Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort köpcenter begärs i konkurs

Ett öde shoppingcenter som nu har begärts i konkurs, enligt Bohusläningen. Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Deutsche Bank AG har begärt ägarna till Tanums shoppingcenter i konkurs.

Ägarföretaget är skyldig banken 386 miljoner kronor,  skriver Bohusläningen. 

I det bara två år gamla shoppingcentrat finns 45 butiker och sju restauranger.

Tanums shoppingcenter öppnade i december 2014. Det handlade om en stor satsning med en yta på 40 000 kvadratmeter där man skulle ha plats för 60 butiker.

Men redan i januari 2015 stod det klart att kunderna inte strömmade till som man hoppats. Det var folktomt inne i köpcentrat, rapporterade Christina Kjellsson som åkt dit en söndag för att handla.

– När jag gick runt där så fick jag känslan av att ha överlevt en kärnvapenkatastrof, berättade hon.

Hamnade i kläm

Många fruktade redan från start att Tanum skulle komma i kläm mellan de redan etablerade köpcentrumen längs E6 i Svinesund vid norska gränsen och Torp i Uddevalla.

Nu verkar farhågorna ha besannats. Enligt hemsidan innehåller Tanums shoppingcenter nu 45 butiker och sju restauranger. Här finns bland annat kända varumärken som Coop, H&M, Kappahl, Dressman, och Scorett.

Bohusläningen berättar att ägaren, Oppen Fastighets AB, begärts i konkurs av banken och att konkursförhandling ska hållas redan 10 april i Uddevalla Tingsrätt.

386 miljoner i skuld

Enligt konkursansökan lånade företaget 375 miljoner kronor av Deutsche Bank i december 2013. 

Bohusläningen berättar också att företaget sedan december 2015 inte har skött vissa delar av låneavtalet, enligt konkursansökan. Banken sa den 24 februari upp lånet till omedelbar betalning. Då ska Oppen Fastighets AB:s skuld till banken varit på drygt 386 miljoner kronor.

Vid öppnandet hade man förhoppningar om uppåt 500 arbetstillfällen. Hur många som är anställda är okänt eftersom varken vi eller Bohusläningen lyckats nå någon ansvarig för kommentar.

Oppen Fastighets AB ägs av det norska bolaget VGL Properties.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.