Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storsatsning ska få bort svartbyggen längs kusten

Kungsbacka kommun ska bland annat kontrollera strandskyddet längs Onsalakusten. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

25 Västsvenska kommuner bedriver ett projekt som går ut på att granska svartbyggen längs kusten.

– Vi kommer att gå och titta längs sträckan och notera eventuella avvikelser, säger Linda Pärlö, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kungsbacka kommun till SVT Nyheter Halland.

De 25 kommunerna ligger i Halland och Västra Götaland.

Projektet går ut på att granska bebyggelse inom områden med så kallat strandskydd.

Enligt reglementet är det förbjudet att bygga och sätta upp exempelvis staket, bryggor och skyltar inom hundra meter från alla större vattendrag.

Det gäller både åar, sjöar och hav.

Kommunen ska kika närmare på Onsala

I Kungsbacka kommun, som deltar i projektet, sker en särskild granskning i början av september. Då ska man koncentrera sig på en utvald sträcka mellan Onsala och Fjärskogen.

– Det utvalda området ligger inom ett Natura 2000-område med extra skyddsvärd natur och har stor betydelse för bad och friluftsliv, säger Linda Pärlö, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Kungsbacka kommun till SVT Nyheter Halland och fortsätter:

– Vi kommer att gå och titta längs sträckan och notera eventuella avvikelser.

Syftet med det så kallade strandskyddet är dels att trygga allmänhetens tillgång till strandnära områden men också att värna om djur och växtliv längs vattendrag.

Kontrollen av strandskyddsområden bedöms av kommunen ha eftersatts under en längre tid och det är det som ligger till grund för att man nu valt att ingå i satsningen.