Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort bakslag för Skara-kannibalen

Isakin Drabbad har i egeninspelade klipp på Youtube sagt att han "hatar alla". Foto: Skärmdump
Isakin Drabbad, när GT träffade honom på Karsuddens sjukhus i januari år 2012. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Här är rättens nya besked kring Isakin Drabbad:

Risken att Skara-kannibalen ska återfalla i allvarlig brottslighet har ökat – och den rättspsykiatriska vården av honom ska fortsätta.

"Han har nyligen bedömts inta otillåtna substanser och avbrutit en behandling", skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Isakin Drabbad – som efter en uppmärksammad dispyt med Patent- och registreringsverket i höstas bytte efternamn från Jonsson – dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att han hösten 2010 dödat fembarnsmamman Helle Christensen, 40, för att sedan hugga huvudet av henne och äta delar av hennes kropp.

I december i fjol, sex år efter det inträffade, tog förvaltningsrätten i Linköping ett beslut om att avslå en permission för Isakin Drabbad. I domen står det att "chefsöverläkaren anser att Isakin Drabbad är färdigbehandlad och det som återstår av vården nu är utslussningen".

"Hon bedömer risken för återfall i allvarlig brottslighet som låg", står det i domen.

Men för några dagar sedan, i början, av april fick den så kallade Skara-kannibalen ett bakslag i den processen. I en dom från förvaltningsrätten står det att han ska fortsätta vårdas.

 

LÄS MER: Isakin Drabbad anses färdigbehandlad

Risken har ökat

Chefsläkaren hade då ingett en ny anmälan om att den slutna rättspsykiatriska vården skulle fortsätta. Anledningen: Han har misskött sig och bedömts ha använt otillåtna substanser.

Risken för att Isakin Drabbad ska återfalla i allvarlig brottslighet anses därmed ha ökat.

"Hans friförmåner har dragits in pga. misskötsel och Isakin Drabbad har på grund av detta avbrutit rekommenderad medicinering", skriver förvaltningsrätten.

 

LÄS MER: Här är Skara-kannibalens hotfulla brev

 

Rätten utvecklar:

"Friförmånerna har dock dragits in efter att man bedömt att han använt otillåtna substanser. Isakin Drabbad reagerade på detta besked genom att hastigt avbryta en läkemedelsbehandling. Isakin Drabbad lider fortsatt av en psykisk störning".

Förvaltningsrätten har flera gånger tidigare tagit samma beslut, alltså att Isakin Drabbads rättspsykiatriska vård ska fortsätta.

 

Isakin Drabbad visade fingret åt GT:s fotograf från häktesbilen. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Isakin Drabbad: "Hatar alla"

Isakin Drabbad har själv, i egeninspelade klipp som publicerats på Youtube, förklarat att han "kämpar för sin överlevnad".

– Jag är ingen rasist. Eller jag är rasist. Jag hatar alla, förutom några få människor i världen. Så jag är rasist mot den mänskliga arten, om ni vill sätta etikett på mig, säger Isakin Drabbad.

I ett av klippen besvarar han frågan om han känner sig manad att döda igen.

– Inte just nu, svarar Isakin Drabbad.

GT har nyligen varit i kontakt med Skara-kannibalen, som då inte ville medverka i en intervju. Hans offentliga biträde, Katarina Johansson, säger att hon inte har några kommentarer alls att ge. GT har också sökt chefsöverläkaren på Karsuddens sjukhus, men utan framgång.

 

LÄS MER: Skara-kannibalen på Youtube: "Jag hatar alla"

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.