Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storskarven minskar – blir till havsörnsmat

Storskarven i Vänern har halverats på sex år efter att havsörnen gjort sitt inträde i sjön.Foto: Per Wissing
Havsörnen har efter hundra år etablerat sig i Vänern igen. Nu är de så många så de håller storskarvens population nere.Foto: Lennart Emanuelsson

På sex år har antalet häckande storskarvspar halverats.

Orsak – havsörnen tar för sig av skarvarnas ungar.

– Det kan inte bli för många havsörnspar, säger Sara Peilot, på länsstyrelsens vattenvårdsenhet.

Den ståtliga havsörnen fanns nästan inte alls i Vänern under hundra år. Jakt och miljögifter var de främsta orsakerna till att den inte kunde leva i Vänern.

Och när storskarven kom till sjön under 1990-talet var det alltså fritt fram och inte mindre än 3 000 häckande par räknades in som mest eftersom de inte hade några naturliga fiender.

– Det är ganska naturligt att de blev så många för den hade inga naturliga fiender i Vänern, säger Sara Peilot. Då exploderar en art i höjden.

Blev ändring

Men det blev ändring på det när havsörnen med hjälp av olika program lyckades att etablera sig vid sjön igen 2001. Bland annat har fågeln matats under vintern.

– Den älskar ju att äta skarvar, säger Sara Peilot. Den har börjat stabiliseras.

När havsörnen ökar i antal så minskar storskarven eftersom skarvens ungar är örnens favoritföda. Nu är populationen nere i 1 500 häckande par. Havsörnen har numera ett 30-tal revir runt sjön.

Vad händer om det blir för många havsörnar i Vänern?

– Jag tror inte att det blir så, jag tror inte den risken finns, då flyttar de nog, säger Sara Peilot. Den är ju naturlig men har varit borta i över hundra år.

Fågelräkning

Varje år görs en fågelräkning när det gäller havsörnar och storskarv i Vänern och de fina siffrorna visar på en frisk och levande sjö. Dessutom har dvärgmåsen kommit tillbaka 2010 och har blivit etablerad. Detta gäller även den vitkindade gåsen som ökat från sex par till 57 par.

– Det är roligt när det går åt det hållet, säger Sara Peilot.