Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens tårar: "Hon kommer att leva länge"

"Jag var förälskad redan på första dejten och jag är ännu mer förälskad i dag", säger Peter Stordalen om hustrun Gunhild.
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
År 2014 fick Gunhild Stordalen den dödliga diagnosen systemisk skleros.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Petter Stordalen berättar om kärleken och sjukdomskampen i podcasten "Framgångspodden"
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Petter Stordalen fick kämpa hårt under två års tid för att få gå på en första dejt med Gunhild Melhus, som hon hette då.

I podcasten "Framgångspodden" kan hotellmagnaten inte hålla tillbaka tårarna när han berättar om den stora kärleken till hustrun – och om kampen mot hennes dödliga sjukdom.

– Jag var förälskad redan på första dejten och jag är ännu mer förälskad i dag, säger han.

Det var så nära kärlek vid fösta ögonkastet man kan komma.

– När det gäller Gunhild så visste jag första gången jag mötte henne att "du är en på miljonen", säger Petter Stordalen och fortsätter:

– Hon var annorlunda. Hon hade en sådan urkraft inneboende i sig – hon skulle vara med och förändra världen.

Det är i podcasten "Framgångspodden" som Petter Stordalen öppenhjärtigt berättar om kärleken till sin hustru. Hotellmiljardärens beundran går inte att ta miste på när han talar om Gunhild Stordalens starka drivkraft.

"Jag ska backa henne"

Får några år sedan bad han henne titta på hur maten på hans hotellkedja skulle kunna förbättras – han hade aldrig anat var det skulle sluta.

– Om någon frågar mig om jag kan förändra världen, så är svaret ja. För jag såg en blond kvinna från landet ta ett frukostseminaruim på Choice Hotel till FN-byggnaden på mindre än ett år.


LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalen om känslorna kring döden 


Där lades grunden för Gunhild Stordalens globala jättesatsning för mat, hälsa och hållbarhet – Eat Foundation. Och Petter Stordalen säger att han bara har en enda uppgift:

– Jag ska backa henne med allt jag har.

Sjukdomsbesked

Men år 2014 förändrades allt. Gunhild Stordalen fick då beskedet från läkare att hon bara har några år kvar att leva. Hon hade diagnostiserats med den mest aggressiva formen av den dödlig bindvävssjukdomen systemisk skleros.

– När hon blev sjuk och vi förstod att det fanns en risk att hennes liv skulle bli kort så frågade jag henne "vad gör vi nu?"

Inte ens i den svåra stunden förlorade Gunhild Stordalen sin drivkraft.

– Hon sa "Petter, jag trodde jag skulle ha 30-40 år på mig att jobba med detta. Nu har jag kanske bara två eller tre eller ännu kortare. Då måste jag jobba ännu hårdare, ännu mer fokuserat", berättar Petter Stordalen.

Brister i gråt

I podcasten säger han att han har insett att det är en tunn vägg som skiljer liv från död – men han är fast besluten att hans hustru ska överleva sin sjukdom.

– Hon var inte bara en på miljonen för mig. Hon fick också en sjukdom som är en på miljonen. Men hon är också en på miljonen som kan klara av att fightas med den här sjukdomen och lyckas bli frisk. 

Gunhild Stordalen höll ett känslosamt sommarprat i P1 i somras.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Han kan inte hålla tillbaka tårarna när han citerar sin egen hustrus avslutningsord i hennes sommarprat i P1 i somras:

– "Jag är inte längre rädd för att dö, men jag har aldrig haft så mycket att leva för." Det tycker jag var ofantligt vackert.

– Och hon kommer att leva länge, så enkelt är det.