Till höger, vindplats i Göteborg från Älvsborgsbron - enligt ett bildmontage som Göteborg Energi gjort. Under samma plats enligt ett bildmontage som motståndarna till projektet gjort.
Till höger, vindplats i Göteborg från Älvsborgsbron - enligt ett bildmontage som Göteborg Energi gjort. Under samma plats enligt ett bildmontage som motståndarna till projektet gjort.

Storm om vindkraften i Göteborgs skärgård

Publicerad

Göteborg. Det blåser upp till storm kring vindkraften i Västsverige.

Nu har Göteborg Energi planer på att bygga upp till 16 rekordstora vindkraftverk mitt i Göteborgs skärgård - och kritiken låter inte vänta på sig.

- Det kommer att drabba alla göteborgare, säger Sven Simonsson, ordförande i Föreningen Göteborgs Kultur- och Miljöarv.

Den planerade vindkraftsparken kommer - om den blir verklighet - att placeras i Hake fjord, mellan Vinga och Göteborg. Verken kommer att vara upp till 190 meter höga, alltså dubbelt så höga som Älvsborgsbron.

- Det här innebär en industrialisering av skärgården. Det berör tusentals boende i Hake fjord, som är en unik rekreationsmiljö, säger Sven Simonsson.

1 500 vill stoppa bygget

Han representerar nästan 1 500 medlemmar i en förening som bildades för två år sedan - för att stoppa de planerade vindkraftverken i Hake fjord. Föreningen menar att vindkraftsparken kommer att få flera ödesdigra konsekvenser; för livsmiljön, fågellivet och turismen.

- De som bor runtomkring kommer att få sin livsmiljö förstörd. Och för turisterna, ska detta vara det första de ser när de kommer till Göteborg? undrar Sven Simonsson.

Jonas Cognell är avdelningschef för förnyelsebar el på Göteborgs Energi.

- Vi vill ta tillvara den resursen vi har av vindresurser så att vi kan producera vår egen el i Göteborg. Vi har ett av Sveriges bästa vindlägen, säger han.

Vad säger du till boende som är oroliga för hur vindkraftverken kommer att påverka deras livsmijö?

- Vi kommer att uppfylla de krav som gäller för alla etableringar av vindkraft. Där känner jag mig trygg, säger Jonas Cognell.

Ska kosta en miljard

Vindkraftsparken i Hake fjord beräknas kosta runt en miljard kronor att bygga. Inom en månad ska Göteborg Energis styrelse säga sitt i frågan.

Sedan ska den upp i kommunfullmäktige i Göteborg och därefter kommer - om politikerna beslutar sig för att göra verklighet av vindkraftsparken - en ansökan att skickas in till Mark- och miljödomstolen.

Byggstart kan tidigast bli under 2016, enligt Jonas Cognell.

Vindplats Göteborg 1. Så här kommer Vindplats Göteborg att se ut från Älvsborgsbron - enligt ett bildmontage som Göteborg Energi gjort.

Vindplats Göteborg 2. Så här kommer Vindplats Göteborg att se ut på lite närmare håll - enligt ett bildmontage som motståndarna till projektet har gjort.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER