Åklagaren: Motivet bakom storbråket

Foto: Jörgen Björme

Ett stort bråk bröt ut mellan två grupperingar i Alingsås under söndagskvällen.

Två personer har bland annat blivit på- och överkörda, och de vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Sex personer har anhållits, misstänkta för grov misshandel och enligt åklagaren ligger bråk om knark bakom uppgörelsen.

– Det pågår någon form av konflikt, avansen på narkotikahandel i Alingsås är begränsad så konkurrensen är ganska hård, säger åklagare Mattias Sjösten.

Under söndagskvällen larmades polis till Alingsås där ett stort bråk ägde rum mellan två grupper.

Enligt polisen ska åtminstone 15 personer varit inblandade. 

– De allra flesta är kända av oss sedan tidigare, förklarade Moren Gunneng, vakthavande befäl vid polisen under söndagskvällen.

I samband med bråket blev också minst två personer påkörda av en bil.

De båda påkörda personerna vårdas sedan söndagskvällen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med allvarliga men ej livshotande skador och ytterligare två skadade fördes till sjukhuset i Borås. 

– De har både kört på varandra och över varandra, förklarade Morten Gunneng.

Sex har anhållits

I samband med att polisen ryckte ut till bråket greps tre personer. Under måndagsförmiddagen meddelade man att man anhållit sex personer under natten och att de delgivits misstanke om grov misshandel.

Förundersökningen leds av åklagare Mattias Sjösten, som menar att grupperingarna tillhör kriminella element i Alingsås.

– Några sinsemellan konkurrerande grupperingar i form kriminella konstellationer i Alingsås har ägnat sig åt någon form av uppgörelse där ett större antal individer slagits helt enkelt, säger Sjösten och fortsätter:

– Sen har det kommit en bil i hög hastighet och kört på i vart fall två personer. Vi vet inte om det är fler än så i dagsläget.

Grupperingarna har gjort upp förut

På sin hemsida flaggar polisen för att fler personer kan komma att frihetsberövas i samband med utredningen. Under dagen kommer man bland annat att höra vittnen, för att bilda sig en uppfattning om händelsen.

– Vi håller på att bena ut vad som hänt på den här platsen och jagar vittnesuppgifter som kan ge oss en klarare bild. Vi har en uppfattning men vissa detaljer är lite diffusa, säger Sjösten.

Polisen kopplar ihop söndagens händelse med en konfrontation mellan de aktuella grupperingarna under midsommarhelgen, där personer från de olika falangerna möttes vid en bensinmack i Alingsås. Vid det tillfället skadades två personer och sex personer anhölls.

Narkotika kan ligga bakom

Att det ska röra sig om någon direkt hämndaktion för den incidenten går i dagsläget inte att bekräfta, enligt åklagaren. De personer som anhölls då är heller inte samma personer som anhölls under natten till måndagen.

– Om det är en omedelbar följd av den händelsen vet jag inte. Det jag vet är att till viss del är andra parter inblandade under gårdagens händelse, säger Sjösten.

Enligt Mattias Sjösten handlar bråket mellan grupperingarna om försäljning av narkotika.

– Det pågår någon form av konflikt, avansen på narkotikahandel i Alingsås är begränsad så konkurrensen är ganska hård, säger han.

Under måndagen finns polisen på plats i Alingsås, för att bedriva trygghetsskapande arbete. Under sitt arbete har man också genomfört tekniska undersökningar på två bilar samt fått in en hel del tips och upplysningar från allmänheten.

– Vi har en klar bild av händelseförloppet och utredningsläget ser gott ut, säger Pia Hjalte, strategisk chef för insatsen i polisområde Älvsborg.

Polisen skriver på sin hemsida att man kommer finnas på plats även under kvällen.

Flera larm i Alingsås i helgen

Det har varit flera oroligheter i Alingsås den senaste tiden. Under lördagen påträffades ett misstänkt farligt föremål i en park i Alingsås. Bombskyddet som undersökte paketet kunde senare konstatera att det var ofarligt innehåll. 

Under natten till fredagen fick en man föras med ambulanshelikopter till sjukhus efter att ha skadats allvarligt i ett bråk i en bostad i Alingsås. En man har gripits. 

Se också:

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”