Stort antal tillslag i Göteborg – 4 gripna

Det var vid 21.40 på torsdagskvällen som polisen slog till mot en bil i Göteborg.
Foto: Henrik Jansson
Lite senare meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för grovt vapenbrott, de personer som färdats i bilen samt ytterligare en person.
Foto: Henrik Jansson
Polisen kommer nu kontrollera vapnen för att se om det finns någon liknelse med de fynd som man gjorde på brottsplatsen på Hisingen.
Foto: Henrik Jansson
Vid 23-tiden lämnade poliserna platsen och bilen bogserades bort.
Foto: Henrik Jansson
Två personer dödades och åtta skottskadades i dådet på onsdagskvällen.
Foto: Dragan Mitrovic

Minst fyra personer har gripits efter den hänsynslösa skjutningen på Vårväderstorget.

Sent på torsdagskvällen anhölls tre personer efter tillslag mot en bil – en stund senare greps en man i Västra Frölunda.

Flera bilar har hittills beslagtagits och polisen utreder nu eventuella kopplingar.

– Om du säger att det här har hänt på 20-25 andra platser i stan så är inte det otänkbart, säger presstalespersonen Björ Blixter.

Minst fyra personer greps i går kväll i insatser som polisen ännu inte kan avskriva från att ha samband med dödsskjutningen på Hisingen.

På torsdagskvällen greps tre personer efter att polisen, med dragna vapen, stannat en bil på Ekedalsgatan. Bilen beslagtogs samt ett eller flera vapen. Personerna anhölls senare misstänkta för grovt vapenbrott.

Var det liknande vapen som användes vid skjutningen på Hisingen som beslagtogs?

– Jag kan inte gå in på det. Vi har en bil och vapen i beslag och det pågår förhör med de tre männen, säger Björ Blixter.

Gripande i Frölunda

En stund senare beslagtogs en bil i Västra Frölunda och även där greps en person. Polisen tog med sig en sopsäck med material innan de lämnade området vid klockan 01.

– Vi grep en person vid 23-tiden och en bil togs i beslag i närheten, men jag kan inte kommentera ärendet mer, säger Björ Blixter.

Är personen anhållen?

– Jag vill inte gå in på detta. Om du säger att det här har hänt på 20-25 andra platser i stan så är inte det otänkbart.

"Vet vad vi letar efter"

Polisen vill och kan i nuläget inte överblicka och summera antalet gripanden och insatser efter skjutningen. Men det handlar om "massiva insatser" och flera gripanden.

– Vi är på tå för att lösa detta. Vi vänder upp och ner på den här stan i kriminella kretsar. Vi är överallt och gör massa aktiva åtgärder i hopp om att lösa brottet på Vårväderstorget.

Enligt Björ Blixter hänger polishelikoptern ständigt i luften och det är både målade bilar, civila bilar, och hundar som söker.

– Vi är jätteduktiga på underrättelsearbete. Vi vet vad vi ska leta efter, på vilka adresser och vilka bilar som är aktuella. Vi har jättemycket information. Men därifrån till att få en lagakraftvunnen dom i hovrätten är en annan sak, säger han.

Känsligt läge

Vid tolvtiden på fredagen kunde polisen ännu inte avgöra om de gripna personerna kan kopplas, eller avskrivas, från skjutningen på Vårväderstorget.

– Vi är inne i ett jättekänsligt läge. Antingen kan vi knyta ihop det med ingripandet i går kväll eller så kan vi dementera sambandet, säger Björ Blixter och fortsätter:

– Vi kan inte vrida tillbaka tiden, det hemska har hänt, och det är ett fruktansvärt hänsynslöst beteende. Vi kan inte göra mer än att försöka lösa det här och försöka motverka att det händer igen.