Det var vid 21.40 på torsdagskvällen som polisen slog till mot en bil i Göteborg. Foto: Henrik JanssonDet var vid 21.40 på torsdagskvällen som polisen slog till mot en bil i Göteborg. Foto: Henrik Jansson
Det var vid 21.40 på torsdagskvällen som polisen slog till mot en bil i Göteborg. Foto: Henrik Jansson
Lite senare meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för grovt vapenbrott, de personer som färdats i bilen samt ytterligare en person. Foto: Henrik JanssonLite senare meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för grovt vapenbrott, de personer som färdats i bilen samt ytterligare en person. Foto: Henrik Jansson
Lite senare meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för grovt vapenbrott, de personer som färdats i bilen samt ytterligare en person. Foto: Henrik Jansson
Polisen kommer nu kontrollera vapnen för att se om det finns någon liknelse med de fynd som man gjorde på brottsplatsen på Hisingen. Foto: Henrik JanssonPolisen kommer nu kontrollera vapnen för att se om det finns någon liknelse med de fynd som man gjorde på brottsplatsen på Hisingen. Foto: Henrik Jansson
Polisen kommer nu kontrollera vapnen för att se om det finns någon liknelse med de fynd som man gjorde på brottsplatsen på Hisingen. Foto: Henrik Jansson
Vid 23-tiden lämnade poliserna platsen och bilen bogserades bort. Foto: Henrik JanssonVid 23-tiden lämnade poliserna platsen och bilen bogserades bort. Foto: Henrik Jansson
Vid 23-tiden lämnade poliserna platsen och bilen bogserades bort. Foto: Henrik Jansson
Två personer dödades och åtta skottskadades i dådet på onsdagskvällen. Foto: Dragan MitrovicTvå personer dödades och åtta skottskadades i dådet på onsdagskvällen. Foto: Dragan Mitrovic
Två personer dödades och åtta skottskadades i dådet på onsdagskvällen. Foto: Dragan Mitrovic

Stort antal tillslag i Göteborg – 4 gripna

Publicerad

Minst fyra personer har gripits efter den hänsynslösa skjutningen på Vårväderstorget.

Sent på torsdagskvällen anhölls tre personer efter tillslag mot en bil – en stund senare greps en man i Västra Frölunda.

Flera bilar har hittills beslagtagits och polisen utreder nu eventuella kopplingar.

– Om du säger att det här har hänt på 20-25 andra platser i stan så är inte det otänkbart, säger presstalespersonen Björ Blixter.

Minst fyra personer greps i går kväll i insatser som polisen ännu inte kan avskriva från att ha samband med dödsskjutningen på Hisingen.

På torsdagskvällen greps tre personer efter att polisen, med dragna vapen, stannat en bil på Ekedalsgatan. Bilen beslagtogs samt ett eller flera vapen. Personerna anhölls senare misstänkta för grovt vapenbrott.

Var det liknande vapen som användes vid skjutningen på Hisingen som beslagtogs?

– Jag kan inte gå in på det. Vi har en bil och vapen i beslag och det pågår förhör med de tre männen, säger Björ Blixter.

Gripande i Frölunda

En stund senare beslagtogs en bil i Västra Frölunda och även där greps en person. Polisen tog med sig en sopsäck med material innan de lämnade området vid klockan 01.

– Vi grep en person vid 23-tiden och en bil togs i beslag i närheten, men jag kan inte kommentera ärendet mer, säger Björ Blixter.

Är personen anhållen?

– Jag vill inte gå in på detta. Om du säger att det här har hänt på 20-25 andra platser i stan så är inte det otänkbart.

"Vet vad vi letar efter"

Polisen vill och kan i nuläget inte överblicka och summera antalet gripanden och insatser efter skjutningen. Men det handlar om "massiva insatser" och flera gripanden.

– Vi är på tå för att lösa detta. Vi vänder upp och ner på den här stan i kriminella kretsar. Vi är överallt och gör massa aktiva åtgärder i hopp om att lösa brottet på Vårväderstorget.

Enligt Björ Blixter hänger polishelikoptern ständigt i luften och det är både målade bilar, civila bilar, och hundar som söker.

– Vi är jätteduktiga på underrättelsearbete. Vi vet vad vi ska leta efter, på vilka adresser och vilka bilar som är aktuella. Vi har jättemycket information. Men därifrån till att få en lagakraftvunnen dom i hovrätten är en annan sak, säger han.

Känsligt läge

Vid tolvtiden på fredagen kunde polisen ännu inte avgöra om de gripna personerna kan kopplas, eller avskrivas, från skjutningen på Vårväderstorget.

– Vi är inne i ett jättekänsligt läge. Antingen kan vi knyta ihop det med ingripandet i går kväll eller så kan vi dementera sambandet, säger Björ Blixter och fortsätter:

– Vi kan inte vrida tillbaka tiden, det hemska har hänt, och det är ett fruktansvärt hänsynslöst beteende. Vi kan inte göra mer än att försöka lösa det här och försöka motverka att det händer igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER