, M, vill inte att pengar ska hamna hos odemokratiska organisationer.

Vänstertoppen Daniel Bernmar kallar det ”karaktärsmördande och häxjakt”. 

På tisdagen beslutade Socialnämnd Centrum i Göteborg att avslå bidragsansökan från studieförbundet Ibn Rushd. 

– Det allvarligaste argumentet för min del är att de har samverkat med organisationer som uttryckt ickedemokratiska värderingar, säger Nina Miskovsky.

Turerna kring studieförbundet Ibn Rushd i Göteborg har pågått i över ett halvår och ärendet har utvecklats till en politisk strid som nu nått sin kulmen. 

Det är Socialnämnd Centrum som beslutar om bidrag till studieförbunden, och på tisdagseftermiddagen startade sammanträdet där politikerna till slut skulle ta ställning till om Ibn Rushd får det aktuella bidraget eller inte.

Studieförbundet hade ansökt om drygt 858 000 kronor i så kallat volym- och målgruppsbidrag.

Före mötet förväntades det bli majoritet för ett nej till bidraget, vilket även stod klart efter omröstningen. 

Tre partier, Mp, V och Fi, röstade för att bifalla större delen av den begärda summan.

Susanne B Ligander Sillberg, S, vägrade komma till mötet och meddelade på tisdagen att hon avsäger sig sina uppdrag och lämnar Socialdemokraterna, vilket DN var först att rapportera om. Hon gjorde det i protest mot att hennes parti valt att neka Ibn Rushd pengarna.

Bjöd in känd homofob och antisemit

I höstas gjorde kommunen två utredningar, dels av hur Ibn Rushd skött ekonomin och dels tittade man på vilka samarbetspartners studieförbundet har.

Där hittades kopplingar till föreläsare som uttryckt religiös extremism och antisemitism.

För några år sedan bjöds Mohammad Rateb Al-Nabulsi, känd islamiskt lärd, in till Muslimska familjedagarna som arrangerades av bland andra Ibn Rushd.  

Han har uttalat sig flera gånger i arabiska tv-kanaler som Al-Aqsa och flera hatpredikningar finns på Youtube. Han har sagt att det judiska folket är kombattanter och att det är en plikt att bedriva jihad emot dem, enligt Per Gudmundsson i en ledare i SvD. Al-Nabulsi har också sagt att homosexualitet ska straffas med döden.

Lärande om religion berättigar till bidrag

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har anklagat Ibn Rushd för att ha kopplingar till muslimska brödraskapet.

SVT Väst har tidigare rapporterat om kommunens granskning som visat att bidrag gått till religiösa studiecirklar som ”Konsten att läsa koranen” och ”Islams grundpelare”. Lärande om religion berättigar till bidrag, men inte utövande av religion, uppgav SVT.

https://twitter.com/DanielBernmar/status/1363820541992402947?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1363820541992402947%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fsverige%2Fgoteborg-drar-in-stodet-till-ibn-rushd-rasistiskt-driven-kampanj%2F

På Twitter kallar kommunalrådet Daniel Bernmar, V, i Göteborg kritiken mot Ibn Rushd för en ”djupt rasistiskt driven kampanj”. I inlägget som skrevs på måndagen hävdade han också att: 

”Allt tyder på att det lilla högerstyret tillsammans med andra partier kommer avslå studieförbundets bidrag efter ett år av karaktärsmördande och häxjakt”.

”Konspirationsteorier och islamofobi”

Han säger även: ”Om denna utvecklingstrend fortsätter är det slutet på den långa historia av folkbildning, demokratibygge och rörelsearbete som kännetecknat svensk demokrati. Den går i graven genom konspirationsteorier och islamofobi”.

Nina Miskovsky, M, är ordförande i Socialnämnd Centrum. Hon säger att det är hennes ”skyldighet att reagera” när det framkommit tveksamheter kring Ibn Rushd. 

– Det allvarligaste argumentet för min del är att de har samverkat med organisationer som uttryckt ickedemokratiska värderingar. Det finns även andra brister vad gäller redovisning och sådant, konstaterar hon och fortsätter:

– När det har funnits ickedemokratiska uttryck har förbundet inte tillräckligt markerat eller avslutat samarbetet med samverkans- och medlemsorganisationer. Jag känner mig inte trygg i att bidragen inte hamnar i ickedemokratiska organisationer.

”Tragiskt att bli kallad rasist”

Hon anser att de utredningar som gjorts av kommunen varit mycket grundliga och att processen pågått i över ett halvår.

– Det är tragiskt att bli kallad rasist och islamofob, och att man utför häxjakt för att man ställer frågor när det är relevant. Det är en tråkig retorik från Vänstern, säger Nina Miskovsky.

I socialförvaltningens tjänsteutlåtande gavs förslaget att nämnden skulle avslå ansökan om bidraget.

Malin Novén är chef för Distrikt Västra i studieförbundet Ibn Rushd. Hon hävdar:

– Vi har inte bedrivit någon verksamhet som är odemokratisk. 

Ibn Rushd-chefen svarar

Hon tillägger:

– Det kan finnas exempel på samverkanspartners där det funnits en problematik, men vårt arbete är att stärka demokratin, att vara demokratifrämjande. I detta så samarbetar vi också med föreningar som är i en utvecklingsresa.

Förbundet berättar på sin hemsida att man i höstas avbröt samarbetet med Arabiska bokmässan i Malmö eftersom man ansåg att mässan brutit mot samarbetsavtalet. Ett av de medverkande bokförlagen hade publicerat en antisemitisk bok på mässans hemsida vilket Malin Novén menade var oacceptabelt.