Enligt räddningstjänsten kommer släckningsarbetet ta flera timmar. Foto: WESTY Foto
Enligt räddningstjänsten kommer släckningsarbetet ta flera timmar. Foto: WESTY Foto

Brand rasade i industri – tio ton kornmalt i lågor

Publicerad

En brand bröt ut i en industrilokal i Falköping tidigt på fredagsmorgonen.

Enligt räddningstjänsten var det drygt 10 ton kornmalt som brann.

– Vi kommer att bli kvar här ett par timmar, sa Kent Johansson, stabsbrandmästare vid räddningstjänsten i mellersta Skaraborg.

Larmet om branden kom in till SOS Alarm vid 04.24 på fredagsmorgonen. Enligt räddningstjänsten hade det börjat brinna i en anläggning där man torkar spannmål.

– Det är tio ton kornmalt som brinner och det kan hålla på och glöda hur länge som helst, sa Kent Johansson.

Tio man från räddningstjänsten i mellersta Skaraborg ryckte ut för att släcka – vilket är lättare sagt än gjort, menade Johansson.

– Vi har försökt få ut spannmålet genom skruven i anläggningen men efter att det blivit blött så går det trögare, sa han.

Svårsläckt brand

I stället fick räddningstjänsten suga ut spannmålet med en slamsug. Initialt fanns det ingen prognos för hur lång tid släckningsarbetet skulle ta.

– Vi kommer att bli kvar här ett par timmar.

Enligt Kent Johansson är det inte första gången det brinner i anläggningen. Han berättade att man var på plats för drygt två år sedan vid en liknande brand.

– Det är ju en en tork och när det blir för varmt tar det sig i spannmålet som är väldigt torrt.

Kvar på plats

Strax innan klockan nio på fredagsmorgonen var personal från räddningstjänsten fortfarande på plats men man hade trappat ner styrkan något.

– Vi har fyra personer på plats och man jobbar fortfarande med att tömma ut spannmålet, sa Christian Velander, inre befäl vid räddningstjänsten i mellersta Skaraborg.

Enligt Velander var branden då under kontroll, även om det fortfarande glödde i spannmålet.

– Vi kommer att vara kvar ett tag till men så småningom kommer vi att lämna över det till ägarna, sa han.

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER