Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Meteorologen: ”Det värsta är framför oss”

”Värsta stormen i Danmark på fyra-fem år”.
SMHI har utfärdat en orange vindvarning över Västsverige och Skåne.
Foto: JAN WIRIDEN
Det är stormen Malik som slår mot Sverige.
Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

SMHI har utfärdat en orange vindvarning över Västsverige och Skåne.

Det är stormen Malik som slår mot Sverige.

– Det värsta har vi nog framför oss fortfarande, säger meteorologen Lasse Rydqvist vid 19-tiden.

På Uddevallabron varnar Trafikverket för hårda vindar under lördagen, och elbolaget Ellevio har tredubblat sin bemanning för att klara av eventuella strömavbrott. 

Stormen Malik

Efter regn kommer solsken, brukar det heta.

Men när stormen Malik slår mot Västsverige så får ordspråket revideras något.

Det började med ett ihållande regn under natten och stora delar av lördagen.

– Men det är väl inte regnet som är det värsta med det här ovädret. Utan framför allt blir det rejält blåsigt. När regnet upphör så tar vinden vid, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vindbyar på 30 m/s

Stormen Malik, som den döpts till, blåste upp under lördagsförmiddagen och har sedan tilltagit i styrka. SMHI har utfärdat orange stormvarningar över Kattegatt och Skagerrak och orange vindvarning över Västkusten, Skåne och Småland.

– Absolut värst blir det lördag kväll fram till söndag morgon och förmiddag. Värst kommer det att blåsa vid kusten, med stormstyrka på närmare 30 meter per sekund i byarna, säger Bergstedt.

SMHI har också varnat gult för högt vattenstånd vid Västra Götalands och norra Hallands kust. Och mycket riktigt stiger vattennivån i bland annat Uddevalla enligt Sjöfartsverkets verktyg Viva och på lördagskvällen fastnade bilar i vattenmassorna.

”Det är väldigt extremt”

Vid 17.30-tiden låg vattenståndet på 120 centimeter i medelvattenyta – jämfört med 0,5 centimeter på morgonen.

– Här på Bastionsgatan är det 60, 70 centimeter vatten nu, så det är väldigt extremt, säger bärgaren Christian Eliasson som rycker ut när bilister strandas i vattenmassorna trots uppsatta varningsskyltar.

– Jag var precis där nu och fick putta undan en bil och köra den till verkstaden, säger han.

Samtidigt blåser det en hel del, och bärgaren vittnar om hur vattnet hela tiden trycker upp mot gatan.

– Man kan nästan se hur vattnet stiger, det är väldigt högt vattenstånd, säger han.

Vinden gör inte jobbet svårare – däremot gör vattnet det. Vadarstövlarna är på, men å andra sidan har Christian Eliasson vanan inne.

– Alla vi som är bärgare här är ganska vana vid det här laget, konstaterar han.

Christian Eliasson på bärgarfirman Highway service, i färd med att hjälpa en bilist som fastnat i vattnet.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
I centrala Uddevalla har vägarna svämmats över och det kan vara svårt att ta sig fram.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Polisen i region Väst uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus om man kan.

– Gå bara ut i yttersta nödfall, det är tips från coachen. Det finns ingen anledning att ge sig ut om man inte måste, säger presstalesperson Christer Fuxborg till GP.

Räddningstjänstens tips inför stormen

Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och orsaka skador. Se även över annan lös egendom kring hus,  exempelvis lösa takpannor.

Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen så att de inte blåser iväg.

Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.

Se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus hemma om det blir strömavbrott. Kom ihåg att släcka levande ljus innan du går till sängs eller går hemifrån.

Har du brunn med elektrisk pump - se till att pumpa upp vatten.

Ladda mobiltelefonen så är du förberedd om strömmen skulle gå.


Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

”Omkullblåsta träd”

Meteorologen har en del handfasta tips inför ovädret.

– Man ska nog se över om man har någonting utomhus som kan blåsa i väg. Sen så kommer det här säkert att innebära en del omkullblåsta träd som kan riva ner elledningar och påverka trafik med mera. Ska man resa så är det klokt att hålla lite extra koll.

Malik drar sedan vidare österut över landet och hela södra Sverige nedanför Jämtland kan räkna med att få sig en släng av hård blåst.

Under söndagskvällen väntas vindarna ebba ut, men det är kanske inget drömväder som sedan väntar.

– Det blir klart väder, men vinden vänder och tar en nordlig riktning så det kommer nog kännas kallt och upplevas betydligt kallare än vad graderna visar, säger Josefine Bergstedt.

Så påverkas trafiken

Ovädret påverkar tågtrafiken på flera sträckor i Västsverige i helgen. 

Inställda tågsträckor

På sin hemsida skriver Trafikverket att sträckorna Herrljunga-Borås, Herrljunga-Vänersborg och Göteborg-Strömstad ersätts med buss från lunchtid på lördagen till och med midnatt på söndagen. Resenärer bör räkna med längre restid än normalt.

På sträckan Göteborg-Mariestad sätts ersättningsbussar in från Håkantorp till Gårdsjö. På sträckan Göteborg-Malmö är trafiken inställd mellan Kungsbacka och Laholm.

Samtidigt varnar Trafikverket i ett pressmeddelande för att blåsten kan ställa till det även ute på vägarna och man varnar för hårda vindar på Uddevallabron på E6, där tung trafik leds om. 

Trafik Göteborg flaggar också för att Älvsborgsbron kan komma att stängas av, och man avråder även där från tung trafik. 

Elbolaget tredubblar bemanningen

Elbolaget Ellevio har gått ut med sina prognoser inför den stormiga helgen, där man konstaterar att Bohuslän och Halland ser ut att påverkas mest av vindarna som väntas härja i områdena under stora delar av helgen. Där har Ellevio 130 000 kunder. I Skaraborg och Värmland har Ellevio 135 000 kunder, och man varnar för att områdena ”kan påverkas från lördag kväll fram till söndag förmiddag”.

Elleverantören skriver på sin hemsida att kraftig blåst riskerar att orsaka strömavbrott när träd blåser ner över elledningar. Man har därför förstärkt sin personalstyrka tredubbelt för att så snabbt som möjligt kunna åtgärda eventuella störningar.

– Inga montörer skickas ut under pågående storm, det är för riskfyllt. Så länge det blåser kraftigt fokuserar vi på att via driftcentralen göra omkopplingar i elnätet för att leda strömmen andra vägar i den mån det går. Så snart vinden mojnat och det är tillräckligt ljust börjar vi hantera fel, säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio. 

Elbolagets tips – det här ska du tänka på inför ovädret

Stormen Malik drar fram över Sverige under helgen.