Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stort coronautbrott på äldreboende – två döda

Minst 11 nya varianter av coronaviruset har nu upptäckts. Enligt vaccinforskaren Ali Mirazimi tyder mycket på att Deltavarianten kommer ta över.
Foto: JOHANNA NORIN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Två personer på ett äldreboende i Hagfors kommun har dött i sviterna av covid-19 och ytterligare två vårdas på sjukhus. Det rapporterar NWT

– Det är jättetragiskt, säger Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun, till tidningen.

Samtliga av de smittade personerna uppges vara fullvaccinerade.

De första coronafallet på äldreboendet upptäcktes den 3 september, uppger NWT, och sedan dess har läget snabbt förvärrats.

I fredags hade tolv av de boende och tio i personalen bekräftats smittade. Ytterligare fall har upptäckts under helgen, och trots att samtliga av de insjuknade uppges vara fullvaccinerade har sjukdomen lett till två dödsfall.

Två personer har fått så pass allvarliga symptom att de är i behov av sjukhusvård, skriver NWT.

– Det är jättetråkigt och man får ju rysningar när det innebär att vi tappar individer som inte klarar av den påfrestningen. Det är jättetragiskt, säger Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun, till tidningen.

Ska ha varit vaccinerade

Enligt NWT ska samtliga av de insjuknade ha varit fullvaccinerade.

Anna Skogstam, Region Värmlands smittskyddsläkare, säger till tidningen att vaccinen ger ett bra skydd mot covid-19, men att svårt sköra individer ändå kan komma att dö i sjukdomen.

– Vi har en pågående pandemi. Det är väldigt viktigt att ha det i åtanke. Vi vet att vaccinerna mot covid-19 har god effekt mot svår sjukdom och död. Men de är inte hundraprocentiga. Och det är väldigt tråkigt att personer smittas. Och det är väldigt tråkigt att människor dör även om man är vaccinerad.

Regionens smittskydd har inlett en undersökning för att ta reda på vilka orsaker som ligger bakom coronautbrottet.

SE OCKSÅ: Maire, 76, död i corona – avled på sjukhus i Gambia