Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens tårfyllda möte – efter separationen

Här är en tidigare intervju med Petter Stordalen där han berättar om separationen.
I NRK-programmet ”Datoen” blir det ett känslosamt möte mellan Gunhild Stordalen och exmaken Petter.Foto: NRK/DATOEN
Gunhild Stordalen i samband med att hon fick sjukdomsbeskedet 2014.Foto: NRK/DATOEN

När Gunhild Stordalen fick sitt sjukdomsbesked var hon övertygad om att hon inte skulle överleva.

I det nya NRK-programmet ”Datoen” berättar hon nu i en känslosam sekvens om den svåra tiden – och stödet från dåvarande maken Petter Stordalen.

– Att inte vara ensam betydde mer än något annat, säger hon till Petter samtidigt som hon brister ut i gråt i programmet.

Läkaren och filantropen Gunhild Stordalen är den första personen i världen att ha genomgått två experimentella behandlingar mot den allvarliga autoimmuna sjukdomen systemisk skleros. Senast i december i fjol gick hon ut med att hon slutat medicinera och beskrev den positiva utvecklingen som ”ett mindre mirakel”.

Men 2014, när hon fick sjukdomsbeskedet, fick höra att hon i värsta fall bara hade några månader kvar att leva. 

I det nya NRK-programmet ”Datoen” som sänds i veckan berättar hon om den dramatiska perioden – och stödet från Petter Stordalen. 

Gunhild Stordalen i tårar

I en känslosam scen där exmakarna möts – och tittar på en film från Gunhilds sjukdomsvistelse i samband med att hon fick beskedet – brister en uppenbart tagen Gunhild ut i gråt när hon berättar för Petter hur mycket han betydde för henne under sjukdomstiden.

– Bara det att vi var tillsammans och du höll min hand hårt, det betyder mer än du kan föreställa dig. För att bli sjuk är extremt ensamt. Världen stannar inte upp, men jag var tvungen att stanna upp, säger hon i programmet och fortsätter:

– Att inte vara ensam betydde mer än något annat.

Exmaken Petter Stordalen medverkar i ”Datoen” i NRK.Foto: NRK/DATOEN
Gunhild Stordalen brister ut i gråt under den känslosamma scenen.Foto: NRK/DATOEN

I programmet berättar Gunhild också om sin stiftelse EAT Foundation, ett sorts miljöprojekt som samlar forskare och andra personer från hela världen och som syftar till mer hållbar matproduktion, och dess betydelse under tillfrisknandet.

– EAT gav mig styrka och en grund att stå på, säger hon.

”Ge aldrig upp hoppet”

Hon uppmanar också programmets tittare att aldrig ge upp.

– När jag fick diagnosen fick jag höra att det inte fanns någon effektiv behandling, men det visade sig vara fel. Så man ska aldrig säga aldrig. Jag hoppas att det inspirerar andra till att kämpa på och aldrig ge upp hoppet.

Gunhild och Petter Stordalen gifte sig 2010 under storslagna former. Men i fjol tog kärleksrelationen slut. Paret meddelade att de separerade från varandra efter 14 år tillsammans. De betonade dock att de skildes åt som vänner.

– Gunhild är mitt livs kärlek, och detta förändrar inte mitt engagemang för henne. Vi kommer fortsätta stödja varandra också i framtiden, sa Petter.

– Vi har haft 14 fantastiska år tillsammans, sa Gunhild.

Stordalen ljög om Ving-affären – Skavlans förvåning

Petter Stordalen gästade Skavlan i höstas och berättade om köpet av researrangören Ving.