Räddningstjänsten larmades till NK-huset på tisdagsmorgonen. Foto: Lovia WaldeckRäddningstjänsten larmades till NK-huset på tisdagsmorgonen. Foto: Lovia Waldeck
Räddningstjänsten larmades till NK-huset på tisdagsmorgonen. Foto: Lovia Waldeck
Totalt tio brandbilar har skickats till NK-huset. Foto: Lovisa WaldeckTotalt tio brandbilar har skickats till NK-huset. Foto: Lovisa Waldeck
Totalt tio brandbilar har skickats till NK-huset. Foto: Lovisa Waldeck

Stort pådrag till NK efter larm om brand

Publicerad

Larm om brand i NK-huset i Göteborg kom strax före klockan 9 på tisdagsmorgonen. 

Lokalerna utrymdes och det har varit ett stort räddningspådrag på plats med tio brandbilar från fem stationer.

– Ett svetsarbete har orsakat rök som spridit sig i lokalerna, säger Petter Backlund, räddningsledare.

Räddningstjänsten larmades till NK-huset i Göteborg klockan 08.44 på tisdagsmorgonen.

Även ambulans och polis kallades till platsen.

– Det ska handla om rökutveckling från ventilation. Vi har skickat en ambulans men jag har ingen uppgift om att någon ska vara skadad, säger  SOS Alarm.

Stort pådrag

Räddningstjänsten uppger att det är ett stort pådrag på platsen med tio brandbilar.

– Fem stationer är berörda i insatsen, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Han bekräftar att det handlar om rökutveckling från ventilationen.

– Det pågår svetsarbete i byggnaden och vi undersöker rökutvecklingen just nu. Jag känner inte till omfattningen av röken, säger Bosse Florell.

Planerar att öppna

NK:s presskontakt Hanna Blom säger att varuhuset har för avsikt att öppna som vanligt klockan 10.

– Jag har fått uppgift från säkerhetschefen att det är byggdamm som kommit in i ventilationsschakten, säger Hanna Blom.

Vid halv tiotiden meddelar räddningstjänsten att insatsen håller på att avvecklas.

Rök som spridit sig

– Det har varit rökutveckling inne på NK och vi har haft många resurser på plats och undersökt orsaken. Det visar sig att det är ett renoveringsarbete där man bland annat har svetsat och producerat rök som spridit sig i lokalen. Lokalerna har varit utrymda, men nu släpper vi in folk igen, säger Petter Backlund, räddningsledare vid räddningstjänsten.

 

LÄS OCKSÅ: Gasläcka i centrala Göteborg – område avspärrat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER