Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stormen på väg – så gör du dig redo

Björn Rossing, 56, jobbar inom bilindustrin, Vallda:<br>- Jag lägger precis på presenningen. Tycker det blir lite mer spännande då, haha. Jag tror inte det blir så farligt men om det blir det så har båten klarat stormar i alla år. Det här gör jag varje år för att vara förberedd.Foto: Robin Aron
Lerumsparet Patrik Lysvret, 51, personalman och hustrun Annelie, 50, kokerska:<br>- Vi ligger längst ut precis där vinden kommer ifrån. Så blir det när man är sent upp med båten då får man ta den plats som finns kvar. Vi har inte lagt på presenningen jag tror det är risk annars att den lyfter i stormen, säger Patrik.Foto: Robin Aron
Magnus Bolin, 50, rörläggare, Vallda:<br>- Jag har lagt på presenningen och har hinkar med vatten hängande i nederkanten som tyngder för att förhindra den att blåsa i väg. Jag passar på att förbereda för stormen nu eftersom vattenståndet redan är högt och snart är antagligen vägen helt översvämmad och då man inte ta sig ut hit.Foto: Robin Aron
Beatrice Edlund, 22, studerande, Göteborg och Caroline Andreasson, 25, studerande, Florida:<br>- Vi tycker att vädret suger. Vi delar på ett paraply och det fungerar knappt. Jag har verkligen inte förberett mig, men om och när stormen slår till får jag byta kläder eller hålla mig inne, säger Beatrice.Foto: Robin Aron
Anna Momgvist, 47, avdelningschef NK, Askim:<br>- Jag har en väska med lite extragrejer, men tyvärr ett paraply som inte håller måttet. Redan nu märker man regnrusket gjort att det inte är så mycket folk på stan.Foto: Robin Aron
Blött och Blåsigt. När stormen drar in över västsverige gäller det att vara redo. Att säkra sina tillhörigheter utomhus så att de inte blåser i väg är viktigt. I vissa fall är meteorologernas råd att inte gå ut alls.Foto: Robin Aron

Myndigheterna i Västsverige förbereder sig för stormdygnen. Beredskapen är god.

- Vi är väl pålästa och på tå. Det är inte första gången det blåser här, säger Hans Karlsson, stabschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Så påverkas trafikläget

Avgångar har skjutits upp

Stena Line som trafikerar Kattegatt med färjor mellan Danmark och Sverige avvaktar med att ställa in några linjer.

- Däremot har vi beslutat att skjuta på avgången för Stena Germanica som normalt ska gå från Göteborg till Kiel 18.45 måndag kväll, för då väntas ovädret komma, säger Jörgen Waltersson, informationschef på Stena Line.

Stor risk för träd på vägarna

När det gäller vägtrafiken väntas de större vägarna kunna hållas öppna, men det kan bli problem med framkomligheten på det mindre vägnätet. Risken är stor att träd och andra föremål kan finnas på körbanorna på hela vägnätet.

Flera tåg har redan ställts in

Trafikverket har redan besluta ställa in tåg på flera sträckor för att förhindra olyckor och stillastående tåg. Från måndag klockan 17.00 och fram till tisdag klockan 12.00 kommer tågtrafiken att ställas in på följande sträckor:

Malmö-Simrishamn

Kristianstad-Karlskrona

Kalmar-Berga-Hultsfred

Halmstad-Värnamo

Uddevalla-Strömstad

Uddevalla-Öxnered

Vänersborg-Herrljunga

Håkantorp-Mariestad

Herrljunga-Borås-Varberg

- Vi vill inte heller riskera att resandetåg eller godståg blir stående på linjen, säger Linus Eriksson, chef på Trafikledningsområde syd.

Godstrafiken ställs dessutom in på följande sträckor:

Älmhult-Olofström

Berga-Oskarshamn

Blomstermåla-Mönsterås

Torup-Hyltebruk

Rådet: Följ uppdateringarna

Luftfartsverket rekommenderar alla som ska flyga närmsta dygnet att noga kolla avgångar och ankomster med respektive flygplats.

- Det enda vi på Luftfartsverket gör är att vi följer prognoserna extra noga, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket. Men det är respektive flygbolag som bestämmer om de ska ställa in en flight eller ej.

När det gäller flygtrafiken i oväder är det mycket svåra att säga något i förväg.

- Det är oerhört situationsberoende, säger Per Fröberg. Det kan gå utmärkt att landa trots dåligt väder, för att det tio minuter senare inte går, och man då måste omdirigera planet till en annan flygplats.

- Vi rekommenderar alla som ska flyga eller möta flygresenärer under måndagen att noga följa flygplatserna ankomst- och avgångslistor och uppdatera sig hela tiden.

Hans Karlsson arbetade under hela gårdagen med förberedelserna för det första stormdygnets arbete.

- Det är inte första gången det blåser här och det är rutin för oss, säger han. Vi behöver inte uppfinna hjulet igen. Bara gå igenom rutinerna och kolla upp att allt är gjort, så att vi inte blir överraskade.

Men vädrets makter är oberäkneliga.

- Vi förbereder oss för de troliga scenarier vi kan råka ut för. Men det är så mycket osäkerhetsfaktorer. Vi vet ju aldrig hur det blir.

Den starka blåsten är den ena faran.

- Vi förbereder oss på vad stormen kan orsaka när det gäller fällda elstolpar, avslitna tak, lösflygande föremål, raserade byggnadsställningar, stängning av Älvsborgsbron, med mera. Dock brukar inte Göta Älvbron inte vara så utsatt, säger Hans Karlsson.

Utökad beredskap för elnätet

Räddningstjänsten förbereder sig även för att regnet kan föra med sig stora vattenmassor.

- Vi tar höjd för att det kan komma mycket vatten och har sett till att vi har pumpkapacitet. Och självklart har vi mycket extrafolk inkallade.

Elbolaget Fortum har utökat beredskapen för strömavbrott i nätområden i Halland, Bohuslän och Skaraborg.

- Vi har startat upp vår storstörningsorganisation och beslutat att öka antalet montörer i beredskap som snabbt kan ge sig ut och reparera eventuella fel i elnätet, säger Thomas Saubach, ansvarig för driften av Fortums elnät.

- Under dagen följer vi noggrant utvecklingen av det annalkande ovädret och anpassar resurserna därefter. Föreberedelserna för att möta stormen började redan i fredags då ett stort antal myndigheter höll en samverkanskonferens organiserad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Samlades redan i fredags

- Eftersom SMHI visste att de eventuellt skulle komma ned en varning till helgen kallades till samverkanskonferens för södra och västra Sverige i fredags, säger Fredrik Höglund på MSB.

Deltog gjorde SMHI, Försvarsmakten, Post och Telestyrelsen, Kustbevakningen, MSB, Rikskriminalen, Socialstyrelsen, Skogsstyrelsen, Trafikverket och Svenska kraftnät, samt 13 länsstyrelser, SOS Alarm och Sveriges Radios sändningsledning.

- SMHI drog läget och berättade vad de förväntade och vid vilka tidpunkter, samt att SMHI räknande med att komma med en klass två varning till helgen, säger Fredrik Höglund. Myndigheterna kunde ställa sina frågor SMHI och sedan ta ställning till ifall man skulle ordna regionala konferenser.

I dag måndag klockan 11 hålls en ny samverkanskonferens med samma deltagare.