Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storm kring Demokraterna – kan hota partiets framtid

Henrik Munck.
Foto: PRIVAT
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Demokraterna.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Wannholt i Brasilien.

Det nya partiet Demokraterna kom in som ett yrväder i Göteborgs kommunpolitik.

Men nu har den friska fläkten förvandlats till en storm kring den egna ledningen, något som kan hota partiets framtid.

En ledare är utesluten för att ha ”skadat partiet”, en annan utreds av åklagare för sina skogsaffärer i Brasilien.

– Fortsätter vi så här kommer skadan inte att bli liten för Demokraterna, säger Ulf Boström, ledamot av partistyrelsen.

– Det är jobbigt men ingen kris för partiet, säger Thomas Hedberg, ordförande i Demokraterna. 

Det nystartade partiet Demokraterna gjorde 2018 succé i kommunalvalet i Göteborg. Uppstickarna fick 17,2 procent av rösterna, blev näst största parti och fick tre kommunalråd.

I dag har två av kommunalråden hamnat i våldsamt blåsväder. Demokraterna skakas av infekterade personmotsättningar och brottsanklagelser.

Partistyrelsen uteslöt nyligen Henrik Munck för att ha ”uppenbart motarbetat och skadat partiet”, detta efter långvariga personmotsättningar. Munck förnekar anklagelserna och fortsätter att vara kommunalråd som politisk vilde.

Missnöjda investerare

Samtidigt återupptog åklagaren en förundersökning efter det att Martin Wannholt, partiledare och kommunalråd, polisanmälts av missnöjda investerare för sitt skogsprojekt i Brasilien.

De hävdar att han lurat dem i brasilianska teakaffärer, men Wannholt tillbakavisar anklagelserna ­ – och säger att han överraskats av de tropiska regnen i den tropiska regnskogen, vilka vållat missväxt.

I ett Youtubeklipp upplagt i augusti 2015 visar Martin Wannholt upp bolaget Brazilteaks nya såg i Brasiliens regnskogar.

Wannholt har inte delgivits misstanke om brott och har stöd av partiledningen, men det finns förslag om att han ska timeout.

Turbulensen kan hota de båda partitopparnas politiska karriärer och Demokraternas politiska framtidsutsikter.

”Skadligt för ett parti”

– Om jag hade sett det här utifrån hade jag givetvis undrat hur det är fatt i Demokraterna.  Jag hade hoppats att vi skulle kunna reda ut det här internt, men nu kom det ut offentligt. Det är skadligt för ett parti, säger Ulf Boström, polis samt ledamot av partistyrelsen och kommunfullmäktige.

– Fortsätter vi på det här sättet, på den här linjen vi slagit in på, kommer den skadan inte att vara liten, säger han.

Demokraternas främsta valfråga var motstånd mot tågtunneln Västlänken, Göteborgs stora infrastrukturprojekt.  Många väljare välkomnade nykomlingarna som skakade om den lokala samförståndspolitiken. Med sin valframgång och sina tre kommunalråd blev de en maktfaktor – men i dag hänger tunga frågetecken över partiet.

– Det är jobbigt när två såna här saker kommer nästan samma dag. Jag ser det som en tillfällighet. Men det är ingen kris för partiet, säger Thomas Hedberg, ordförande i Demokraterna.

Thomas Hedberg, ordförande för Demokraterna.
Foto: Marie Ullnert / Demokraterna

Satsade på teakodling

Martin Wannholt, 54, är en av Göteborgs mest färgstarka politiker. Han var tidigare kommunalråd för Moderaterna, men gick emot partilinjen i projektet Västlänken och blev senare utesluten ur partiet 2014.

Tidigare hade han bott elva år i Brasilien och där etablerat sig som plantageägare i Amazonas regnskogar. Han startade bolaget Brazilteak, en 50-miljonersinvestering i teakodlingar där runt 120 personer investerade.

Men Wannholt misslyckades med att förvandla ädelträ till guld. Trots kalkyler som förespeglade vinster på upp till 1 700 procent bokstavligen regnade investerarnas pengar bort, något som GT kunde avslöja 2019.  

– De stora regnen de sista åren har skövlat mycket mera än vad någon av oss överhuvudtaget kunde tro. Så det är jättetråkigt, sade Martin Wannholt till GT den gången.

Investerare polisanmälde

Investerare polisanmälde Wannholt, men ärendet lades ned. Nyligen beslutade åklagare Bengt-Olof Berggren att återuppta förundersökningen eftersom det fanns ”anledning att anta att, i vart fall, förskingring har begåtts”. 

Enligt nio investerare med göteborgaren Erik Andersson i spetsen har Wannholt agerat ”brottsligt”. Han har mörkat företagets tillgångar och verksamhet samt inte fört över investerares pengar till bolagets konto, enligt anmälningen.

– Det är bra om polisen går till botten med det här. Martin har inte redovisat vart de här pengarna tagit vägen. De är borta helt enkelt … Jag har ju själv blivit blåst på tio miljoner, säger Erik Andersson till Göteborgs-Posten.  

”Politisk förföljelse”

Martin Wannholt vill i dag inte kommentera fallet, men har tidigare i ett sms till GT tillbakavisat alla anklagelser och hävdat att han är utsatt för politisk förföljelse och förtal.

”Jag har inte förskingrat en krona … Det är ren politisk förföljelse. Jag ser fram emot att med kraft få rensa bordet”, skriver han.

Demokraternas styrelse har uttalat sitt fulla förtroende för Wannholt som inte delgivits misstanke om brott eller hörts i utredningen. Enligt partiets ordförande Thomas Hedberg är Wannholt väl förberedd och kan fortsätta att sköta sina politiska uppdrag som tidigare. Han anser inte att denne behöver ta timeout.

– Martin är väl förberedd på det här sedan lång tid. De här personerna har ju varit efter honom länge. Vi kallade till styrelsemöte med Martin och hans advokat och är nöjda med svaren på våra frågor, säger Thomas Hedberg.

”Bör ta timeout”

Men Ulf Boström, den ofta oppositionelle medlemmen av partistyrelsen, anser tvärtom att Wannholt ska ta en paus från politiken på grund av att polisutredningen blir tidskrävande.

– Är man föremål för en förundersökning av den magnituden med allvarliga anklagelser går det åt mycket kraft till den. Då har man inte kraften att leda och styra ett parti. Av den anledningen bör han ta timeout, säger han.

Henrik Munck under Demokraternas valvaka 2018, då partiet tog sig in i kommunfullmäktige.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I personstriden kring det andra kontroversiella kommunalrådet är partiet splittrat. En oenig partistyrelse beslutade att utesluta Henrik Munck, 47, med röstsiffrorna 9–6. Beslutet gällde med omedelbar verkan och beror, enligt styrelsen, på att man länge haft personal- och samarbetsproblem med Munck.

Erbjöd två miljoner

”Förtroendet mellan ledningsgrupp, majoriteten i styrelsen och Henrik är förbrukat. Det finns därmed inga möjligheter till någon form av framtida förtroendefullt samarbete”, heter det i ett pressmeddelande. 

Partiet försökte köpa ut honom med två miljoner kronor, en summa som motsvarar två årslöner som kommunalråd, men han vägrade.

Samtidigt går en majoritet av partigruppen i kommunfullmäktige mot styrelsen. Den vill att partiet ska frysa uteslutningen av Munck och i stället ta in en professionell extern coach ”för att lösa de arbetsmiljörelaterade konflikterna”.

Sparkades från MP

Det är inte första gången Munck är i blåsväder. Tidigare hade han tunga uppdrag för Miljöpartiet, som sparkade honom efter en konflikt.  

– Jag tror att det här går att reda ut. Det är viktigt att hela situationen i partiet reds ut. Det är olyckligt att partiledningen gick ut i media redan innan beslutet om uteslutning var fattat, säger Henrik Munck.

– Partiet är inte splittrat när det gäller politiska sakfrågor. Men hanteringen av mitt uteslutningsärende har orsakat att många i partiet ifrågasätter partiledningens sätt att jobba på, säger han.

Martin Wannholt har varit en av de drivande i lägret som vill få bort Munck, men vill i dag inte kommentera detta ”personalärende”.

”Ett personalärende”

– Det är ett personalärende och det kommenterar jag inte i media. Jag uttalar mig jättegärna om partiets framtid, men inte förrän vi har hanterat färdigt det här personalärendet, säger Wannholt.

Thomas Hedberg säger att Munck länge haft svårt att samarbeta med partiets styrelse och ledning – och att detta inte fungerar i ett parti.

– Vi har tagit initiativet till att utesluta Henrik på grund av samarbetssvårigheter. Vi har arbetat med det under 18 månader, säger han.

Munck sade tidigare att hans ”agerande har varit i linje med den rådande organisationskulturen”.

”Dragkamp inom partiet”

Veronica Öjeskär, partiombudsman och en av partiets grundare, tillhör lägret som vill utesluta Munck. Hon anser inte att kontroverserna kring de två kommunalråden innebär en kris för Demokraterna.

– Jag ser inte det här som en kris. Vi jobbar på för göteborgarna, säger hon.

Polisen Ulf Boström är en förtroendevald som i flera frågor har en annan uppfattning än partiledningen. ­

– Det pågår en dragkamp inom partiet om vad som är demokrati. Det är många hårda ord från ledande personer, de är intresserade av att ha maktövertaget i den information som förmedlas. säger han och fortsätter:

– Det handlar om hur demokratiskt ett parti som kallar sig Demokraterna ska vara.


Se mer: