Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spåren efter stormen Knud – kraftiga översvämningar

Delar av Uddevalla står under vatten efter stormen Knuds framfart.Foto: Ulf Vinjehag
Bastionsgatan i Uddevalla har svämmats över med anledning av stormen Knud.Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo
Det föll träd på flera vägar i Västsverige under fredagskvällen, efter Knuds framfart. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här röjer räddningstjänsten efter fallna träd. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det blåste rejält vid Instöbron i Kungälv på fredagseftermiddagen.Foto: Niklas Göransson/Nyheter Sto
Båtar har slitit sig vid Tjuvkil.Foto: Läsarbild
1 / 8

Stormen Knuds framfart orsakade översvämningar på hela Västkusten – inte minst i Uddevalla.

Under lördagen stod delar av staden under vatten.

– Vattnet går upp ur brunnarna, säger Ulf Vinjehag, som fångade vattenkaoset på bild.

På fredagen drog stormen Knud in över Sverige – och det var vid 22-tiden på kvällen som allt kulminerade. På två platser uppnåddes det orkanstyrka i vindbyarna – på Väderöarna och utanför Lysekil vid Sjöfartsverkets vindstation Tån.

 

LÄS MER: Nanna, 35, gömde sig i källaren i fyra timmar när stormen drog fram

 

– Vid Väderöarna blåste det 33,9 meter i sekunden sent i går kväll och det var orkanstyrka i byarna. Det var vid Bohuskusten som stormen slog till som värst. Stormen kom in med ganska stor kraft, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Och under lördagen var det fortsatt busväder på flera platser.

I Halland, runt Göteborg och i Bohuslän hade SMHI utfärdat Klass 1-varningar.

På Kattegatt och Skagerrak gällde kulingvarningar och varningar för mycket högt vattenstånd – det kunde bli en meter över medelvattenståndet. Även i Vänern rådde kulingvarning.

Morgonen efter stormen Knud i Göteborg.Foto: Jonathan Berntsson
Stormen Knud har rivit ner diverse föremål i Göteborg.Foto: Jonathan Berntsson

Översvämmad väg

Dagen efter stormen var det främst på vägarna och på järnvägen som det var fortsatta problem. Larm- och ledningsoperatören vid räddningstjänsten Storgöteborg konstaterade vid tiotiden på lördagsförmiddagen:

– Vi har lite träd här och där som ligger i vägen.

Thomas Johansson vid Trafikverkets presstjänst tillade:

– Vi har haft väldigt mycket träd som fallit över vägarna, även nu på morgonen. Man är ute och röjer på väldigt många ställen.

 

LÄS MER: Stora översvämningar – efter stormen Knud

 

I Uddevalla fick Bastionsgatan i de centrala delarna av staden stängas av – det gick helt enkelt inte att ta sig fram på grund av översvämningen på vägen.

"Anledning till översvämningen är att vattnet i Bäveån stiger av den starka vinden", skriver Uddevalla kommun på sin hemsida.

Ulf Vinjehag åkte på lördagen runt i de centrala delarna av staden och dokumenterade vattenkaoset. Parkeringen som tillhör företaget däckpool hade blivit något av en ... pool.

– Där är det 70-80 centimeter vatten. Vattnet går upp ur brunnarna. Bilderna är tagna på varsin sida om älven, men det finns också fler ställen som jag inte tagit kort på, säger Ulf Vinjehag.

Uddevalla har drabbats av ordentliga översvämningar med anledning av stormen Knud.Foto: Ulf Vinjehag
Ulf Vinjehags bilder från Uddevalla, där det svämmat över efter stormen Knud.Foto: Ulf Vinjehag
Ulf Vinjehags bilder från Uddevalla, där det svämmat över efter stormen Knud.Foto: Ulf Vinjehag
Ulf Vinjehags bilder från Uddevalla, där det svämmat över efter stormen Knud.Foto: Ulf Vinjehag

Enligt Mattias Björk, styrkeledare vid räddningstjänsten i Uddevalla, tenderar just Bastionsgatan att svämma över när det stormar. Det är där det är som värst.

– Det händer varenda gång det stormar, några gånger per år. Det är avspärrat men vi är inte där, utan det kommer att rinna undan av sig själv som vanligt, säger han.

Ulf Vinjehags bilder från Uddevalla, där det svämmat över efter stormen Knud.Foto: Ulf Vinjehag.

Förhöjt vattenstånd längs hela Västkusten

Meteorologen Lasse Rydqvist berättar att översvämningarna beror på förhöjt vattenstånd.

– Mycket av översvämningarna är en följd av det förhöjda vattenståndet eftersom det inte fallit så mycket regn, säger han.

Enligt Rydqvist var vattennivån förhöjd i princip längs hela Västkusten.

– Bland annat i Göteborgs hamn hade man 110 centimeter över det normala vattenståndet. Det ska vara över 80 centimeter för att man ska varna för det, så 110 centimeter är väl över den gränsen. 

En väg utanför Marstrand svämmade över under lördagen.Foto: Läsarbild

Det höga vattenståndet beror enligt Rydqvist på de kraftiga vindarna som stormen Knud fört med sig.

– Vi har haft en relativt rak västlig vind som har legat på hela dagen och sen är det också så att när ett kraftigt lågtryck drar förbi så blir det mindre luft som trycker ner vattnet och det gör också att det stiger ganska mycket.

I Härryda utanför Göteborg orsakade träd på vägen länge stopp på sträckan för buss 601.

Högt vattenstånd i Tjuvkil.Foto: Läsarbild

Också Västtrafiks färjor i Göteborg påverkades.

– Det är inga indragna turer, men några indragna bryggor. Det är för att man inte vill angöra vid vissa bryggor på grund av det höga vattenståndet, förklarade Paula Alvarez Reyes vid Västtrafiks pressjour.

Hon uppmanade resenärerna att hålla koll på Västtrafiks hemsida.

Person fick träd över sig

Men det var alltså under fredagen som det blåste som allra mest.

Att det skulle bli så kraftiga vindar under fredagen var något som meteorologerna tidigt förespådde.

– Som det ser ut kommer vi upp i stormstyrka i medelvinden sent fredag kväll, det vill säga över 25 meter per sekund och orkanbyar, upp mot 34 meter per sekund, kring kustbandet, berättade Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm i samband med att stormen drog in från Nordsjön och de sydvästra delarna av Norge.

Nanna Liljegren.Foto: Privat

Nanna Liljegren, 35 befann sig i Sjövik i Lerums kommun. Inne i skogen som när stormen kom var mörk och skrämmande. Om fredagskvällen berättar hon:

– Det var obehagligt, jag tillbringade fyra timmar i källaren för att jag inte vågade vara på övervåningen. Jag var orolig att träd skulle falla ner över huset.

En bil fick ett träd över sig i stormen. Ingen person klämdes fast utan alla kunde gå ut ur bilen. Foto: ADAM IHSE

 

LÄS MER: Mohammad, 33, fast på tåg i 12 timmar 

 

Under fredagskvällen träffades en körande bil av ett fallande träd på Gamlestadsvägen i Göteborg. Två personer satt i bilen när trädet föll, men båda kunde lämna bilen utan allvarliga skador. 

Under natten träffades också en man som arbetade med att återställa elen av ett fallande träd. Han fördes till sjukhus i ambulanshelikopter, skriver polisen på sin hemsida.

– Skadeläget är livshotande, säger Karin Markhede vid Sahlgrenskas pressjour.

Elisabet fastnade på tåget

Elisabet Karlsson, 54, från Sunne var fast på ett av de tåg som trafikerar sträckan och åkte från Stockholm strax efter klockan 17, där hon hade varit i tjänsten. Om allt gått som planerat skulle hon varit hemma i Sunne strax innan klockan 21, i stället satt hon fast, berättar hon.

– Vi har börjat åka tillbaka mot Stockholm, bytt spår till ett som fungerar. Tanken är att vi ska ta en annan väg, via Flen, men så långt har vi inte kommit ännu, berättade hon under kvällen.

Elisabet Karlsson, 54, från Sunne var fast på ett av de tåg som drabbats av att ett träd trillat ner på en ledning vid Vingåker.Foto: Privat

SJ skickade under helgen ut varningsmeddelanden till sina resenärer som erbjöds gratis av- och ombokning av sina biljetter.

Hon berättade vidare att hon visste när hon skulle få komma hem: 

– Vi åker lite framåt och sen åker vi lite bakåt. Det är lite som en äventyrsresa, det är lite tråkigt eftersom det är fredag, säger hon och fortsätter:

– Om vi väl kommer fram till Karlstad så går väl inget tåg till Sunne ändå, vi får se hur det blir.  

Det blåste kraftigt vid Instöbron, mellan Kungälv och Marstrand under kvällen. Foto: Niklas Göransson

Tusentals strömlösa

Tusentals hushåll på bland annat Tjörn, i Mölndal, Kungsbacka, Töreboda och Jönköping blev strömlösa på fredagskvällen och el-problemen fortsätter under lördagen – bland annat på Tjörn och i Kungsbacka. Som mest har det varit över tusen hushåll drabbade.

Träd har fallit på flera ställen. Foto: ADAM IHSE/TT