Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormiga kärlekshistorien mellan Anita och Bosse

Anita och Bosse under deras sista tid tillsammans i Paris 197o.Foto: UPI TT NYHETSBYRÅN
Bosse Högberg framför några av alla löpsedlar han figuretat på.Foto: TRE FOTOGRAFER/IBL
Bosse Högberg och Anita Lindblom 1967.Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Bosse och Anita poserade på stranden i Cannes under filmfestivalen 1969.Foto: UPI TT NYHETSBYRÅN
Anita Lindblom klappar om sin make efter en boxningsmatch 1966.Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Anita Lindblom och Bosse Högberg var landets mest omskrivna par för 50 år sedan.

Det slog gnistor om schlagerdrottningen och boxarrebellen på alla tänkbara vis.

– Han var inte alltid nådig att leva med, men man ska inte ta ifrån Bosse att ”he was a killer, he was something”, sammanfattade Anita de tre stormiga åren.

Anita Lindblom som nyligen gick bort 82 år gammal var en ikonisk sångerska. Hon hade stora framgångar som artist, men privatlivet var sällan okomplicerat.

Bosse Högberg blev bara 66 år gammal. Han avled 2005 efter en lång tids sjukdom.

Bosse Högberg poserar i ringen 1965. Året efter blev han europamästare.Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

Högberg var en oerhört intensiv person, närmast gränslös i och utanför boxningsringen. Den idrottsliga karriären kröntes på nyårsdagen 1966 när han blev Europamästare i lätt mellanvikt.

Växte upp i Majorna

Högberg föddes på Orust, men blev redan som liten pojke göteborgare och växte upp i Majorna som då på 40-talet var en tuff arbetarstadsdel. Han var en mytomspunnen boxare och person.

Hans liv har skildrats både på film (”Bosse Högberg – en film om kärlek, sjukdom och feta smällar” av dokumentärmästaren Tom Alandh) och i bokform vid flera tillfällen.

Bosse Högbergs boxningskarriär i korthet

Bosse Högberg föddes 1939 i Mollösund på Orust i Bohuslän. Fem år senare flyttade familjen till Göteborg.

Boxningskarriären inleddes tidigt. Han blev svensk mästare första gången 1956 bara 17 år gammal. 

Proffsdebuten gjorde han 1962. Han hade stora framgångar och på nyårsdagen 1966 kröntes karriären. Högberg blev Europamästare i lätt mellanvikt genom att slå italienaren Bruno Visintin. I februari förlorade Högberg titeln mot fransmannen Yoland Leveque i en match över 15 ronder. Svensken fick käken avslagen.

Han höll hög internationell nivå ytterligare några år, men karriären dalade i slutet av 60-talet. Sista proffsmatcherna gick han 1973.

Under sin karriär som proffsboxare gick Bosse Högberg 43 matcher. Han vann 35 av dem.

Kuriosa: Högberg medverkade i filmen Lyftet, från 1978, där han spelar knarklangaren ”Roten” Sandgren.

Våren 1966.

Högberg har förlorat sin titel efter en legendarisk holmgång med Yoland Levèque. Fransmannen slog av Högbergs käke redan i första ronden men Bosse vägrade ändå ge sig. Trots den svåra skadan stod han pall alla de 15 ronderna.

Utanför boxningsringen hade arbetargrabben Bosse blivit en modemedveten playboy. Den kompromisslöse hårdningen i ringen var en kvinnotjusande charmör och stilikon på Göteborgs nattklubbar.

Anitas ”oupphörliga mardröm”

Under den korta tiden när Bosse både vinner och förlorar mästarbältet hade Anita Lindblom brutit upp från ett förhållande med en västtysk man som hon beskrivit ”som en oupphörlig mardröm”:

– Jag har hotats till livet med rakblad och fått mina armar vridna och min kropp svårt slagen, berättade Anita Lindblom i en intervju med Aftonbladet.

När de båda stjärnorna möttes slog det gnistor. Bosse lämnade då ”sitt livs kärlek” Liz Öberg.

Anita och Bosse förlovade sig i april 1966 och gifte sig några månader senare i Köpenhamns rådhus. Två karismatiska ytterligheter hade funnit varandra och blev under fyra år landets mest omskrivna par.

Giftermålet i Köpenhamn 1966.Foto: TT NYHETSBYRÅN

För det hände spektakulära saker mest hela tiden och ingen av dem var rädda för att bjuda på citat som ledde till löpsedlar. Anitas framgångsrika artistkarriär fortsatte, medan Bosses idrottskarriär dalade. Istället för matcher på högsta nivå blev det alltmer jippobetonade galor.

Ola Rapace skulle spela Bosse

Högberg levde också ”på kanten”: Skatteflykt, stöld, rattfylla, försäkringsbedrägeri...

Det senare handlade om en sportbil som rullade utför ett stup söder om Barcelona. Högberg hävdade att bilen stulits från honom men han blev ändå dömd till fängelse i åtta månader.

– Bosse mår inte bra av att krypa in i fängelset. Han kommer brytas ner av det. Något som kanske är oväsentligare: också jag kommer att bli förstörd av det här. Jag undrar om jag kommer stå pall för det – om mina nerver stoppar. Jag skall kämpa för rättvisan, jag släpper inte frivilligt ifrån mig den man jag är sammanvigd med, sa Anita Lindblom efter domen i hovätten 1967.

Samma år, redan året efter giftermålet, utkom om bok om äktenskapet: ”Bosse och Anita” av Karl-Erik Brännström. Och bara för tiotalet år sedan var allt klappat och klart för en gigantisk filmsatsning om glamourparet. Ola och Noomi Rapace var klara för huvudrollerna men projektet blev av oklara omständigheter aldrig av.

Ola Rapace skulle spelat Bosse Högberg i en film som aldrig blev av.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så sent som 2017 fick det havererade projektet Ola Rapace att rasa mot manusförfattaren Birro i podcasten ”Schulman show”. Vad som låg bakom det infekterade bråket och de nedlagda planerna klarlades aldrig. 

Paret flydde till Paris

Tillbaka till det sena 60-talet och det stormiga äktenskapet.

Efter fängelsevistelsen gick Högberg i personlig konkurs. I efterdyningarna av den blev det ytterligare fyra månaders fängelse för mened. 

Paret bodde på Lidingö men flydde problemen med rättvisan och den gigantiska uppmärksamheten i Sverige och flyttade till Paris. Dessförinnan, 1969, tvingades också Anita Lindblom till personlig konkurs. 

Landsflykten hjälpte inte. 1970 var skilsmässan ett faktum. 

Högberg deppade inte ihop utan återupptog sitt playboyliv och syntes ständigt med nya kvinnor. Han anklagades också för nya brott och det dröjde inte länge efter skilsmässan innan också Anita anmälde honom.

Bosse Högberg åkte på många smällar i livet.Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

Bosse anklagades ha misshandlat henne, stulit flera pälsar och hennes – hund.

Anita Lindblom

Anita Eleonora Lindblom, föddes 14 december 1937 i Gävle, död 6 september 2020 i Frankrike.

Anita inledde artistkarriären inom balett innan hon satsade på sångkarriären i övre tonåren. Genombrottet kom 1957.

Hennes största hit kom i oktober 1961. Då spelade hon in ”Sånt är livet” med Sven-Olof Walldoffs orkester, en svensk cover på Roy Hamiltons ”You Can Have He”r från samma år. Stikkan Anderson skrev den svenska texten till melodin av Bill Cook. Det blev en enorm succé. Låten har blivit framröstad i en omröstning bland radiolyssnare som den största svenska schlagerlåten genom tiderna.

Lindblom hade ett trettiotal stora schlagerhits under 60-70-talen.

Liksom Högberg gjorde hon också en roll i en biofilm, ”Rännstensungar”. 

I slutet av 70-talet drog hon sig tillbaka från offentligheten och levde i södra Frankrike. 

I en Expressen-intervju långt senare sa Anita:

– Han var inte alltid nådig att leva med, men man ska inte ta ifrån Bosse att ”he was a killer, he was something”.

– Bosse kunde vara en jävel, men han var en killer, det fanns i hans blod från fattigkvarteren i utkanten av Göteborg. Han var en Djävul i ringen. Det är svårt att slå Bosse Högberg på det men han försvann ju ut ur bilden av skador och sånt där.

Nej, Anita ångrar inget...

Ångrar du relationen med Bosse eller hur ser du tillbaka på den tiden?

– Nänä! Lägg av! Han var skyttens tecken och det är även Anita Eleonora Lindblom. Han är i himlen eller i helvetet just nu, men du kan inte ta ifrån honom att han var en entertainer som man inte hittar varje dag. Så glömmer vi bort det trista för jag har överlevt och det betyder kanske att jag också har styrka någonstans.

Anita Lindblom ångrade aldrig åren med Bosse Högberg. Bilden tagen 1966.Foto: OLLE WESTER/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Högberg fick en ny fängelsedom för stölderna från Anita Lindblom och en annan målsägande på 1,5 år.

Därefter återförenades Bosse med Liz Öberg. 1976 gifte de sig, skilde sig 1984 och gifte sig igen 1988. De höll sedan ihop fram till att Bosse gick bort i cancer 2005.

Bosse drabbades av två personliga tragedier under andra halvan av 80-talet. Han hade en son från sitt första äktenskap. 29-åringen omkom i en olycka 1987.

Strax efter blev Högberg 49 år ung delvis förlamad efter en blodpropp i hjärnan.

Därefter levde han och Liz ett stillsammare liv i Göteborgsområdet liv bortom rubrikerna. 

Krögaren höll omröstning

Anita Lindblom fortsatte sin karriär långt efter skilsmässan med Högberg. En som har starka minnen av sångerskan är legendariske Göteborgskrögaren Pelle Lundberg.

– Jag kände både Anita och Bosse väl. Deras relation var ju som den var, men är inget jag vill berätta om, det är privat. Men jag kan ge dig en historia om Anita som uppträdde flera gånger under mina år på Trädgår'n.

Lill-Babs var en av många gratulanter när Pelle Lundberg fyllde 80 år.Foto: LEIF GUSTAFSSON

Lundberg beskriver Anita som ”väldigt speciell”.

– Hon hade stora krav och var rätt besvärlig. Vi hade haft henne på Trädgår'n tidigare. Så innan jag åkte ner till henne i Frankrike för att skriva kontrakt så samlade jag alla i personalen och berättade om mina planer. Sen höll vi en omröstning om vi skulle ta hit henne eller inte.

Varför?

– Jo, alltså hon var inte enkel. Anita kunde bryta sitt uppträdande för minsta störning, det räckte att någon tappade en sked. Hon åt inte i matsalen utan skulle ha eget rum och egen hovmästare, haha. Men oj vilken sångerska. Det var oförglömliga kvällar, säger Lundberg som i dag är 89 år och lever ett gott pensionärsliv omväxlande i Fjällbacka i Bohuslän och Santa Domingo i Dominikanska Republiken.

Anita levde annars sitt liv i södra Frankrike från ”landsflykten” 1969 fram till att hon somnade in för två veckor sedan i en ålder av 82 år.