Tors systerstorm Gertrud har slår hårt mot Storbritannien. Foto: Tom Ross/Rex/ShutterstockTors systerstorm Gertrud har slår hårt mot Storbritannien. Foto: Tom Ross/Rex/Shutterstock
Tors systerstorm Gertrud har slår hårt mot Storbritannien. Foto: Tom Ross/Rex/Shutterstock
En skola i Edinburgh fick stänga på grund av omfattade skador. Foto: Deadline News/Rex/ShutterstockEn skola i Edinburgh fick stänga på grund av omfattade skador. Foto: Deadline News/Rex/Shutterstock
En skola i Edinburgh fick stänga på grund av omfattade skador. Foto: Deadline News/Rex/Shutterstock
Det blir riktigt blåsigt på flera platser nu när stormen Tor närmar sig Sverige. Foto: Per WissingDet blir riktigt blåsigt på flera platser nu när stormen Tor närmar sig Sverige. Foto: Per Wissing
Det blir riktigt blåsigt på flera platser nu när stormen Tor närmar sig Sverige.  Foto: Per Wissing
Under stormen Egon så svämmade Göteborg över och nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning i Västsverige. Foto: Robin AronUnder stormen Egon så svämmade Göteborg över och nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning i Västsverige. Foto: Robin Aron
Under stormen Egon så svämmade Göteborg över och nu har SMHI utfärdat en klass 1-varning i Västsverige. Foto: Robin Aron
"Jag skulle kunna tro att det blir byar upp mot 20 meter i sekunden framåt eftermiddagen och kvällen", säger meteorolog Johan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson"Jag skulle kunna tro att det blir byar upp mot 20 meter i sekunden framåt eftermiddagen och kvällen", säger meteorolog Johan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson
"Jag skulle kunna tro att det blir byar upp mot 20 meter i sekunden framåt eftermiddagen och kvällen", säger meteorolog Johan Groth. Foto: Ylwa Yngvesson

Stormen Tor drar in över Västkusten

Publicerad

Den norska stormen Tor har nått Sverige. I Norge har den skapat stort kaos med bland annat inställda flyg – och nu har svenska Uddevallabron fått stänga för tung trafik samtidigt kommunen går ut med en översvämningsvarning.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning och tågsträckor har nu stängts av på grund av stormen.

– Det blir ett mycket blåsigt dygn, säger meteorologen Johan Groth.

I Skottland har Tors tvillingsyster Gertrud dundrat med hisklig fart med våldsamma orkanbyar med styrkor på 50 meter per sekund.

Redan i går slog norska tidningar larm om ovädret Tor, som var på väg in med full kraft från Atlanten. Nu skriver Aftenposten att ovädret slår till vid 14-tiden och det riskerar, enligt norska meteorologer, att slå ut ström och telefon.

Den norska motsvarigheten till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar enligt Aftenposten för att man ska låta bli att röra vid eventuella nedblåsta ledningar.

Slår till mot Sverige

Johan Groth vid väderinstitutet Storm säger att vindarna sedan drar vidare mot Sverige, men att Tor inte slår lika hårt här som i vårt västra grannland.

Det är de norra delarna av kusten som drabbas hårdast.

– Jag skulle kunna tro att det blir byar upp mot 20 meter i sekunden framåt eftermiddagen och kvällen. Medelvinden ligger mellan 14 och 18 meter per sekund. Det blir ett mycket blåsigt dygn, säger Johan Groth.

Varnar för översvämning

Samtidigt har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar. Varningen gäller för Västra Götalands län.

– Vi kan säkert räkna med en del kulingvindar i Västsverige, säger Johan Groth.

Vid 17-tiden meddelade Trafikverket att Uddevallabron har fått stänga av för tung trafik på grund av vindarna. Även Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad har stängt av. Tågtrafiken ersätts nu med bussar fram till klockan 13.00 på lördagen enligt Trafikverket.

Vid 18.30-tiden gick Uddevalla kommun och varnade för det höga vattenflödet i Bäveån. Man varnar bilister som står vid Kampenhof att flytta på sina bilar eftersom området riskerar att översvämmas.

Skapat tvillingsystern Gertrud

Tors framför drabbar inte bara Skandinaven. Någon gång under natten till fredagen delades sig Tor och skapade en ny storm som i brittisk medier döps till Gertrud.

Gertrud har dundrat på över Skottland i våldsamma orkanbyar.

Enligt Johan Groth har Tors tvillingsysters vindbyar mätts upp i styrkor på omkring 50 meter per sekund i norra Skottland över Shetlandsöarna.

– Men det värsta har väl svept över där och rör sig väl österut mot oss nu även om vi inte ser ut att få alls lika kraftiga vindar, säger Johan Groth.

Meteorologen menar att Tor och Gertrud egentligen är samma stormar.

– Att stormen har olika namn beror väl helt enkelt på att brittiska journalister inte läser norska tidningar, säger Johan Groth.

På fredagseftermiddagen rapporterade Aftenposten bland annat att Tor har stoppat 26 flighter till och från Bergens flygplats.

Mattis Wikström
Mattis Wikström
Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER