Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens vädjan – till Migrationsverket

Petter Stordalen om det hårda slaget mot branschen.
Petter Stordalen tillsammans med dottern Emilie, som också arbetar inom hotellbranschen och väntas ta över imperiet efter sin far.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: Nordic Choice Hotels

Nordic Choice Hotels och dess ägare Petter Stordalen menar att tusentals personer riskerar utvisning från Sverige till följd av coronapandemin.

Nu har hotellkedjan skickat ett brev till Migrationsverket och vädjar i det om ”ökad flexibilitet”.

Enligt hotellkedjan finns det alltså en överhängande risk för att många personer nu kommer utvisas från Sverige.

Kedjan hänvisar till utlänningslagen som säger att personer med ett arbetstillstånd i landet måste hitta en ny arbetsgivare inom tre månader om man blir av med jobbet.

Oroar sig för de anställda

Hotellnäringen använder sig mycket av utländsk arbetskraft – och Nordic Choice Hotels meddelade redan i mitten på mars att man varslade 7 500 anställda varav 4 500 i Sverige på grund av coronakrisen.

– Vi oroas därför över den risk som nu finns att när medarbetarna tappar sina anställningar också kommer att utvisas till sina hemländer. Det skulle naturligtvis inte bara vara en tragedi för dem själva utan också för en hel näring som är måna om att de kommande åren kunna återanställa de gamla kollegerna, säger Tina Tropp Jerresand, nordisk HR-direktör för Nordic Choice Hotels, i ett pressmeddelande från hotellkedjan.

https://www.instagram.com/p/B_zj9TLDqs8/

Nu önskar hotellkedjan ”ökad flexibilitet” från myndighetens sida.

– Vi vill med brevet till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vädja om hjälp att hitta en lösning för denna grupp i en situation som är allt annat är normal. För att trygga deras tillvaro och svensk besöksnärings så önskar vi en ökad flexibilitet kring deras situation under de akuta månader vi befinner oss i, säger Tina Tropp Jerresand i pressmeddelandet.

Petter Stordalen uttalar sig

Nordic Choice Hotels vill bland annat se ”förenklingar” för seriösa arbetsgivare så att dessa lättare ska kunna överta drabbad personal. Men kedjan vill framför allt se att Migrationsverket inte använder möjligheten att återkalla arbetstillstånden.

Petter Stordalen själv har uttalat sig om frågan via sitt Instagram-konto. 

Han skriver bland annat att ”Covid-19 drabbar många. En grupp som drabbas särskilt hårt är de som har arbetstillstånd i Sverige men som nu förlorar sina jobb”.