"Jag var förälskad redan på första dejten och jag är ännu mer förälskad i dag", säger Peter Stordalen om hustrun Gunhild. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN"Jag var förälskad redan på första dejten och jag är ännu mer förälskad i dag", säger Peter Stordalen om hustrun Gunhild. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
"Jag var förälskad redan på första dejten och jag är ännu mer förälskad i dag", säger Peter Stordalen om hustrun Gunhild. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
År 2014 fick Gunhild Stordalen den dödliga diagnosen systemisk skleros. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅÅr 2014 fick Gunhild Stordalen den dödliga diagnosen systemisk skleros. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
År 2014 fick Gunhild Stordalen den dödliga diagnosen systemisk skleros. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Petter Stordalen berättar om kärleken och sjukdomskampen i podcasten "Framgångspodden" Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGPetter Stordalen berättar om kärleken och sjukdomskampen i podcasten "Framgångspodden" Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Petter Stordalen berättar om kärleken och sjukdomskampen i podcasten "Framgångspodden" Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Stordalens tårar: "Hon kommer att leva länge"

Publicerad

Petter Stordalen fick kämpa hårt under två års tid för att få gå på en första dejt med Gunhild Melhus, som hon hette då.

I podcasten "Framgångspodden" kan hotellmagnaten inte hålla tillbaka tårarna när han berättar om den stora kärleken till hustrun – och om kampen mot hennes dödliga sjukdom.

– Jag var förälskad redan på första dejten och jag är ännu mer förälskad i dag, säger han.

Det var så nära kärlek vid fösta ögonkastet man kan komma.

– När det gäller Gunhild så visste jag första gången jag mötte henne att "du är en på miljonen", säger Petter Stordalen och fortsätter:

– Hon var annorlunda. Hon hade en sådan urkraft inneboende i sig – hon skulle vara med och förändra världen.

Det är i podcasten "Framgångspodden" som Petter Stordalen öppenhjärtigt berättar om kärleken till sin hustru. Hotellmiljardärens beundran går inte att ta miste på när han talar om Gunhild Stordalens starka drivkraft.

"Jag ska backa henne"

Får några år sedan bad han henne titta på hur maten på hans hotellkedja skulle kunna förbättras – han hade aldrig anat var det skulle sluta.

– Om någon frågar mig om jag kan förändra världen, så är svaret ja. För jag såg en blond kvinna från landet ta ett frukostseminaruim på Choice Hotel till FN-byggnaden på mindre än ett år.

 

LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalen om känslorna kring döden 

 

Där lades grunden för Gunhild Stordalens globala jättesatsning för mat, hälsa och hållbarhet – Eat Foundation. Och Petter Stordalen säger att han bara har en enda uppgift:

– Jag ska backa henne med allt jag har.

Sjukdomsbesked

Men år 2014 förändrades allt. Gunhild Stordalen fick då beskedet från läkare att hon bara har några år kvar att leva. Hon hade diagnostiserats med den mest aggressiva formen av den dödlig bindvävssjukdomen systemisk skleros.

– När hon blev sjuk och vi förstod att det fanns en risk att hennes liv skulle bli kort så frågade jag henne "vad gör vi nu?"

Inte ens i den svåra stunden förlorade Gunhild Stordalen sin drivkraft.

– Hon sa "Petter, jag trodde jag skulle ha 30-40 år på mig att jobba med detta. Nu har jag kanske bara två eller tre eller ännu kortare. Då måste jag jobba ännu hårdare, ännu mer fokuserat", berättar Petter Stordalen.

Brister i gråt

I podcasten säger han att han har insett att det är en tunn vägg som skiljer liv från död – men han är fast besluten att hans hustru ska överleva sin sjukdom.

– Hon var inte bara en på miljonen för mig. Hon fick också en sjukdom som är en på miljonen. Men hon är också en på miljonen som kan klara av att fightas med den här sjukdomen och lyckas bli frisk. 

Gunhild Stordalen höll ett känslosamt sommarprat i P1 i somras.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Han kan inte hålla tillbaka tårarna när han citerar sin egen hustrus avslutningsord i hennes sommarprat i P1 i somras:

– "Jag är inte längre rädd för att dö, men jag har aldrig haft så mycket att leva för." Det tycker jag var ofantligt vackert.

– Och hon kommer att leva länge, så enkelt är det.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER