Enligt polisen ska 30-50 dörrar ha brutits upp. Foto: LäsarbildEnligt polisen ska 30-50 dörrar ha brutits upp. Foto: Läsarbild
Enligt polisen ska 30-50 dörrar ha brutits upp.  Foto: Läsarbild
Undervisningen på skolan har ställts in under dagen på grund av inbrottet. Foto: LäsarbildUndervisningen på skolan har ställts in under dagen på grund av inbrottet. Foto: Läsarbild
Undervisningen på skolan har ställts in under dagen på grund av inbrottet.  Foto: Läsarbild

Stort inbrott på skola – eleverna skickades hem

Publicerad

Håstensskolan i Varberg blev under natten utsatt för ett inbrott – totalt ska 30-50 dörrar vara uppbrutna och mycket elektronik har stulits. 

Skolan stängs under dagen på grund av inbrottet och eleverna skickas hem.

– Massor av datorer saknas, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. 

Tidigt på tisdagsmorgonen upptäckte en lokalvårdare på en Håstensskolan i Varberg att någon hade genomfört ett omfattande inbrott. Skolan skriver på sin hemsida att det har varit en omfattande skadegörelse.

– 30-50 dörrar är uppbrutna på skolan. Lokalvårdaren upptäcker detta på morgonen och ringer till oss och vi tar upp en anmälan, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. 

"Massor av datorer"

Flera datorer, det är oklart hur många, har stulits från skolan.

– Det är massor av datorer, säger Thomas Fuxborg. 

Enligt polisen finns det ingen yttre påverkan på fastigheten och larmet har inte gått igång under natten. 

– Vi kan misstänka att någon har hållit sig kvar i skolan efter stängning för att sedan kunna utföra det här, säger Thomas Fuxborg. 

Skolan stängs under dagen

Polisen kommer att arbeta på platsen under dagen med en teknisk undersökning. 

– De som utfört inbrottet har haft väldigt lång tid på sig. Var och en av eleverna får titta vad som saknas och sen får man räkna ihop exakt hur många datorer det är, säger Thomas Fuxborg. 

Skolan har ställt in all undervisning under dagen och skickat hem alla elever.

– Jag har precis kommit hit och vänder eleverna vid dörren. Förhoppningsvis så kommer dagen visa att vi kan hålla öppen som vanligt imorgon igen, säger Andreas Gustafsson, rektor på Håstensskolan.

Är mycket omfattande

Inte heller på skolan har man någon uppfattning om hur många datorer som saknas.

– Vi har haft omfattande uppbrytning av dörrar. Vi kan inte svara exakt på hur mycket som är försvunnet. Det mesta som används här är bärbara enheter och de plockas oftast med hem, säger rektorn. 

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER