Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stort polispådrag – fyra patruller och helikopter

Det pågick ett stort polispådrag i Tuve på onsdagsförmiddagen i ett försök att gripa två narkotikapåverkade personer.

Flera lediga patruller, samt en helikopter, kopplades in i jakten.

– Fyra polispatruller och en helikopter är på plats. Det är två personer som har rökt på, sa polisens presstalesman Peter Adlersson på förmiddagen.

Polisen larmades till Tuve vid elvatiden på onsdagsförmiddagen. Enligt polisen var fyra patruller samt helikopter på plats.

Det fanns till en början bara knapphändiga uppgifter om händelsen.

– Två personer har rökt på och sedan sprungit iväg. En har fångats in, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region väst.

"Fräser förbi"

Boende i stadsdelen har reagerat över den till synes mycket stora polisinsatsen.

– Jag är ute och går med hunden och ser polisbilar som fräser förbi med blåljus. Dessutom ligger en polishelikopter här och cirklar runt sedan ett bra tag, berättar ett ögonvittne.

Ett annat ögonvittne berättar att en person greps i Arvesgärde runt klockan 11.30 och att det fortfarande råder stor polisaktivitet i området.

Och ett tredje, Andreas Knudesen, berättade för GT att han under stor dramtaik blev stoppad när han körde bil i stadsdelen.

"Fångade in en kille"

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg säger att insatsen började med att polisen skulle göra en kontroll av personer som rökt hasch.

– När de fick syn på polisen sprang de iväg. Vi fångade in en kille i 20-årsåldern. Den andra personen, troligen en kvinna, sprang i väg, säger han.

Mannen fick följa med polisen för provtagning, misstänkt för ringa narkotikabrott eget bruk.

Ovanligt stor insats

Att insatsen blev så stor med många patruller och dessutom helikopter hör inte till det normala i liknande ärenden, konstaterar Thomas Fuxborg, men just idag var det händelsefattigt i området.

– När vi får larm om att någon sprungit iväg från polisen ansluter de lediga bilar som finns i närområdet. Det var därför det kom så många patruller. Även helikoptern råkade vara i närheten, säger Fuxborg.

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, säger att han inte ser några problem med att insatsen blev så stor.

– Ibland så löser vi ganska allvarliga brott på precis så här grundliga ingångsvärden. Och ibland, som i det här fallet, så landade det bara i ringa narkotikabrott. Men en annan gång kanske personen vi får fatt i bär på en pistol som senare hade kunnat användas för att mörda någon, säger han.

"Skära av flyktvägar

Polisområdeschefen har försökt sätta sig in i ärendet under onsdagseftermiddagen.

– Här har det ju blivit ett efterföljande av två misstänkta personer. Och om det blir en jakt och en kollega ber om hjälp så kommer ju de kolleger som finns tillgängliga i området att svara på det anropet. Sådana jakter handlar ju ofta om att skära av flyktvägar.

Han understryker att händelsen inträffade en onsdagsförmiddag - och att det sannolikt inte hade funnits lika många lediga patruller i området under eftermiddags- och kvällstid.