Fynden av bronsföremålen gjordes tidigare i april, vilket berättades på en pressträff, anordnad av Västra Götalandsregionen, på torsdagen.
Sannolikt är fynden från mellan 750 och 500 år före Kristus.
– Det är väldigt väl bevarade bronsföremål, halsringar och kedjor, säger Pernilla Morner, antikvarie på pressträffen.
Det unika fyndet, som gjordes söder om Alingsås, upptäcktes dock av en slump, uppger regionen.
En man som var ute i skogen skulle göra orienteringskartor när han av en slump hittade bronsföremål som såg äldre ut.
Den mannen var Tomas Karlsson:
– En spiral och en halsring... men allt såg så nytt ut. Jag trodde de var fejk. Kanske någon som lagt ut det för geocaching. Men det stod inte ”Made in Hong Kong” på, som jag först trodde, berättar han för DN.
Föremålen har troligtvis krafsats fram av ett djur och hittades vid ett gryt. Och var inte gjorda i Hong Kong.
Tros ha tillhört högstatuskvinnor
Under pressträffen berättade nämligen Johan Ling, professor i arkeologi, att den största delen av föremålen tillhört en eller flera högstatuskvinnor under bronsåldern.
– Det är extremt exklusiva föremål och en mängd av sådana. Det är väldigt sällan jag ser den här kvaliteten, säger han.
Förutom halsringar hittades dräktnålar, spiraler, kedjor och en tutulus vilket är en klädes- eller bältesutprydnad. Arkeologerna hittade också holkyxa samt restprodukter från bronsgjutning
En teori är att de kan ha lagts på platsen efter en begravning, för att personen skulle kunna ha sina smycken i livet efter detta.
”Är av fantastiskt kvalitet”
– De hittades i ett mindre bergsområde där det förekom det en hel del stenblock, där gjordes fynden av tiotal bronsföremål. Han visade mig platsen och även fynden jag tillvaratog vid tillfället. Fynden är av fantastisk kvalitet, man undrar om det är sentida kopior men de är riktiga, säger Mats Hellgren, arkeolog, på pressträffen.
Fyndet är ett så kallat depåfynd vilket är namnet på ett eller flera föremål som kan antas la lagts på en plats medvetet.
Föremålen som tros vara de mest värdefulla är troligtvis fotringarna.
– Jag skulle säga att fotringarna, eller ankelringarna som man tolkar det som. De har inte påträffats många gånger i Sverige tidigare och här hittar vi tre stycken kompletta. Dock i varierat tillstånd. Men de är unika och väldigt roliga, säger Madelene Skogbert, konservator, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.
Efter fynden har man undersökt området närmare men inte hittat några gamla bosättningar eller gravar.
Upphittaren kan få ersättning
Efter att fynden tagits om hand kommer de att konserveras och anmälas till Riksantikvarieämbetet.
Så småningom ska fynden hamna på ett museum men innan dess ska man försöka få ut så mycket information som möjligt av dem.
– Nu ska allting röntgas så att man får en dokumentation av föremålen då kan man se vilket tillstånd de faktiskt är i. Om det finns dolda sprickor eller någonting annat. Sen kommer de att kontrolleras, sen ska de ytbehandlas så att de tål att kunna studeras, det är ju det som är syftet, säger Madelene Skogbert.
Det ska också fastställas ett marknadsvärde och ta ställning till om upphittaren ska få ersättning. Men det har Tomas Karlsson inte hunnit fundera på än. Under dagen har han blivit nedringd av medier som vill prata med honom om hans fynd:
– Det är lite rörigt. Det är mycket att som jag har försökt göra i dag på jobbet men så har det ringt hela tiden, skrattar han.