Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya varningarna – efter blixtkaoset

Reporter Lovisa Waldeck om åskovädret som drog in under lördagskvällen.
Läsarbild från ett blixtnedslag på Öckerö.Foto: Charlotta Beckius
Enligt meteorolog Alexandra Ohlsson kommer söndagskvällens väder påminna om lördagskvällen, fast vara ännu regnigare.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett kraftigt åskoväder ställde till det på ett flertal håll i Västsverige under lördagskvällen.

Nu väntas ett liknande scenario under söndagskvällen – med skillnaden att det kan bli ännu större regnmängder.

– Det är lokala skurar där det blir väldigt kraftigt. Det är svårt att veta exakt var de kommer att träffa, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Ösregn, närmare 200 blixtnedslag över Göteborg, 34 000 strömlösa hushåll och en strömlös Göta älvbro. Samtidigt blev räddningstjänsten nedringd på grund av larm om översvämningar, stannade hissar, trafikolyckor och blixtbränder. Vädret i Västsverige blev minst sagt kaosartat under lördagskvällen.

– Normalt har vi ett 30-tal larm per dygn, nu hade vi 26 insatser att hantera på 1,5 timmas tid. Det var ett pressat läge, säger Bosse Andersson, stabschef vid Räddningstjänsten Storgöteborg till P4 Göteborg.

Och under söndagsmorgonen har SMHI uppdaterat varningen – det väntas bli likadant under söndagseftermiddagen och kvällen.

Och det kan bli än värre än lördagen.

”Skurarna kommer öka i antal”

”Kraftiga regn- eller åskskurar kan bildas. Lokalt kan det komma stora regnmängder under en kort tid”, skriver SMHI i varningen som gäller för Bohuslän, Västra Götalands kustremsa, Halland, Sjuhäradsbygden, de västra delarna av Jönköping och även västra delarna av Skåne och Kronoberg.

Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI, flaggar dock för mer regn under söndagen än under lördagen.

– Skurarna kommer att öka i antal. Det ser ut att bli en förstärkning av nederbörden under kvällen och natten. Så det finns risk för stora regnmängder, säger hon till P4.

Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm, säger att det är risk för lokala översvämningar.

– Det är lokala skurar där det blir väldigt kraftigt. Det är svårt att veta exakt var de kommer att träffa. Det samlas inte regn överallt, utan det är lokalt som det blir väldigt stora mängder, säger han.

Räddningstjänsten rustar

Räddningstjänsten rustar nu inför det som komma skall. 

– I går var vi rädda att stora vattenmängder skulle ställa till det, det klarade vi oss ifrån då. Men vi förbereder oss på alla sätt vi kan. Framförallt med att kunna hantera mängden larm, säger Bosse Andersson till P4 Göteborg.

I övriga landet så kommer Götaland mötas av en mulen och regning söndag, medan Svealand och Norrland i huvudsak kommer kunna njuta i söndagssolen. Norröver larmas det om höga temperaturer. 

Bilderna från blixtovädret

Över 34 000 hushåll blev strömlösa i Göteborg när ett massivt åskoväder drog in.