Stormen ska lamslå Norge – och Västsverige drabbas också. Foto: Robin AronStormen ska lamslå Norge – och Västsverige drabbas också. Foto: Robin Aron
Stormen ska lamslå Norge – och Västsverige drabbas också. Foto: Robin Aron
Johan Groth på väderinstitutet Storm. Foto: Ylwa YngvessonJohan Groth på väderinstitutet Storm. Foto: Ylwa Yngvesson
Johan Groth på väderinstitutet Storm. Foto: Ylwa Yngvesson
Enligt Johan Groth finns risk för "horisontalt regn". Foto: Robin AronEnligt Johan Groth finns risk för "horisontalt regn". Foto: Robin Aron
Enligt Johan Groth finns risk för "horisontalt regn". Foto: Robin Aron

Stormen Tor drar nu in från Norge

Publicerad

Ett nytt oväder är på väg in.

Stormen Tor väntas lamslå den norska västkusten – och även i Västsverige blir vindarna friska.

– Det blir ett mycket blåsigt dygn, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Vindarna vilar aldrig just nu.

Busvädret har ännu inte försvunnit förrän det är dags för nästa. Den här gången handlar det om stormen Tor – som kommer in med full kraft från Atlanten under fredagen.

Norska medier larmar om "årets första extremväder" och förväntar sig vindar på upp till 55 meter per sekund.

– I morgon är det nog först Skottland och norra England som får sig en rejäl körare med vind och blåst. Sedan kommer det till norska Västkusten. Det är den som får den riktiga stöten, säger Johan Groth på väderinstitutet Storm.

"Byar upp mot 20 meter"

Riktigt så stormigt blir det inte i Sverige. Men tro inte att vi slipper undan för det.

– Det kan vara nära nog stormbyar ute på Kattegatt och Skagerrak i morgon eftermiddag. Och kraftiga vindbyar in över land, säger Johan Groth.

Även mycket hårda vindbyar väntas över Gotland, det gäller främst norra delen. Kulingvarningar är utfärdade i alla sydliga farvatten och vidare upp till norra Bottenhavet, enligt SMHI.

Och blött blir det också.

– Det blir övergående regn. Horisontellt regn...

I Halland och Skåne blir det lite lugnare, enligt prognosen. Likaså i Värmland. Det är de norra delarna av kusten som drabbas hårdast.

– Jag skulle kunna tro att det blir byar upp mot 20 meter i sekunden framåt eftermiddagen och kvällen. Medelvinden ligger mellan 14 och 18 meter per sekund. Det blir ett mycket blåsigt dygn, säger Johan Groth.

Håll i hatten

Vädret därefter, då?

Nej, det är inte så mycket att hoppa jämfota över. Visserligen verkar vi klara oss undan det snökaos som nyligen skapade stor oreda, men vi får minsann hålla i hatten.

– Över huvud taget är det blåsigt framöver. Även på lördagen blåser det rätt så mycket, sedan kan det komma ytterligare något lågtryck på liknande bana. Men det ser inte lika djupt ut, säger Johan Groth.

– Fast det är alltså stökigt väderläge i allmänhet och en kamp mellan det mildare och det kalla.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER