Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens nya drag – i klimatkampen

Gunhild Stordalen fortsätter med sin envishet att försöka förändra världen till det bättre.Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimatkämpen Stordalen vill via EAT foundation se till så att mat kan produceras utan att det påverkar jordens klimat.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gunhild Stordalen fortsätter sitt korståg över världen för att rädda jordens klimat.

Nu inleder hon ett samarbete med den forna politikern Åslaug Haga vars organisation Crop Trust har världens största lager av växter och fröer.

– Bristen på biologiskt mångfald är ett av de största hoten mot matsäkerhet, säger Gunhild Stordalen till norska VG.

Gunhild Stordalen fortsätter med sin envishet att försöka förändra världen till det bättre. Bland annat genom EAT foundation där hon är styrelseordförande.

Klimatkämpen Stordalen vill via EAT foundation se till så att mat kan produceras utan att det påverkar jordens klimat. Nu har hon hittat den perfekta samarbetspartnern i tidigare Centerpartiledaren Åslaug Haga.

Världens största frölager

Haga är numera ledare för Crop Trust som är en global organisation som arbetar för att säkra frön och växter som är viktiga för framtidens matproduktion.

På Svalbard har man bland annat världens största säkerhetslager av fröer från alla jordens hörn.

– Vi jobbar i grund och botten med samma sak. Vi är båda upptagna med hur man kan förse världen med näringsrik mat – utan att försämra klimatet på planeten, säger Åslaug Haga till VG.

Om 30 år kommer jordens befolkning ha ökat med två miljarder människor och klimatet kommer ändras drastiskt menar Åslaug Haga.

Gunhild Stordalen inledningstalade på EAT Stockholm forum.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommer till Stockholm

Gunhild Stordalen har tidigare sagt att hon försöker att fokusera på problematik där det faktiskt finns botemedel. Som stigande temperaturer och att djur och växter dör ut.

– Till skillnad från min sjukdom finns det faktiskt ett botemedel för dessa globala utmaningar, har hon tidigare sagt. 

Hon utvecklar: 

– 75 procent av världens mat kommer från tolv olika växter och fem djurarter. Om arterna fortsätter att minska kommer vi vara väldigt sårbara för klimatförändringar, epidemier och naturkatastrofer, säger Gunhild Stordalen.

Under måndagen och tisdagen kommer Gunhild Stordalen till Stockholm för att vara med på "EAT Stockholm Food Forum 2017" där politiker, företagare och privata aktörer kommer diskutera klimatfrågor.