Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han lockade sina småsystrar till IS

Storebrodern lockade med småsystrarna till terrorsekt.
De tre syskonen från Göteborg lyssnar inte på familjens protester. De lockas alla till Syrien och IS-drömmen om ett kalifat.Foto: UNCREDITED/AP MILITANT WEBSITE
”Jag är chockad att det blev så här för vi i vår familj har aldrig pratat om politik eller religion”, säger en av systrarna i dokumentären ”Terrorsyskonen och IS”.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Systern, som kallas ”Sara” i P3 dokumentärs reportage, dog i sitt hem av en förmodad överdos. Foto: Privat/Arkiv

De tre syskonen från Göteborg lyssnar inte på familjens protester.

De lockas alla till Syrien och IS-drömmen om ett kalifat, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

Men längs resan, nu även skildrad i ”P3 Dokumentär”, väntar i stället livstidsstraff och död.

– Jag är chockad att det blev så här för vi i vår familj har aldrig pratat om politik eller religion, säger en av systrarna i dokumentären ”Terrorsyskonen och IS”.

Tre syskon från Göteborg som – en efter en – reser för att göra jihad i Syrien. En trio som Expressen tidigare granskat och skrivit om.  

Det handlar om en man, i dokumentären kallad Hakim, som dömdes 2016 för terrorbrott för att ha medverkat vid två brutala mord i Aleppo i Syrien under våren 2013, som enligt domen var att likna vid rena avrättningar.

Men Hakim var inte den ende från sin familj att ansluta sig till terrorgrupper i och kring IS.

”P3 Dokumentär” om syskonen

I en ny ”P3 Dokumentär” – ”Terrorsyskonen och IS” – som släpps på torsdagen berättar reportern Karwan Faraj hela historien om Göteborgsfamiljen där totalt tre av syskonen rest för att göra jihad i Syrien. I Expressens reportage från 2016 beskrivs hur syskonen flyttade till Angered efter föräldrarnas skilsmässa i Eskilstuna. 

En av systrarna, som alltid varit motståndare till IS, berättar hur allt började, med den senare terrordömde storebrodern Hakims förvandling.

Som barn och i tonåren älskade han musik och började sedan en kort men framgångsrik karriär som boxare. 

– Han älskade Michael Jackson och sparade sitt hår långt där bak. Och dansade mycket Jackson, berättar systern, i dokumentären kallad Jasmin.

– Det var inget om religion. Det var musik och festa.

Hakim älskade Michael Jackson och sparade sitt hår, berättar systern.Foto: DOUG PIZAC/AP

Samtalet: ”Mamma, jag är i Syrien”

Förändringen kom kort efter 11 september-attackerna i USA. Systern tipsade brodern om en arabisk låt, men fick till svar:

– Då sa Hakim att han blivit religiös, det är haram (förbjudet) att lyssna på musik.

Brodern drogs till källarmoskéer och hatpredikanter. Slutade med boxningen. Konverterade från shia till en extrem tolkning av sunniislam. Hyllade al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri.

En resa som skulle påverka hela familjen.

Syskonens mamma berättar i ”P3 Dokumentär” om hur hon 2012 fick ett samtal efter att inte ha hört av sonen på ett tag. 

– Men en dag ringde Hakim och sa: ”Mamma, jag är i Syrien”. Jag bara grät. Varför? Jag flydde med er från krigets Irak av rädsla för era liv. Hur kan du åka till Syrien. Han svarade att han åkt för att göra jihad, men lovade och svor att han inte skulle göra något. Bara hjälpa muslimer. 

I Expressens reportage om de tre syskonen, från 2016, berättas också hur de försökt rekrytera föräldrarna att gå med.  

Rekryterade sina yngre systrar

Hakim försökte sedan från Syrien rekrytera sina yngre syskon.

Och han lyckades.

Snart hade ett av Hakims syskon, i dokumentären kallad Nadja, anslutit sig. På plats gifte hon sig med ledaren för Hakims grupp, en terrorgrupp som var föregångare till IS. 

Mamman berättar i dokumentären:

– Jag sa varför har du gift dig? Du är gift med en terrorist som dödar människor. Vad kan jag göra? Jag kan inte ställa mig i vägen för dem.

Senare anslöt sig även den yngsta systern, kallad Sara, med en dröm om ett bättre liv:

– Allting skulle vara som dans på rosor.

Men så blev det inte.

Sara berättar i dokumentären om hur hon, tillsammans med sina två småbarn, placerades i ett kvinnohus med 200 kvinnor som sov på varandra. Och även om hon senare fick ett bättre liv när hon gifte sig med en IS-man, och återförenades med systern på ett IS-kontrollerat och övergivet lyxhotell i Raqqa, tog livet en än mer dramatisk och tragisk vändning. Hennes son dog sedan han råkat utlösa en kvarlämnad sprängladdning. 

– Jag fick panik och var rädd. Var väldigt stressad och ville ta mig därifrån, berättar Sara i dokumentären.

Det är i ”Terrorsyskonen och IS” i ”P3 Dokumentär” som historien om familjen berättas.Foto: Sveriges Radio/P3 Dokumentär

Blev tillfångatagen

Under flykten tillbaka mot Sverige blev hon tillfångatagen. Hon berättar hur hon blev misshandlad av en grupp militärer medan dottern fick titta på tecknad film i rummet intill. 

Väl hemma i Sverige var Sara allt för traumatiserad för att klara av livet. Hon gick allt djupare in i missbruk och klarade inte av att ta hand om dottern, som omhändertogs av socialtjänsten.

Våren 2017, efter ett år i Sverige, hade vänner och familj börjat ana oråd sedan hon inte hörts av. Polisen larmades och en låssmed tillkallades för att öppna dörren till hennes lägenhet.

Systern Jasmin berättar i dokumentären:

– Så kommer poliserna ut och jag märker att en av poliserna är väldigt blek. Och då börjar mina öron pipa. Jag hör ingenting. Men då hör jag Saras granne som skriker.

– Då säger polisen: ”Jag beklagar”. Din syster ligger död i sin lägenhet. Hon låg död i sin säng.

Berättar i ”P3 Dokumentär”: ”Chockad”

Sara, död i en förmodad överdos, intervjuades av ”P3 Dokumentär” före sin död och uttryckte då att hon var psykiskt trött efter händelserna i Syrien.

Samtidigt, våren 2017, satt hennes bror i fängelse på livstid för terrorbrott. Även den andra systern, som inte velat medverka i dokumentären, var då hemma i Sverige efter fyra år i olika jihadistgrupper.

Systern Jasmin, som kraftigt tar avstånd från IS, har svårt att förklara varför tre av hennes syskon hamnade i terrorgrupper. 

– Jag är chockad att det blev så här för vi i vår familj har aldrig pratat om politik eller religion.

Men svaret står troligen att finna i uppväxten som, enligt Jasmin, präglades av våld och kränkningar.

– Vår grund var inte stabil. Den var väldigt lös. Så fort huset växte, var grunden förstörd. Vi splittrades. 

 

Fotnot: Samtliga namn i dokumentären är fingerade.

 

”P3 Dokumentär”, ”Terrorsyskonen och IS”, släpps i podcastformat i fem delar under torsdagsmorgonen. ”Terrorsyskonen och IS” går också att lyssna på i Sveriges Radio P3 på söndag klockan 18.03.

Det här är terrorsekten IS.