Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Störst ökning av corona bland 80 till 89-åringar

Foto: Colourbox

Antalet coronafall fortsätter att öka i Västra Götaland. Det framgår av regionens senaste veckorapport.

Jämfört med föregående vecka är den procentuella ökningen störst i åldersgruppen 80 till 89 år.

Under vecka 47 rapporterades 4 588 fall av corona in i Västra Götaland. Det är den högsta siffran hittills och en ökning med 395 fall jämfört med föregående vecka. 

Incidensen, det vill säga antal fall per 100 000 invånare, var 266 för hela Västra Götaland.

Störst ökning i incidens återfinns i Bengtsfors kommun, där antalet fall ökade från 6 till 45. Högst var incidensen dock i Tibro kommun, och lägst var den i Dals-Ed.

Av Göteborgs stadsdelsförvaltningar har Majorna-Linné högst incidens.

Ökar mest bland äldre

Bland personer som är 70 år och äldre ses störst ökning jämfört med föregående vecka. Under vecka 47 har antalet fall ökat från 283 till 376. 

Störst procentuell ökning från föregående vecka ses i åldersgruppen 80 till 89 år.

Flest antal fall har registrerats i åldersgrupperna 40 till 49 och 20 till 29, men i den senare åldersgruppen ses dock en minskning i incidens.

På torsdagen fanns det totalt 230 inneliggande patienter med positiv covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 34 vårdades på intensivvårdsavdelning.

Smittskyddsläkarens vädjan

Regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har upprepade gånger vädjat till allmänheten att iaktta försiktighet.

I ett pressmeddelande som gick ut häromdagen sa han:

– Vi har skärpta råd i Västra Götaland och jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi alla sluter upp bakom dem. Det är bara tillsammans som vi kan vända utvecklingen. Alla har ett ansvar och jag vill säga till alla där ute – dina val gör skillnad.