Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stordalens pik: ”Vill inte diskutera svenskarna”

Petter Stordalen tycker att Danmark skött sig bäst av de nordiska länderna i pandemin.
Foto: JENS CHRISTIAN

Förra året var Petter Stordalen kritisk mot svenska regeringens hantering av pandemin.

Nu uttalar han sig om de nordiska ländernas coronahantering:

– Jag vill inte diskutera svenskarna, det är ett lite känsligt ämne, säger han enligt Nettavisen.

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen, 58, uttryckte sig förra året kritiskt till hur Sveriges regering hanterade coronapandemin.

Han menade då att Norge och Danmark ”varit snabbare och tydligare kring vad som kommer att väntas framöver”.

Under DNB Næringsmeglings årliga fastighetskonferens som hölls i Oslo kommenterade han återigen de nordiska ländernas hantering av pandemin, rapporterar Nettavisen.

– Jag vill inte diskutera svenskarna, det är ett lite känsligt ämne. Men det var lite Las Vegas-tillstånd när jag var där i november och december förra året. I Norge har det varit lite, men de bästa har varit danskarna, säger hotellmagnaten.

”Mest optimistiska”

Han lyfter fram finländarna som de allra striktaste, men säger sig vara mest imponerad av Danmark.

– Optimism, framtidstro, är viktigt. Danskarna har gjort det bra, för de har varit mest optimistiska. Och nyligen gjordes en undersökning av världens lyckligaste länder. Det är Finland, säger han enligt Nettavisen.

Petter Stordalen.
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Under konferensen på Stordalen-hotellet ”The Hub” berättade Petter Stordalen även om hotellkedjans affärer, som fick sig en rejäl törn på grund av pandemin. Dessförinnan, i februari 2020, såg allt i stället mycket bra ut.

Nu, menar han, är det på väg åt rätt håll igen med en daglig omsättning inom Choice-kedjan på över 30 miljoner norska kronor per dag.

– Vi hade en fantastisk kultur vid början av krisen och har genomfört alla projekt vi har sagt vi ska genomföra. Inget av projekten har skrotats, och det har varit mest krävande under hela pandemin, att öppna nya hotell. Men det fanns förtroende från de anställda och förtroende mellan oss och bankerna, säger Petter Stordalen enligt Nettavisen.

Tappar en miljard 2021

Vägen tillbaka är dock lång. Så sent som för några veckor sedan berättade han om stora förluster – även i år.

– Vi tappade cirka 2,7 miljarder kronor år 2020 och tappar nog drygt en miljard i år, så det blir upp till fyra miljarder, sa Petter Stordalen till tidningen E24.