Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åskoväder drog in över Göteborg: ”Många larm”

Meteorologen: ”Upp mot dryga 30–33 grader”.
Under lördagen drog ett åskoväder in över Göteborg och Västsverige.Foto: Läsarbild. / Läsarbild.
Kraftiga vindar och regn.Foto: Läsarbild. / Läsarbild.

På lördagen drog ett åskoväder med regnskurar in över Göteborg.

Räddningstjänsten i Storgöteborg hade många larm sedan när åskovädret drog in.

– Vi har haft en tromb i Öijared, ett blixtnedslag i ett hus och lite spridda händelser, säger Lotta Molander vid räddningstjänsten.

Den senaste tidens fina väder i kombination med kallare luft som trycker på västerifrån har lett till att ett åskoväder drar in över Göteborg.

– Det är lite dunder och brak och det är en tjock klump som har lagt sig över staden. Den rör sig väldigt långsam så den kommer nog bli kvar där ett tag, säger Johan Groth.

Groth säger att ”klumpen” med åskovädret bildades redan klockan 15 på lördagen och har sedan dess blivit kraftigare och kraftigare.

– Den fortsätter att bildas och det kan komma mycket regn på det här, jag skulle inte bli förvånad om det kommer in rapporter på översvämningar i närområdet, säger Groth.

Räddningstjänsten: Många larm

Räddningstjänsten Storgöteborg berättade att de handerade ett flertal larm under lördagskvällen, bland annat tog en tromb ner flera träd i Öijared.

– Vi har haft ett blixtnedslag i Gråbo och vi har en vattenfylld viadukt i Floda, så det har varit spridda händelser, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Hon fortsätter:

– Vi har väldigt många larm för tillfället.

Ostadigare väder framöver

Enligt meteorologen går vi in i ett ostadigare väder framöver. 

– Veckan som kommer ser ut att bli mer som en vanlig ”svensk sommar”. Vi kommer att ligga ungefär tio grader lägre än de senaste dagarna som har varit, säger Groth och fortsätter:

– Det här är början på slutet på det fina vädret som vi har haft.

På sin hemsida varnar SMHI för kraftig åska i Västra Götaland och Bohuslän under lördagskvällen.

”Risk för kraftig åska och stora regnmängder på kort tid”, skriver de i meddelandet.